REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Măcel pe Wall Street pentru Apple după ce compania a publicat vânzări record, dar sub aşteptări

Măcel pe Wall Street pentru Apple după ce compania a publicat vânzări record, dar sub aşteptări

Replica API 25 ianuarie 2013 | 00:00 212

Apple, încă cea mai valoroasă companie din lume, a raportat venituri sub aşteptări pentru al treilea trimestru consecutiv, după ce vânzările de iPhone, produsul emblematic al companiei, s-au situat cu mult sub estimările analiştilor. După publicarea rezultatelor, acţiunile Apple au suferit o scădere brutală, până la cel mai mic nivel din ultimul an.

Compania a spus miercuri că a livrat 47,8 milioane de iPhone, un record trimestrial care totuşi a dezamăgit mulţi analişti obişnuiţi cu superperformanţele din ultimii ani din partea aparatelor care au revoluţionat industria de smartphone. Wall Street estima pe medie livrări de aproape 50 milioane de aparate, transmite Reuters.

Vânzările de iPad s-au situat la 22,9 milioane de bucăţi în primul trimestru fiscal, fiind în linie cu estimările.

Potrivit unor surse, în această lună, furnizorii de componente pentru Apple din Asia şi-au redus producţia, un semn că cererea ar putea scădea pentru iPhone - produs care contează cu jumătate în vânzările companiei - şi pentru iPad.

Cu 35% sub vârful istoric

Imediat după rezultate, acţiunile Apple au plonjat în gol, pierzând 11%, până la 457,7 dolari, aproape cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Faţă de maximul istoric atins în septembrie 2012, de 705 dolari, acţiunile Apple sunt acum cu 35% mai jos, în parte pe fondul temerilor că creşterile uriaşe au luat sfârşit, iar aparatele mobile nu mai sunt aşa populare.

De asemenea, Apple a ratat ţintele de venituri în precedentele două trimestre. Rezultatele vor atrage imediat întrebări despre ce are Apple pe ţeavă şi cât de atractive pot fi noile produse astfel încât să genereze noi vânzări şi să menţină traiectoria de creştere.

Apple se confruntă cu o competiţie intensă din partea principalului rival şi furnizor Samsung Electronics (producătorul unor telefoane mai ieftine), accentuată de sistemul de operare Android al lui Google (cel mai folosit pe telefoanele mobile), iar aceste lucruri împreună cu semnele că piaţa smartphone-urilor premium s-ar apropia de saturare în pieţele dezvoltate provoacă destulă anxietate investitorilor.

"Aceste rezultate sunt în regulă, dar ele ridică unele semne de întrebare. Traiectoria marjelor brute arată bine, ceea ce e pozitiv, iar cash-ul continuă să crească. Dar cred că investitorii vor să ştie ce intenţionează Apple să facă cu creşterea cash-ului din bilanţ. Alte întrebări se nasc în jurul inovaţiei, de unde vor veni următoarele produse şi ce vede Tim Cook în următoarele 12 până la 18 luni", spune Shannon Cross, analist al Cross Research.

Apple a afişat joi venituri în creştere pentru primul trimestrul fiscal, de 54,5 miliarde dolari, sub media estimată de analiştii chestionaţi de Thompson Reuters, de 54,73 miliarde dolari.

Compania a continuat să raporteze un profit net uriaş, de 13,07 miliarde dolari sau 13,81 dolari/acţiune (numărul acţiunilor a crescut faţă de anul trecut), în uşoară scădere faţă de un an înainte, când a afişat un câştig de 13,87 miliarde dolari sau 13,87 dolari/acţiune.

Sursa: Capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108