REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Mărgărit a ajuns manager la Spitalul din Eforie Nord cu o diplomă de licenţă falsă

Mărgărit a ajuns manager la Spitalul din Eforie Nord cu o diplomă de licenţă falsă

Replica API 30 august 2012 | 12:26 1622

Numirea la conducerea SCRMFB începe să devină penală

Numirea la conducerea SCRMFB începe să devină penală

Situaţie explozivă la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie (SCRMFB) din Eforie Nord. Dezvăluirile cotidianului "Replica" de Constanţa au generat, la nivelul Ministerului Sănătăţii, o situaţie tensionată, reprezentanţii acestui minister fiind puşi în situaţia de a admite că mecanismul de verificare a candidaţilor instalaţi, prin ordin de ministru, pe diverse posturi, nu funcţionează. În plus, raportul unui control desfăşurat la nivelul SCRMFB a scos la iveală, pentru perioada 2007-2011, o serie de nereguli grave privind gestionarea banului public, situaţie pe care ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, abia acum o ia la cunoştinţă. Posibil ultima bomboană de pe coliva spitalului din Eforie o va reprezenta deschiderea unui dosar penal, cel puţin în acest sens se îndreaptă lucrurile. Există indicii şi documente care contrazic opiniile oficiale ale ministerului privind studiile actualului manager al SCRMFB, Elena Florentina Mărgărit. Dacă pe masa autorităţilor sanitare există o diplomă care atestă că Mărgărit ar avea diplomă de licenţă, informaţiile intrate în posesia cotidianului "Replica" de Constanţa contrazic acest lucru, existând suspiciuni că documentul ar fi un fals. Se fac în continuare verificări pentru a se stabili cu exactitate până unde s-a ajuns cu plastografia, sens în care vom reveni cu noi informaţii, în ediţiile viitoare.

Facem precizarea că studiile Elenei Mărgărit ar fi fost, doar cu maximă indulgenţă, de ajuns pentru ca ministerul să o instaleze, interimar, manager al Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Eforie Nord. Studiile ataşate la dosar de tânăra Mărgărit, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa cu doar două luni înainte de angajare, nu i-ar permite însă participarea la un examen pentru obţinerea postului pe care în prezent îl deţine. Cu această precizare, ajungem însă la un aspect incredibil, descoperit pe parcursul documentării situaţiei de la Spitalul din Eforie: diploma de licenţă prezentată de Elena Mărgărit.

Reprezentanţii Universităţii Andrei Şaguna nu au informaţii cum că Mărgărit (Belcin) ar fi promovat examenul de licenţă!

Dincolo de tocarea a miliarde şi miliarde de lei, de-a lungul anilor, la SCRMFB, noul manager al unităţii întrece orice imaginaţie. Reprezentanţii Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa ne-au precizat că tânăra în cauză nu a promovat niciodată examenul de licenţă! Potrivit datelor din fişa matricolă, la un an după absolvirea liceului, Elena Mărgărit (fostă Belcin) a devenit studentă a Facultăţii de Ştiinţe Economice, însă la absolvire nu a promovat examenul de licenţă. Cu aceste informaţii care conduc documentarea privind situaţia spitalului şi într-o altă direcţie, mai precizăm că Universitatea Andrei Şaguna face, în continuare, demersuri pentru stabilirea adevărului. De cealaltă parte, ne-au declarat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Elena Mărgărit a prezentat o diplomă de licenţă, în copie, pe care se poate observa o ştampilă "Conform cu originalul". Ştampila a fost aplicată, potrivit informaţiilor noastre, chiar la unitatea de sănătate condusă de Elena Mărgărit. Cotidianul "Replica" de Constanţa a intrat în posesia diplomei, aşa cum a fost ea pusă la dispoziţia Ministerului Sănătăţii!

Ce spune Ministerul Sănătăţii despre Elena Mărgărit

Urmare a demersului cotidianului "Replica" de Constanţa, facem precizarea că Ministerul Sănătăţii a luat decizia a o schimba din funcţie pe Elena Mărgărit, imediat ce va fi găsită o persoană competentă să ocupe postul de manager al SCRMFB. Precizarea enunţată ieri de oficialii Ministerului Sănătăţii nu avea, însă, legătură cu diploma asupra căreia planează suspiciunile că ar fi un fals. Asupra acestui aspect urmează ca şi ministerul să se lămurească, iar în cazul în care se dovedeşte că documentul a fost falsificat, cazul va fi direcţionat în atenţia organelor competente. "Ministrul Sănătăţii, în urma raportului de control, care i-a fost prezentat, a decis ca postul de manager de la Spitalul de Recuperare din Eforie Sud să fie scos de urgenţă la concurs, în conformitate cu prevederile legii. S-a transmis acest lucru Consiliului de Administraţie al Spitalului de Recuperare din Eforie Nord şi acum se analizează posibilitatea ca până la organizarea concursului doamna manager interimar Elena Florentina Mărgărit să fie înlocuită din funcţie. În momentul în care vom găsi şi persoana cu care se va înlocui din funcţie, se va produce rapid şi înlocuirea, pentru că doamna Mărgărit este manager interimar şi poate fi înlocuită prin ordin de ministru", a declarat, pentru "Replica", Oana Grigore, şeful Serviciului de Presă din cadrul Ministerului Sănătăţii. Tot oficialul Ministerului Sănătăţii ne-a precizat şi faptul că Elena Florentina Mărgărit ar deţine documentele necesare pentru ocuparea postului de manager interimar de la Spitalul de Recuperare din Eforie Nord. "Dânsa are cursuri de specialitate pentru ocuparea postului de manager interimar, a prezentat diplomă de licenţă, important este faptul că nu are dreptul să ocupe un post de manager prin concurs. Există o diferenţă între managementul interimar şi managementul prin concurs şi de aceea se şi scoate postul de urgenţă la concurs. Ar fi devenit o problemă în momentul în care dânsa ar fi devenit manager cu drepturi depline în urma concursului. Se analizează posibilitatea ca dânsa să nu mai îndeplinească nici funcţia de manager interimar până la organizarea concursului. Lucrurile sunt foarte clare. Ea va fi înlocuită în scurt timp, cu un alt manager interimar", a mai precizat oficialul Ministerului Sănătăţii. De menţionat faptul că organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager la Eforie Nord nu poate avea loc până când nu se soluţionează procesul medicului Aurelian Ivaşcu, demis prin ordin de ministru. Acesta a atacat decizia Ministerului Sănătăţii în instanţă, iar dacă va avea câştig de cauză ar urma să fie repus în funcţie. "Dacă fostul manager va fi validat de către instanţă, sigur că Ministerul Sănătăţii va pune în aplicare decizia. Ce hotărăşte instanţa noi punem în aplicare", au mai spus reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Uite diploma... nu e diploma!

Interesant este faptul că marţi, 28 august a.c., a avut loc şi o şedinţă de Consiliu de Administraţie la Spitalul de Recuperare din Eforie Nord, în cadrul căreia secretara instituţiei de tratament a prezentat adeverinţe şi copia unei diplome de licenţă a lui Mărgărit, document nelegalizat care să ateste că este şi conformă cu actul original. "Dumneaei nu a participat la şedinţă. A plecat cu trenul la Bucureşti să facă dovada că este absolventa unei universităţi, iar documentul original l-ar fi luat cu ea. Copia prezentă la dosar nu era avizată conform cu originalul, dar era semnată de A. Papari, fiind datată 27 august 2012", susţin reprezentanţii Consiliului de Administraţie. Mai adăugăm un amănunt, urmând ca zilele următoare să fie stabilită cu exactitate situaţia: dacă Mărgărit a fost angajată în baza unui dosar ce conţine acte de studii falsificate, toate documentele semnate de ea, în calitate de manager al Spitalului din Eforie, ar putea fi lovite de nulitate. Vom reveni.

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

UPDATE:

Ancheta jurnalistică minuţios documentată pe marginea cazului managerului Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Eforie Nord, Elena Florentina Mărgărit (Belcin), prezentată opiniei publice în exclusivitate de către reporterii cotidianului "Replica" de Constanţa, a pus pe jar instituţiile statului. Tensiunea din Ministerul Sănătăţii a atins cote maxime. Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa a transmis joi, 30 august a.c., în mod oficial, o adresă ministrului Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, care atestă faptul că Elena Florentina Mărgărit nu este licenţiată a Facultăţii de Economie, specializarea Management, iar diploma aflată la dosarul ministerului ar fi de fapt un fals grosolan, culmea, legalizat de către un notar! Şocul pentru specialiştii Ministerului Sănătăţii a fost unul imens. Cazul managerului Mărgărit este fără precedent în istoria Ministerului Sănătăţii, fapt pentru care ministrul Vasile Cepoi a semnat joi seara ordinul de eliberare din funcţie a celei care s-ar fi folosit în septembrie 2011, pe vremea fostului ministru Ladislau Ritli, de un act fals pentru a fi instalată în funcţie. "La dosarul dânsei exista o adeverinţă care certifica faptul că are licenţă, ulterior a transmis şi diploma legalizată la notar. Nimeni nu şi-a putut închipui că acele documente nu erau reale. S-au dat mii de concursuri în sistemul sanitar şi până în prezent nu s-au descoperit cazuri de falsificări de diplome. Doamna Mărgărit este un caz fără precedent în istoaria Ministerului Sănătăţii", a declarat, pentru "Replica", Oana Grigore, şeful Serviciului de Presă din cadrul Ministerului Sănătăţii. Cât despre toate actele semnate de managerul Mărgărit, care au produs deja efecte juridice, Ministerul Sănătăţii susţine că ţin de procuratură, instituţie abilitată să cerceteze cazul penal. "Anchetatorii vor spune clar ce este de făcut de acum încolo. Probabil că aceste documente semnate de doamna Mărgărit sunt nule, iar licitaţiile se vor anula. Acest caz excede Ministerul Sănătăţii. S-a constatat în urma adresei de la Universitatea Şaguna că doamna este o hoaţă care a păcălit atât ministerul, cât şi pe alte instituţii care au fost duse în eroare", au opinat oficialii Ministerului Sănătăţii, care au decis ca atribuţiile lui Mărgărit să fie preluate până la desemnarea unui manager interimar de către directorul medical, Emanuela Maria Beşcucă. "În cei 30 de ani de activitate ai mei nu m-am confruntat cu o astfel de situaţie. Dacă diploma este un fals şi documentele semnate de dânsa sunt un fals. Situaţia este încurcată rău. Povestea este destul de complicată, unică în sistemul sanitar. Consider că vina aparţine în totalitate celui care a emis o diplomă falsă, probabil că s-au dat şi anumite sume de bani. La Ministerul Sănătăţii angajaţii nu sunt specializaţi în detectarea falsurilor. Am verificat dosarul dânsei, avea toate documentele, teoretic povestea părea corectă dacă nu se afla că este un fals", a declarat ministrul Cepoi. Poliţia a intervenit joi în acest caz, secretara Universităţii Şaguna fiind cea care ar fi eliberat diploma lui Mărgărit fără timbru sec. De precizat că la dosarul managerului Mărgărit s-ar fi mai aflat şi o copie după actul său de identitate, "document expirat", susţin cei care i-au analizat dosarul, care nu ar coincide cu numele de familie menţionat pe aşa-zisa diplomă de licenţă. Universitatea Andrei Şaguna a decis să publice în Monitorul Oficial un anunţ de anulare a diplomei deţinută de Mărgărit. Cazul a intrat deja şi în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108