REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Locatarii blocului morții din Timișoara nu se pot întoarce încă acasă! ISU: „Să nu mai existe niciun pericol“

Locatarii blocului morții din Timișoara nu se pot întoarce încă acasă! ISU: „Să nu mai existe niciun pericol“

Replica API 20 noiembrie 2019 | 00:00 275

Locatarii blocului din Timișoara unde au murit 2 copii și o femeie nu se pot întoarce încă acasă, pentru că încă se ventilează locuințele. În ce privește măsurile care urmează, reprezentanții ISU Timiș spun că nu pot da informații legate „de o procedură pe care nu o pot explica”.

Pompierii din Timișoara continuă să facă decontaminarea blocului din care un bebeluș de 9 zile, un copil de 3 ani și mama acestuia au murit.

Miercuri, la bloc au ajuns și reprezentanți ai Ministerului Sănătății care fac măsurători.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență a acționat pentru ventilarea spațiilor respective cu motosuflante speciale. În acest moment, în teren se află o echipă din partea Ministerului Sănătății, care va efectua măsurători amănunțite cu aparate specializate, mai performante și în urma rezultatelor vom comunica care sunt măsurile următoare. O parte din decontaminare înseamnă și ventilarea spațiilor, care a început încă de ieri ( n.r. marți) . Astăzi ( n.r. miercuri ) ca și măsură suplimentară, Ministerul Sănătății a trimis o echipă specializată în teren care face verficări amănunțite pentru că nu putem să permitem încă accesul populației în spațiile respective până nu avem certitudinea că nu mai există niciun pericol", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Timiș, Elena Megherea.

Aceasta spune că încăperile au fost ventilate și s-au făcut apoi măsurători pentru a se afla dacă mai există substanța toxică, iar următorul pas „o să vi-l comunicăm în monentul în care se va face, nu pot să comunic ceva care nu s-a stabilit”.

Întrebată care este procedura în aceste cazuri, purtătorarea de cuvânt a ISU Timiș a răspuns că nu poate da aceste informații acum: „Nu pot să vă dau niște informații legate de o procedură pe care eu în momentul acesta nu pot să v-o explic. În momentul în care se va stabili cu exactitate care este următoarea măsură care se va lua o să v-o comunic".

Apoi, purtătorul de cuvânt al ISU Timiș a explicat că se iau probe din aer pentru a identifica eventuala prezență a substanței toxice, dacă depășește normele sau nu. Apoi a urmat ventilarea spațiilor, după care s-au făcut din nou măsurători: „Măsurătorile realizate de echipamentele noastre, care sunt de cercetare inițială, nu au mai indicat prezența substanțelor toxice. DSP va efectua măsurători mai amănunțite și în funcție de decizia lor se va comunica care sunt următorii pași".

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăți care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societății a fost reținut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.

Miercuri, alte cinci persoane dintre cele evacuate în Timișoara, după deratizare, au cerut ajutor medical. Printre cei care au apelat 112 se află trei copii.

Ministerul Sănătății a constituit o Comisie de analiză după cazul de la Timișoara, fiind luată decizia de verificare a activității DSP privind societățile de deratizare. Ministrul Victor Costache a cerut modificarea legislației ca direcțiile de sănătate publică să certifice utilizarea biocidelor.

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuințe evacuate în Timișoara a fost arestat pentru 30 de zile.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dati cu spray de gandaci din comert daca nu vreti sa beliti pula
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108