REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Luaţi-vă ADIO de la Cazinoul Constanţa! Până vor începe lucrările, va fi DISTRUS de tot!

Luaţi-vă ADIO de la Cazinoul Constanţa! Până vor începe lucrările, va fi DISTRUS de tot!

Replica API 26 octombrie 2017 | 23:38 1063

VĂ BATEŢI JOC DE NOI? Istoricul contestaţiilor care ţin în loc lucrările de reabilitare

VĂ BATEŢI JOC DE NOI? Istoricul contestaţiilor care ţin în loc lucrările de reabilitare

Există oameni care mor cu dreptatea în mână, umblând ani la rând prin instanţe să demonstreze că legea şi dreptatea sunt de partea lor. Există termene şi amânări. Există şi legi strâmbe sau neadaptate la realităţile vieţii. Şi există oportunităţi pentru speculanţi ori dreptul de a contesta la infinit, orice, nu contează că astfel ducem la ruină lucruri înfăptuite de înaintaşi. Cum este şi cazul Cazinoului din Constanţa, această clădire emblematică preluată pentru consolidare şi renovare de către Compania Naţională de Investiţii (CNI).

După ani de ping-pong între Primăria Constanţa şi CNI, clădirea-emblematică a municipiului, Cazinoul, a ajuns la CNI cu premise bune de intrare în normalitate. Toată lumea a sperat că va fi bine, numai că timpul trece şi nici pomeneală de reabilitare! Mulţi dau vina pe neputinţa Primăriei sau a primarului. În primă fază, da, primăria nu a fost capabilă de la bugetul local să-şi asume un astfel de demers, dar acum, când clădirea este în grija CNI pentru reabilitare, legea strâmbă îşi spune cuvântul.

După licitaţii şi contestaţii, cu riscul să ne înjure unii, concluzia este: firmele interesate de lucrările de consolidare sunt inconştiente! Au dus contestarea rezultatelor de la licitaţii la apogeu. Au contestat orice, nu contează ce, iar asta pentru că legea a devenit din ce în ce mai permisivă din acest punct de vedere.

„Având în vedere modificările aduse de Legea 101/2016 cu modificările şi completările ulterioare, operatorii economici au posibilitatea contestării oricărui act al unei autorităţi contractante pe care îl consideră ca fiind nelegal”, explică reprezentanţii CNI. În condiţiile date, au fost pierdute – atenţie! – 27 de luni, timp în care nu a putut fi atribuită procedura pentru demararea lucrărilor la Cazinou.

Istoric şi concluzii

În anul 2014 Cazinoul a fost transmis în administrare Ministerului Dezvoltării Regionale şi, pe bază de protocol, în folosinţă gratuită Companiei Naţionale de Investiţii. Tot în 2014 CNI a demarat actualizarea indicatorilor tehnico-economici referitori la acest obiectiv, iar la data de 10.03.2015 a fost lansată procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă pentru obiectiv „Cazinou Constanţa”.

Valoarea estimativă: 31.608.903 lei, fără TVA. Licitaţia a suscitat interesul a 5 asocieri: SC AEDIFICIA CARPATI SA şi SC POLARH DESIGN SRL; SC GREEN LINE CONSTRUCT SRL – SC EURAS SRL – SC TEHNOCONSULT PROIECT SRL; SC TECTE SRL – MPM INGE GNE RIA SRL – EDIL CONSTRUZIONI GROUP SRL; SC EUROMATERIA SRL – RICO SRL – SC PRINCER SA; SC CORINT SRL – SC GENERAL GAME SRL – SC CAPITAL VISION SRL – SC CRINDESIGN PROIECT SRL. După analizarea ofertelor, acestea au fost declarate inaccpetabile sau neconforme, moment în care rezultatul a fost contestat de către SC AEDIFICIA CARPATI SA şi SC EUROMATERIA SRL. Consiliul Naţionl de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins una dintre contestaţii, însă a admis o alta, obligând CNI să reanalizeze oferta depusă de una dintre asocieri.

Decizia CNSC a fost, la rândul ei, contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Procedura de atribuire a fost anulată, dar au urmate alte contestaţii la CNSC şi la Curtea de Apel, verdictul fiind, la data de 28.04.2016, anularea licitaţiei. Toată această „joacă” a contestărilor a durat 10 luni! A urmat reluarea procedurii de selecţie a ofertelor, la data de 11.05.2016 fiind publicat anunţul de participare, numai că această licitaţie a fost contestată încă din etapa premergătoare deschiderii ofertelor, fapt ce a dfus la o nouă suspendare a procedurilor şi reluarea pe 21.06.2016.

În cadrul acestei licitaţii au fost depuse 6 oferte ale următoarelor asocieri: SC CONSTRUCŢII UNU SA – SC CORAL SRL – UBC INGENIERIE; SC CORINT SRL – SC GENERAL GAME SRL – SC CRINDESIGN PROIECT SRL; SC EUROMATERIA SRL – SC IMERA SRL – SC ADURO IMPEX SRL; TECHBAU S.P.A.; SC EURAS SRL – SC POLARH DESIGN SRL; CONSORZIO STABILE E BG. În urma analizării ofertelor, a fost declarată câştigătoare asocierea SC EURAS SRL – SC POLARH DESIGN SRL.

După cum se poate sesiza însă, la Cazinou încă nu se lucrează, ir asta pentru că şi a doua licitaţie, cu câştigătorul menţionat mai sus, a fost contestată! Au contestat: SC EUROMATERIA şi SC CORINT SRL. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a respins contestaţia formulată de SC CORINT, dar a admis-o pe cea a SC EUROMATERIA. A fost reevaluată oferta SC EUROMATERIA SRL – SC IMERA SRL – SC ADURO IMPEX SRL şi a intrat în runda electronică alături de ofertantul SC EURAS SRL – SC POLARH DESIGN SRL.

Şi această decizie a fost contestată la CNSC, dar şi la Tribunalul Bucureşti, respectiv Curtea de Apel Bucure;ti. Sărim peste această „veselie! a contestaţiilor şi ajungem la următoarea concluzie: alte 17 luni pierdute, iar în momentul de faţă CNI nu poate relua procedura având în vedere modificarea legii, care permite operatorilor economici să conteste orice act. Până la soluţionarea definitivă a tuturor litigiilor, Cazinoul va fi tot mai degradat, mai costisitor de reparat, însă ne putem „mulţumi” cu ideea că, „graţie” unui proiect în parteneriat cu bulgarii, pe bani europeni, în Parcul Tăbăcărie vor „răsări” clădiri în miniatură, între care şi una reprezentând Cazinoul Conatanţa!

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intrati pe google crieti Cazino Sinaia... un cazino identic cu cel din constanta. Cel din Sinaia arata impecabil si se organizeaza baluri, conferinte internationale si alte evenimente. La Constanta e o ruina. Orasul a devenit o adunatura ca sa o citez pe Georgiana
3
0
Tara - o eterna debandada, Constanta - o vraiste sinistra , partidele - o pegra, Mazare - un malagambist, iar asta de-i primar acu' ar vrea si cu pula-n cur si cu sufletu-n rai...!!! Chiar mai crede careva ca-i pasa cuiva de Cazinou...?!?
3
0
de pensionari l au votat pe mazare pt o sticla de ulei si un kg de zahar ...futu va in gura de comunisti nenorociti de psd isti....mi e rusine ca sunt constantean ..huuuuoooo
6
2
Starul romin sa-l vinda unui investitor strain care -l va reface ,ca doar nu-l duce in alta tara -
3
0
Sa-l ia casa regala
2
1
Labareala,se joca cu nervii nostri! Vina este numai a cetatenilor care inghit tot ce li se spune! Constantenii nu mai au nici o pretentie de la viata pentru ca li s-a spalat creerii de catre niste mafioti,iar in concluzie; ramane cum am stabilit.....?
5
0
ati uitat sa mentionati judecatorii super corupti !
15
0
Fagadau Mazare si toti golanii care i-ati votat , fac parte din structura tradatorilor de tara si de neam, dar sa nu uite ca istoria se repeta si cand le-o fi lumea mai draga ei cu totii vor platii ptr tot ce si-au asumat si insusit ilegal in ultimii 27 de ani, ca si guvernul actual PSD comunist incompetent la fel este si avortonul de Fagadau .
17
3
Vine Prea Sfintia Sa cu botagiunea si Fondu Bisericesc devine proprietar precum Cazinoul din Vatra Dornei unde calugareste Pinmen Inataiul ! Sfintia Sa pimenit n a fost atent ca se imroprietarea cu 160 000 ha umbra de padure di pi obcini, cu batalama de la insusi Imparatu Ros al Vianei habsburgice Asta lipsesc bisericici, calpelase, vietuitori sub ascultare arhiereasca
6
0
Cladirea ar fi normal sa fie reabilitata de oameni cu adevarat priceputi,adica specialisti in asa ceva,nu niste adunaturi care castiga licitatii dupa principiul ,,cel mai ieftin ciumpalac''. Apoi,destinatia ,beneficiarul si la urma urmei cine aduna profit de pe urma folosirii cladirii reabilitate ,iar creaza probleme.Cine vrea sa bage bani in ceva ce nu va fi folositor lui? Cine e de acord sa dea bani ca altii sa profite? Problema nu este asa de usoara,mai cu seama ca acolo cam totul este imbatranit,investitia daca se vrea serioasa, necesita multi bani ,multa pricepere,seriozitate.Avem ?!!!
11
1
MARCA PSD MINCIUNI SI MINCIUNELE!
9
4
si noi pe ce mai spalam banii ?
6
2
La cei abonati la contestatii, cei care nu se pot lauda cu o constructie terminata, punetile numele si pozele in ziare, sa ii vada lumea si sa ii scuipe. Daca au dreptate si CNI nu stie sa faca o documentatie de licitatie sau o face cu dedicatie, sa ii caute DNA ul
8
3
Domnul Basescu a fost de doua ori primar general al capitalei. Nu a avut nicio contestatie la nicio licitatie!
8
6
O tara sufocata de birocratie si legi proaste. Incompetenta care a pus stapanire pe tara asta isi spune cuvantul. Toti imbecilii acestei natii s-au catarat pe scaune nemeritate. Tara asta se prabuseste si noi ne ascundem dupa niste legi tampite facute de niste cretini cu rang de hoti. Tara asta balteste de prostie si hotie. La anul Romania implineste 100 de ani. De ce va batei joc de ea? Nenorocitilor!
22
2
si cine va raspunde
7
1
Nu castiga licitatia cine trebuie, adica firma cipaneasca. Si cand o castiga, lucrarile vor fi proaste calitativ, asa ca nu conteaza daca il reface sau nu. Trebuiau accesate fonduri.europene. Dar la fonduri europene nu poti fura.
22
4
Comentariu de mahala . chiar daca ai dreptate
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108