REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

LUX și OPULENȚĂ: Morminte demne de faraoni, in cimitirele constănțene!

LUX și OPULENȚĂ: Morminte demne de faraoni, in cimitirele constănțene!

Replica API 11 februarie 2020 | 12:54 397

Luxul și opulenta nu par să fie, în orașul de la malul mării, specifice doar lumii materiale. Acestea au trecut în lumea celor drepți, prin construcții funerare care de care mai impunătoare și mai grandioase. Așa se face că, la o simplă plimbare prin cimitirele constănțene, chiar și unui privitor neavizat i s-ar opri privirea pe monumente funerare demne de înmormântările regale.

Acest fapt pare să fie în strânsă legătură fie cu nivelul potenței financiare la care a ajuns defunctul în timpul vieții, fie cu dorința familiei rămase în urmă de a marca pierderea celui drag printr-o construcție care să atragă toate privirile. Locul de veci este pregatit, astfel, după modelul complexelor rezidențiale, cu geamuri termopan si marmură fină, de ordinul a zeci de mii de lei.

Mortul a ajuns un pretext pentru boieria înălţată în cimitire de neamul cu mulţi bani, pentru fala ulterioară a celor rămași în viață. Noile cavouri par că vor să stârnească pofta de viaţă. Betoanele şi-au trăit traiul. Chiar şi pe lumea cealaltă, betonul e greu, opac, apasă si nu lasă loc luxului și grandomaniei. Trecerea spre o lume mai bună se face lin, cu poezii de aducere-aminte şi așezăminte care să poziționeze mortul într-o poziție de superioritate ierarhică chiar și în acest context al eternității.

Locuitorilor orașului nostru pare că le place fastul, în momentele importante ale vieții, fie ele îmormântari, şi un "loc de veci" monumental, chiar după, învăţătura creştinească, aroganţa asta ar fi unul dintre păcatele capitale.

Obsesia "monumentului" post-mortem din cimitir pare supremă şi surclaseză net alte tipuri de aspiraţii transcendente cum ar fi: ajutorarea semenilor, grija pentru copii, creaţia de lucruri spirituale şi materiale mai durabile şi utile celor ce rămân în urmă – adică, pur și simplu, acea "supravieţuire prin ceilalţi".

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sugi pula make!Muie la toti machidonii!
2
1
prostul nu e prost destul daca dupa moarte nu mai e fudul
2
0
Incinerarea e sfanta,nu poluare,nu virusi,microbi,nu poola mare firmelor de profil,nu probe ADN post mortem!
2
0
Si sa vezi cate blocuri dispare spatiu verde
1
0
Tarani prosti
1
0
Idolatrie Totul din cauza lipsei de educatie religioasa.Care este in scoala dar nu sevede
1
0
Adevarat ai grait!
3
4
Asta e site de stiri sau blog de creatie SF?
4
9
In mare parte makidonii isi fac mausolee impunatoare, au neam mare si vor sa fie cu totii si in viata de dupa. Ca sa poata continua sa faca sex in grup
19
2
Poate ma scoateti din groapa sa dea naiba, ca la saraci asa faceti. E mic pamantu si nu mai e loc sa se mai faca alta groapa, ca pe bunica mi-a scos-o din groapa si am visat ca nu mai avea loc cu hainele. Inmormantarea ar trebui sa fie gratis, popa nici nu mi-a dat chitanta si tot salariul s-a dus plus ajutorul de inmormantare. Nici de trait nu traim bine, nici de murit nu murim fara bani.
15
0
Demne de faraoni pe naiba ...... zici ca sunt chioscuri de ziare
28
0
Makidonii le dau oral la mucani
2
28
Hotomanilor,luati cu voi ceva?hai mazare,iorgus zanfir,nicusor coonstantinescu,fagabou,stroe,comanescu,patroni machidoni,va asteapta casa.voastra.Furati.
15
2
In cimitirul central s-a construit cum a vrut fiecare, au disparut aleile, calci pe morminte sa poti ajunge unde vrei sa mergi. Cei care au constructii or sa vina sa isi faca inca un etaj in sus si 3-5 in subsol. Neamul e mare, vor sa stea impreuna si in lumea de dincolo
18
1
Efectul educatiei primitive primite. Nici dupa ce prima generatie de tarani incaltati, nu s-au civilizat. Mai este si indemnurile unor preoti care au monopol pe cimitire si ateliere de gen.
22
5
Daca ghiorlanii prefera sa nu-si cheltuiasca banii pentru educatia copiilor e treaba lor. Macar castiga meseriasii care construiesc oribilitatile alea.La urma urmei conteaza prin ce metode s-au facut banii aia cheltuiti. Fiecare isi da banii pe ce considera el,pe ceasuri scumpe,pe masini,pe locuri de veci. Fiecare dupa capul lui,mai destept sau nu.
14
5
a romanilor:sa arate ei cat au,sa vada saracii ba,sa se minuneze,sa vorbeasca pe la colturi,sa aiba ce comenta.Insa la ce dracu iti mai serveste,ca tot viermi ajungem toti,cu sau fara opulenta?asta dovedeste minte ingusta,vanitatea celor ramasi, ca se le creasca inima, ca sa vb vecinii si rudele despre ce grando-"mizerie" as zice eu au lasat in cimitir.Educatia in Ro e asta:uite ba cat am eu,saracule,ma descurc.Mort,dar arat cat am avut.Asta e educatia romanului:are sufletul pustiit,dar epateaza vizual cu ce poate,o nunta excesiv de opulenta si chestii in cimitir.Pomeni cu toate rudele etc
21
3
Atat de prosti sunt uni oameni ca nici nu isi dau seama,dar nui nimc continuati intrecerea in constructii pe principiul"si mai mult si mai mare",asa v-a deveni Cimitirul atractie turistica pentru oameni care vor sa vada cat de departe a ajuns prostia si mandria in Constanta.
25
2
si? ce daca le-ati facut rahaturile alea? ei tot la mine in iad ard
20
4
cand patronul nu te lasa sa scrii despre incompetentii de la guvernare care si-au propus sa puna tara pe butuci, scrii astfel de articole , macar ati fost in cimitir sau ati facut copy paste?
19
16
ce rahat de articol..din ce in ce mai slab acest site
26
26
aceste constructii au blocat aleile,trebuie sa calci pe morminte .
36
7
Greseala este a autoritatilor ca nu a impus unul sau doua tipuri de monumente funerare.Drept urmare, fiecare a facut ce la dus mintea, rezultatul fiind cimitire fara cai civilizate de acces, turnuri si turnulete.Un haos imposibil de gestionat, incapacitatea edililor de a gestiona regimul constructiilor regasindu-se peste tot si in oras.Ca sa fie complet, articolul trebuia sa cuprinda si tarifele practicate de cei de la monumente funerare si practica muncii la negru, a autorizatiilor si a altor magarii marca Draghici si Casa Albastra.Dar aici e interzis de sefi, ca pierd banii din reclamele.
40
2
AM TRAIT SA O VAD SI PE ASTA.....NU,NU MORMINTELE OAMENILOR, CI ''PROSTIA'' DE ARTICOL.....BRAVOOOO SI NUS ISNT IRONIC.
14
27
Armanlu nu cheari !
16
19
Daca nu aveti ce manca cacat acum va luati de locurile de veci ale oamenilor.Fiecare in viata isi face ceva sa treaca in lumea cealalta intr un mod cat mai frumos ,sa isi duca somnul de veci elegant nu la groapa comuna in functie de cati bani dispune.Scrieti articole dna Alina Matei despre cum isi face treaba politia romana cati politisti de rang inalt au consumat droguri cati sunt implicati in cazul Caracal si in cazurile de spagi cu interlopi si proxeneti din judetul Constanta daca ai sange in instalatie.Asta ne intereseza dna Alina Matei nu locurile de veci caci astea le vedem si noi.
15
40
Respect Alinei Matei pentru acest articol. Este exemplar si pot spune ca e cel mai bun articol de l-am citit de cand umblu pe siteul asta...si am ceva ani de cand il urmaresc. Daca tu l-ai compus, Alina, jos palaria! Scrii superb! Nu-s ironic.
37
16
sunteti redusi mintal daca ati facut un articol din asa ceva...
26
37
ATORIZATII DE CONSTRUIRE ! CUM FACEM FAGABOU ?
33
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212