REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Maeştrii aerului, în haine militare, au împânzit cerul de la Tuzla: Alexandra are 27 de ani şi este operator de bord

Maeştrii aerului, în haine militare, au împânzit cerul de la Tuzla: Alexandra are 27 de ani şi este operator de bord

Replica API 28 martie 2014 | 00:00 314

De la marinărie, la pilotaj

De la marinărie, la pilotaj

Are 27 de ani şi este maistru militar, cu funcţia de operator de bord la Grupul de Elicoptere. Mai exact, ea identifică ţintele inamice atunci când elicopterul se află în aer. Nu a participat la nici o misiune până acum, fiind în stadiul de pregătire, însă abia aşteaptă să plece "la drum". Vorbim despre maeştrii aerului din cadrul Grupului de Elicoptere din cadrul Forţelor Navale Române, care şi-au reunit forţele joi, 27 martie, la Aerodromul Tuzla, în realizarea mai multor exerciţii, sub stricta coordonare a piloţilor şi a comandorului Tudorel Duţă, şeful Centrului de conducere a aviaţiei din Statul Major al Forţelor Navale.

După aderarea la NATO, România s-a angajat la îndeplinirea unui amplu set de măsuri, în vederea integrării depline în structurile nord-atlantice. Un aspect important al regândirii şi redimensionării Forţelor Navale Române, în acest context, a fost intrarea în serviciu a fregatelor tip 22, "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", orientare ce a generat achiziţionarea elicopterelor navale şi apariţia Serviciului Aviaţie în cadrul marinei. Un element principal al integrării l-a constituit reforma Armatei Române, prin revizuirea fundamentală a structurii de forţe, având în vedere trecerea de la asigurarea apărării teritoriale naţionale la protejarea şi promovarea intereselor României şi a aliaţilor săi. Prezent la eveniment a fost şi locotenentul comandor Bogdan Curcă, instructor şef de zbor la Grupul de Elicoptere, care a lăsat marinăria pentru pilotaj. "Cred că este visul oricărui băiat, dacă nu chiar şi al fetelor, să piloteze, în cazul nostru fiind vorba de elicoptere. Asta a fost şi pentru mine, o provocare. Selecţia a fost riguroasă, un proces lung ca timp, cu multe etape, analize, interviuri, probe medicale, fizice, astfel încât din câţi am optat pentru această carieră, am fost selecţionaţi doar 8. Am fost între 50 - 70 de candidaţi, ofiţeri de marină. Am participat cu ambele fregate, prima oară cu regele Ferdinand, în 2012 în operaţiunea Atalanta, în Oceanul Indian şi bazinul Somalez şi anul trecut în Marea Mediterană cu Fregata Regina Maria", a spus el. Misiunea din Atalanta a fost prima misiune de acest gen pe care au executat-o Forţele Navale, prima misiune în care a participat şi un elicopter ambarcat, a mai specificat Bogdan Curcă.

Comandorul Duţă a efectuat prima apuntare cu un elicopter Puma pe puntea fregatei Regele Ferdinand

Cum componenta aeriană a Forţelor Navale a apărut în anul 2005, prin înfiinţarea Centrului de conducere a aviaţiei şi "recrutarea" primilor marinari (absolvenţi ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân), pentru a deveni piloţi de elicoptere, prima apuntare cu un elicopter Puma pe puntea fregatei Regele Ferdinand a fost realizată, în luna iunie 2005, chiar de către şeful Centrului de conducere a aviaţiei din Statul Major al Forţelor Navale, comandorul (av) Tudorel Duţă. A fost o mare provocare şi un moment istoric, iar atunci comandorul Duţă a primit misiunea de a coordona activităţile de implementare a componentei aeriene în Forţele Navale, cu toate implicaţiile: achiziţionarea elicopterelor, pregătirea personalului recrutat din ofiţeri şi maiştri militari de marină în specialităţile de aviaţie, realizarea şi certificarea procedurilor de operare, infrastructura necesară, criteriile şi măsurile de securitate şi altele. "Grupul de Elicoptere s-a înfiinţat ca o necesitate atunci când Forţele Navale Române au primit în dotare cele două fregate tip 22. Este consacrat de acum acest binom fregată - elicopter fără de care acţiuni militare moderne nu mai pot fi concepute. Atunci, Statul Major al Forţelor Navale a luat decizia de a înfiinţa această unitate şi de a achiziţiona elicoptere capabile să opereze de la bordul fregatelor. Se întâmpla în anii 2005 - 2006, iar în 2007 am început zborul în această structură. Deşi au trecut câţiva ani, elicopterele Puma Naval, aparţinând Grupului de Elicoptere, au fost deja utilizate în două misiuni la bordul fregatelor. Este vorba de operaţiunea Uniunii Europene antipiraterie Atalanta 2012, prima misiune la care au participat elicopterele şi care a fost şi testul de maturitate - ca să zic aşa -, iar anul trecut, de asemenea, elicopterul a participat în operaţia sub drapelul NATO împotriva terorismului, în Mediterana de Est", a declarat, pentru "Replica", şeful Centrului de conducere a aviaţiei din Statul Major al Forţelor Navale, comandorul Tudorel Duţă.

Identifică ţintele inamice: operatorul de bord Alexandra Proca

Primii ofiţeri de marină, care au devenit piloţi ai elicopterelor IAR 330 Puma Naval, şi-au "primit aripile" după parcurgerea unui program de pregătire la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, în anul 2006, iar prima misiune executată într-un teatru de operaţii pe mare de un echipaj alcătuit, în totalitate, numai din piloţi şi tehnicieni de zbor marinari a avut loc în anul 2013. Alexandra Proca are numai 27 de ani şi este maistru militar clasa a IV-a, cu funcţia de operator de bord la Grupul de Elicoptere. "Meseria mea este una destul de simplă, constă în faptul că trebuie să colaborez cu membrii echipajului, în căutări şi cercetări aeriene. Nu am participat la nici o misiune până acum, dar va urma. Nu pot spune că este extrem de greu să găsesc ţintele inamice în zbor, pentru că elicopterul este dotat cu aparatură. Radarul este principalul ajutor al nostru, şi cu ajutorul lui putem găsi multe lucruri. Ca femeie într-o lume a bărbaţilor nu este nici greu, dar nici uşor. Ei au înţeles că şi femeile îmbracă haina militară şi nu este nici un fel de problemă. Toţi suntem egali, nu există regim preferenţial", a spus Alexandra Proca.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108