REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Marinar constănţean în stare critică, repatriat din Mauritania cu un avion medical, în urma intervenţiei lui Onaca

Marinar constănţean în stare critică, repatriat din Mauritania cu un avion medical, în urma intervenţiei lui Onaca

Replica API 29 iulie 2014 | 00:00 555

Emoţionant: batjocorit de medicii africani, românul voia să plece pe jos la aeroport

Emoţionant: batjocorit de medicii africani, românul voia să plece pe jos la aeroport

Un marinar din Constanţa, care se zbătea între viaţă şi moarte într-un spital din Mauritania, a fost repatriat aseară cu un avion medical, în urma intervenţiei lui Dorel Constantin Onaca. A fost nevoie de implicarea oficială a şefului Cabinetului Preşedinţiei României pentru ca armatorul grec al navei pe care se afla navigatorul să plătească transportarea acestuia la un spital unde există şanse să i se salveze viaţa, bărbatul fiind extrem de grav bolnav. Inginerul şef Adrian Glomnicu a ajuns ieri la Bucureşti la bordul unui avion medical pus la dispoziţie de o companie londoneză şi a fost internat la spitalul "Victor Babeş". Cazul său a ajuns în atenţia lui Onaca în cursul zilei de vineri, 25 iulie, după ce soţia navigatorului, Lenuţa Glomnicu, i-a cerut disperată ajutorul, printr-un e-mail.

"Vă rugăm să îmi salvaţi soţul de la moarte! Acum este în stare gravă în Spitalul Central din Nouakchott, în Mauritania, şi compania TMS BULKERS LTD, din Grecia, nu vrea să aloce bani ca să fie transportat urgent către un alt spital aproapiat ca să poată fi salvat. A fost debarcat cu temperatura 42, luat cu debarcaderul de pe navă şi dus la Nouadibouh, apoi mutat la Nouakchott. Acolo au constatat că are abces cerebral şi spun şi cancer cerebral. A fost în comă, s-a trezit, e conştient, nu poate vorbi şi are nevoie de ajutor medical iar acolo unde este nu e dotare. Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi să fie salvat. Compania de câteva zile tot tergiversează mutarea lui pe motiv că trebuie să i se dea un certificat medical că nu poartă vreun virus şi spitalul la care e nu are dotarea necesară să îi elibereze ce vor. Dar se pare că acesta e un motiv să nu aloce bani pentru aeronavă sau elicopter medical pentru a fi dus în altă ţară cea mai apropiată. Vă rugăm ajutaţi-ne, sfătuiţi-ne, interveniţi cum puteţi ca să îmi fie salvat soţul de la moarte. Probabil ei aşteaptă să se stingă ca să nu mai plătească bani. Vă rog mult, am văzut că sunteţi un suflet mare care a salvat marinari din situaţii grave, ajutaţi-l şi pe soţul meu, vă rog nu îl lăsaţi să moară, căci Dumnezeu i-a dat şansa să se trezească din comă şi cei de la companie vor să îl lase să moară. Cu deosebită preţuire şi respect, Glomnicu Lenuţa", este mesajul trimis de soţia navigatorului constănţean lui Onaca. Dată fiind gravitatea extremă a bolii de care suferă Adrian Glomniuc, orice clipă petrecută în Mauritania, departe de un spital cu dotările necesare unui tratament de urgenţă, putându-i fi fatală, Onaca a fost nevoit să intervină pe lângă armatorul grec în calitatea sa oficială, motiv pentru care şeful Cabinetului Preşedinţiei României a somat TMS Bulkers Ltd să-l repatrieze de urgenţă pe constănţean, în caz contrar grecii fiind direct responsabili de un eventual deces al marinarului.

Grecii au reacţionat imediat la ultimatumul lui Onaca şi l-au repatriat de urgenţă pe marinar

"Ca urmare a apelului de urgenţă pe care l-am primit de la soţia inginerului şef Adrian Glomnicu şi de la inspectorul ITF Adrian Mihălcioiu, despre starea de sănătate a lui Adrian Glomnicu, vă rog să luaţi în considerare următoarele: 1. Adrian Glomnicu a avut probleme serioase de sănătate la bordul navei dumneavoastră, m/v Partagas IMO 9272345; 2. Vă rog să treceţi de urgenţă la repatrierea sau transportarea lui la un spital în care poate fi diagnosticat şi tratat; 3. Dacă viaţa cetăţeanului român Adrian Glomnicu va fi pusă în pericol sau dacă acesta va deceda, vă vom considera pe dumneavoastră pe deplin responsabili. Vă rugăm să ne anunţaţi imediat dacă nu sunteţi în stare să găsiţi soluţii de urgenţă pentru a salva viaţa lui Adrian Glomnicu. Aşteptăm un răspuns imediat. Consilier de stat, Dr. Dorel Constantin Onaca, Şeful Cabinetului Preşedinţiei României", este mesajul trimis sâmbătă, pe 26 iulie, de către Onaca armatorului grec. Anterior, şi Adrian Mihălcioiu, şeful Sindicatului Liber al Navigatorilor, a cerut celor de la TMS Bulkers Ltd să-l repatrieze sau să-l transporte pe Adrian Glomnicu într-un spital cu dotările necesare, amintindu-le grecilor că sunt responsabili de un eventual deces al marinarului român, dar mesajul său a fost ignorat. La câteva ore după ultimatumul dat de Onaca, navigatorul din Constanţa a fost urcat într-un avion medical, care a decolat din Mauritania în dimineaţa zilei de duminică, 27 iulie şi a ajuns aseară în Bucureşti, pe cheltuiala armatorului TMS Bulkers Ltd. Informaţia a fost confirmată ieri şi de asistenta medicală Erna Polodeanu, care a încercat cât a putut să-l ajute pe constănţeanul internat în condiţii mizere în spitalul din Mauritania şi care a insistat prin adrese oficiale pentru repatrierea de urgenţă a lui Adrian Glomnicu. Din relatarea asistentei reiese că navigatorul a încercat să se dea singur jos din pat, de bucurie când a auzit că se întoarce în ţară. Dacă nu insistau oficialii români, medicii africani îl lăsau să moară.

Iată şi confirmarea îmbarcării lui Glomnicu în avionul-ambulanţă care l-a adus până în România, precum şi descrierea condiţiilor precare din spital, a dezinteresului manifestat de doctorii africani pentru navigatorul român, emoţiile acestuia când a auzit că vine în România, într-un e-mail trimis de asistenta româncă lui Dorel Constantin Onaca:

"Am vorbit pe telefon cu Matei Aurelian, inginerul român care lucrează aici, şi mi-a confirmat că Adrian Glomnicu a fost îmbarcat în avionul-ambulanţă. A venit până la clinică echipa avionului, două cadre medicale. Bineînţeles că au fost foarte neplăcut impresionaţi de condiţiile în care l-au găsit pe Adrian: deconectat de la oxigen, deconectat de la monitor care urmăreşte funcţiile vitale, fără nici o documentaţie pregătită ( raport medical rezumat, de endorsement), cu un singur asistent medical în cameră, întins pe canapea (dormind?). Matei Aurelian spune că i-a însoţit până pe pistă, la aeroport. După cum vă spuneam şi astăzi (ieri, 28 iulie- n.red.) la telefon, mie mi s-a interzis de ieri seară să mai văd pacientul de către medicul Dr. Abdelrrahman Jdoud. El abia ieri a aflat de la Jidou (persoana de contact a companiei de asigurari) via prietenul acestuia numit Isselmou, ( "telefonul fara fir") despre cum că am "defăimat clinica şi serviciile medicale oferite de ei, şi că am pus la îndoială competenţa staff-ului". Este vorba doar de ego-urile domnului David Williams ( care nu a fost deloc politicos la telefon cu mine), domnului Jidou care a tot transmis la compania de asigurări cum că "pacientul este înspre bine", în timp ce raportul meu a spus au contraire- că re probleme din partea şefilor/ colaboratorilor din UK, a domnului doctor Abdelrrahmane Jdoud, medic generalist, care nu a dat atenţie monitorului să recunoască fibrilaţia atrială chiar şi atunci când politicos l-am întrebat, mi-a răspuns "sunt doar paraziţi de la monitor, nu de la inima pacientului". De asemenea, dr. Adbelrrahmane refuzase iniţial să elibereze certificatul de necontagiozitate cerut de compania de asigurări, pe când eu am obţinut acest document sunând directorul spitalului care a ordonat eliberarea lui doctorului de gardă ( era noaptea) etc... Important este că Adrian a fost evacuat şi este în drum spre România unde i se va pune un diagnostic clarş si, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi a tratamentului adecvat, se va însănătoşi. Când l-am văzut ieri seara ultima dată pentru câteva minute (până a venit dr. Abdelrrahmane şi m-a dat afară din salon), Adrian era conştient, a reuşit să articuleze şi un "sărut mana", să-mi răspundă la întrebările "cum te cheamă, ce lucrezi pe vapor". Matei Aurelian spunea că era foarte agitat, de bucurie, când i s-a spus că merge la avion, să plece în ţară, încercănd să se dea el singur jos din pat. Dragul de el! Sper să auzim numai de bine despre însănătoşirea domnului GLOMNICU ADRIAN, aşa să îi ajute Dumnezeu! Cu sinceritate, ERNA POLODEANU". Starea de sănătate a bărbatului este în continuare foarte gravă, dar măcar se află acasă şi beneficiază de îngrijirile unui spital de elită, precum "Victor Babeş" din Bucureşti, şi nu abandonat într-un colţ de lume din Mauritania.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108