REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Marga: Cei din afară nu înţeleg ce facem pentru că nu au în Constituţie suspendarea preşedintelui

Marga: Cei din afară nu înţeleg ce facem pentru că nu au în Constituţie suspendarea preşedintelui

Replica API 15 iulie 2012 | 00:00 215

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat sâmbătă că schimbările din ultimul timp au fost democratice, dar că mulţi din afară nu înţeleg pentru că în constituţiile lor nu este prevăzută suspendarea preşedintelui.

Marga a declarat, la sediul USL, că în România s-a produs o "reconfigurare democratică a spectrului politic", prin numirea unor noi preşedinţi la Camera Deputaţilor şi la Senat, iar suspendarea preşedintelui s-a produs ca urmare a blocării sistemului administrativ.

"Nu s-a putut indica vreo eroare în sensul că s-ar fi încălcat undeva vreo reglementare juridică. Toţi paşii sunt înăuntrul Constituţiei (...) Viteza cu care s-a derulat reconfigurarea democratică din România în aceste săptămâni a uimit şi de aici este o sursă de neînţelegere. Sursa de neînţelegere ţine şi de anumite particularităţi ale României, ale Constituţiei României, mai exact", a spus Marga, explicând că nu toate ţările au în legea fundamentală mecanisme de suspendare a preşedintelui.

"Mulţi oameni din afara României, trăind în societăţi în care constituţiile nu au acest mecanism gândesc altfel decât noi", a precizat Andrei Marga. Ministrul a explicat că au existat ţări în care preşedinţii au demisionat. Un exemplu "elegant" de demisii întâlnim, în opinia sa, în Germania, unde în ultimii doi ani au plecat doi preşedinţi.

Christian Wulff a demisionat la 17 februarie, după un scandal izbucnit în decembrie 2011 şi după presiuni puternice ale opiniei publice, mass-media, ale opoziţiei şi chiar ale membrilor din coaliţia de guvernământ. Wulff a acceptat să plece doar după ce procurorii au cerut Parlamentului federal să ridice imunitatea lui Wulff în scandalul privind un împrumut primit de Wulff pe când era premier al landului Saxonia Inferioară.

Horst Khler a demisionat în 2010 după ce a afirmat că o ţară precum Germania, a cărei economie se axează mult pe exporturi, trebuie să aibă în vedere că intervenţiile militare sunt necesare pentru susţinerea intereselor economice nationale. El a precizat însă că declaraţiile sale au fost înţelese greşit.

Ministrul de externe consideră că USL trebuie să explice mai bine în afară ce s-a întâmplat, pentru a risipi neînţelegerile. "Odată ce oamenii intră în posesia datelor reale, marea parte se vor lăsa convinşi de adevăr, iar adevărul trebuie să-l stabilească faptele, şi nu interpretarea subiectivă", a spus Marga.

Newsin

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108