REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Mariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

Mariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

Replica API 5 martie 2021 | 00:03 8897

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju. De 20 de ani, activează într-un domeniu în acre predomină bărbații, însă asta nu a împiedicat-o să lupte și să răzbească pentru țelul ei: binele cetățeanului din Cumpăna. A știut că va fi greu, însă și-a stabilit niște bariere peste care nici un bărbat nu poate trece. Care este cheia longevității, cât de greu i-a fost să ajungă unde se află astăzi și cum a reușit să câștige simpatia locuitorilor din comună, ne-a povestit Mariana Gâju, în cadrul unui interviu. Și tot în interviu, Gâju a vorbit despre realizările sale, dar a vorbit și despre unul dintre proiectele pe care se chinuie să-l realizeze și de care depinde, în mare parte, de colegul ei liberal, Vergil Chițac.

”În spatele unei femei puternice, stă un bărbat puternic”

”Succesul îl reprezintă comunicarea cu locuitorii comunei Cumpăna, cu funcționarii publici, dar și cu legislativul, consiliul local. Înseamnă seriozitate, înseamnă muncă necontenită, și așa cum am mai spus, înseamnă continuitate. Acestea sunt secretele unui mandat în care poți să capeți încrederea locuitorilor, de acolo pornește totul. Știam cât de greu ne este, e deosebit de greu. Casa este locul unde îți găsești seva și tăria, indiferent de ora la care intri, acolo îți găsești stabilitatea. Degeaba sunt critici, familia este stânca fiecăruia dintre noi, este piatra de încredere din inima noastră. Poți să ai saci cu bani, nu le poți cumpăra. Eu atâta știu. În spatele femeii, stă un bărbat puternic. În primărie sunt și bărbați, dar și femei, mai multe femei, dar eu nu aș putea fără această echipă de oameni. Eu vreau să vă spun că este nevoie de continuitate pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele pe care le-ai început. Patru ani nu înseamnă timp mult pentru a putea scrie un proiect, pentru a-l putea susține să devină eligibil, iar apoi să-l implementezi. Abia de atunci încep pașii grei și obstacolele”, a dezvăluit Mariana Gâju.

Gâju s-a născut să facă administrație

”M-am născut și am crescut să fac administrație, îmi place să rămână ceva. Dacă stăteam și mă luam după criticile și toate reproșurile urâte care mi s-au făcut, trebuia să renunț de mult activitatea de administrație publică locală. Atâta vreme cât tu știi că proiectul pe care-l supui aprobării CL, îl supui dezbaterii publice, este un câștig pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, nu am să mă dau înapoi. Trebuie să îți păstrezi demnitatea de om, de femeie, niciodată nu trebuie să uiți să fii corectă cu tine însăți și să pui o barieră. Bariera aceasta nu te face încrezută, înfumurată. Nu, te face să fii om respectat. Cine este om și are înțelepciune, face diferența, cine nu, merge mai departe”, a completat primarul din Cumpăna.

Cine a ajutat-o să fie femeia puternică de astăzi

Din cele 70 UAT-uri din județul Constanța, 11 sunt conduce de femei, iar o mare parte dintre acestea au avut-o ca exemplu pe Mariana Gâju. Dar cine a fost exemplu în viață al primăriței de la Cumpăna? ”Ca fiecare om, avem în fața noastră niște modele, niște exemple. Eu am cunoscut două femei puternice, una se numește Valeria Zamfir, este un avocat reputat al județului Constanța, un om corect, un om care este exemplu pentru mine ca și luptă, ca și muncă pentru dreptate. Iar cea de-a doua, Elena Frâncu. Am cunoscut-o în urmă cu 22 de ani. Este un om care indiferent de culoarea politică pe care au avut-o conducerile instituțiilor județene, a știut să fie un om al administrației sportului pentru întreg județul și să ajute toate comunele să învățăm copiii ce înseamnă sportul ca un mod de viață, în localitățile rurale. Acest om care a fost imparțial politic și a fost absolut lângă tot ce înseamnă activitate sportivă, mi-a demonstrat ce înseamnă să îți dedici viața unui țel”, mărturisește primarul.

CUMPĂNA, magnet pentru cetățeni

Primarul din Cumpăna spune că a reușit, în toți acești ani, să creeze o nouă comună. O comună care este un magnet pentru foarte mulți cetățeni care doresc să se mute aici. De la 9000 de locuitori, cât erau în anul 2000, astăzi, sunt peste 18.000 de locuitori, dintre care 16.000 sunt cu domiciliu stabil în Cumpăna. De-a lungul celor 20 de ani, s-au realizat proiecte atât prin fonduri europene, cât și fonduri guvernamentale, ministeriale, proiecte de infrastructură în toate aceste domenii. Dar sănătatea și educația sunt pe primul loc, nu le poți diferenția. De aceea, administrația locală Cumpăna nu a făcut altceva decât să urmărească tot ce înseamnă fonduri europene, tot ce înseamnă proiecte și să le aducem la nivelul comunității, acolo unde să le și implementăm, a declarat primarul.

Realeasă președinte ACOR

Mai nou, Mariana Gâju a fost realeasă pentru un nou mandat de președinte al Consiliului director al filialei județene Constanța a Asociației Comunelor din România (ACOR). ”Înființarea ACOR s-a întâmplat la Cumpăna. Sediul acestei filiale este la Cumpăna, neavând posibilitatea financiară de a cumpăra un sediu în Constanța. 59 de comune există în județul Constanța. Glasul unei comune este greu de ascultat, dar și de auzit, prin unire se realizează fapte mari. Glasul unei filiale este altul, este puternic, vine prin modificări legislative, prin a rezolva tot ceea ce înseamnă legislație a satului românesc: grănițuirea între localități, restituirea unor terenuri, de la modificări legislative privind cadastrul imobiliar, privind administrarea terenului din domeniul privat și public, acestea sunt doar câteva exemple, toate se preocupă cu problema taxelor și impozitelor plătite de companiile de eoliene acolo unde au fost amplasate. Avem proiecte mari pe care trebuie să le realizăm, pe care le vom accesa de la acest minister al fondurilor europene”.

Gâju comentează scandalul parcărilor din Constanța

Având în vedere experiența acumulată în administrația publică locală, Mariana Gâju a fost întrebată cum comentează situația de la Constanța privind parcărilor. Care ar fi fost soluția lui Gâju? ”Problema parcărilor este gravă și pentru localitățile limitrofe, și noi, la nivelul comunei, avem aceleași probleme. Rezolvarea problemei aș vedea-o prin construcția de parcări, acolo, chiar în centru, așa cum au fost făcute cele de lângă spital. Banii pot fi accesați și de Consiliul Județean. În acest moment, cred eu, cu înțelegerea și îngăduința față de celălalt, este posibil a se rezolva. Nu este posibil să apară parcările peste noapte, dar nu trebuie să mai aștepte să treacă timpul. Regulamentul poate fi îmbunătățit și să fie pe placul locuitorilor municipiului Constanța, dar și a noastră, pentru că și noi venim prin oraș. Nu-mi permit de a da sfaturi altor administrații publice locale când eu încă le am pe ale mele de rezolvat”, spune ea.

Mariana Gâju îi cere lui Chițac să se implice pentru introducerea rutei CT BUS la Cumpăna

Și, pentru că tot am adus vorba de Chițac, Mariana Gâju și-a spus durerea cu privire la un proiect de suflet care ar ușura mult viața cetățenilor. Vorbim despre introducerea unei rute deservite de compania CT BUS, în localitățile limitrofe, inclusiv Cumpăna. Gâju spune că proiectul bate pasul pe loc, iar primarul Chițac nu prea ar fi deschis la discuții. ”Îl rog pe primarul de la Ovidiu, pe doamna Ancuța Belu, de la PNL să meargă la primărie, la Chițac, și să-i explice cât de important este acest proiect pentru noi să-i dăm drumul, nu să-l blocăm, că a venit o nouă administrație și ei nu sunt de acord cu CT BUS. Eu vreau să fie de acord. Nu au spus nici da, nici ba. Locuitorii Cumpenei, scriu de fiecare dată, promisiuni electorale, Mariana a mințit iar, nu există niciun transport. Am vorbit cu domnul Chițac, a spus că a purtat discuție și cu Chelaru de la Năvodari, am mers la președintele CJ, să-l cooptăm în acest proiect, pentru că domnul Lupu reprezintă întreg județul, și să impulsionăm proiectul să meargă mai departe. Autobaza trebuie să fie mărită să susțină și autobuzele pentru aceste 4 localități. Să ne invite dumnealor, noi ne ducem cu toată susținerea noastră pentru a putea merge mai departe cu acest proiect. Altfel, n-o să reușim. E problema cea mai spinoasă. În toată lumea civilizată există acest gen de transport. Mai avem puțin și ne unim cu totul cu Constanța, ați văzut cum se construiește!

”Mă sugrumă nedreptatea că sunt decidenți care nu văd că unei comune în buza municipiului îi sunt necesar aceste investiții. Nu le vreau pentru mine”, mai spune Gâju.

Mai multe detalii despre proiectele Marianei Gâju, dar și despre dezinteresul autorităților pentru malul Canalului Dunăre Marea-Neagră, care se prăbușește mai mult, pe zi ce trece, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108