rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Marinarii români, pe LISTA ALBĂ a IMO. Aportul lor la economia națională e de aproape 1 miliard de dolari!

Directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa – care are și calitatea de Ambasador Maritim IMO a făcut o serie de precizări cu privire la zvonurile care circulă, în ultima perioadă, în rândul navigatorilor, cu privire la faptul că ar fi fost refăcută „lista albă” și „lista neagră” a navigatorilor de către International Maritime Organization (IMO), iar România nu s-ar mai afla pe „lista albă”. Ovidiu Cupșa subliniază: „IMO A RESPINS aprobarea unei noi „liste albe”, iar sistemul românesc, incluzând Ministerul Transporturilor, ANR, CERONAV și învățământul superior, este printre cele mai performante din lume, conform auditurilor periodice ale IMO și European Maritime Safety Agency”.

Foto: Ovidiu Cupșa, director CERONAV și Brad Groves - Australia, președintele MSC

„E adevărat că România nu mai are flotă. Dar are peste 30.000 de navigatori, iar aportul lor la economia națională se apropie de un miliard de dolari pe an. Ei reprezintă o categorie socio-profesională super-calificată, de top la nivel mondial (în opinia mea - strategică) și mențin România între națiunile maritime importante ale lumii.

În ultima vreme, au circulat o mulțime de informații privitoare la reintroducerea către IMO a "Listei albe" și a "Listei negre" a navigatorilor, iar informațiile din presa internațională au fost confuze. (IMO - International Maritime Organization este agenția specializată ă ONU care elaborează legislația maritimă mondială. Convenția IMO are 174 de state membre - inclusiv România din 1965 - și 3 state asociate.)

Personal am fost sunat, întrebat, interpelat despre veridicitatea informației că România, alături de alte state, nu s-ar afla pe "Lista albă" a țărilor care sunt conforme cu STCW (Convenția privind pregătirea personalului navigant).

Îngrijorările sunt legitime, deoarece marinari români, autorități, sindicat, sistemul maritim de training si cel universitar din România ar fi fost profund afectate de o asemenea măsură!

Abordarea 1 - Fără a intra în detalii: Keep calm! IMO a RESPINS aprobarea unei noi "Liste albe", România fiind în continuare pe "Lista albă". Iar sistemul românesc (incluzând MT, ANR, CERONAV și învățământul superior) este printre cele mai performante din lume conform auditurilor periodice ale IMO si EMSA (European Maritime Safety Agency). Cine vrea, se poate opri aici!

Abordarea 2 - Intrând în detalii: Vă prezint cronica acestui proces, deoarece pentru mulți doar "Keep calm!" nu reprezintă o garanție.

La Sub-Comitetul HTW6 (Human Training and Watchkeeping), din 29 apr - 3 mai 2019, Secretariatul General al IMO a supus spre adoptare o nouă "White List" a statelor membre care "au dovedit că sunt în conformitate cu Convenția STCW".

Conform regulii I/7.3.2 din STCW, statele membre trebuie să raporteze periodic către IMO stadiul implementării STCW, iar neraportarea înseamnă că "nu ai dovedit...". Tehnic, SG al IMO avea dreptate. Dar multe state nu au respectat această regulă, din diverse motive printre care faptul că: IMO nu a urmărit riguros implementarea acestei reguli până acum și a îngăduit excepții, lipsa de notificare a statelor a indus un oarecare dezinteres a acestora pe această temă, uneori comunicarea intre autorități a funcționat defectuos etc etc.

Ca urmare, în documentul HTW 6/12, SG a propus această nouă "Listă albă", revizuită - care nu conținea câteva zeci de state, inclusiv România!

Ministerul Transporturilor, ANR și subsemnatul - în calitate de Președinte al Grupului Statelor Membre UE la IMO, ne-am sesizat și am decis să ne prezentăm la IMO cu un mandat de opoziție activă la adoptarea unei astfel de liste, care ar fi zguduit din temelii piața forței de muncă. UE nu este reprezentată la IMO direct, ci prin statele membre. Așadar, pentru chestiunile de interes european, Comisia Europeană propune anumite poziții, în funcție de informațiile tehnice și politice pe care le are la dispoziție. Acestea sunt negociate apoi de către delegațiile statelor membre, sub bagheta Președenției Consiliului European.

Așadar, deși UE pregătise inițial o poziție de susținere a acestei liste, în ședința statelor membre, pe care am coordonat-o personal la Londra (sediul IMO), am susținut cu argumente puternice o poziție contrară. Am arătat că nu este (așa cum pare la prima vedere) o simplă chestiune de ordin tehnic, gen: "nu am raportat, deci nu am dovedit că suntem conformi cu STCW".

O astfel de abordare simplistă ar fi afectat profund industria navală la nivel mondial, ducând la nerecunoașterea certificatelor de către inspectorii Port State Control și de către companiile de navigație.

În această situație se aflau inclusiv 11 state membre UE, unele importante furnizoare de personal navigant - argument destul de serios pentru a avea, în final, câștig de cauză și susținerea tuturor statelor europene.

Concluzia ședinței a fost că cele 28 de state membre plus Norvegia și Islanda, care fac parte din SEE, se vor opune activ în plenul IMO adoptării unei noi liste.

A urmat plenul. În plen noi (UE) reprezentam doar o părticică din cele 174 de state membre și vreo 50 de organizații asociate, dar destul de importantă, totuși: aproximativ 30% din flota mondială și 20% din personalul navigant.

Au fost ore de dezbateri aprinse în care am expus și argumentele României, susținute activ de statele membre UE. Multe alte state din întreaga lume, afectate de această măsură au venit cu diverse argumente similare, împotriva împărțirii lumii în "Liste albe" și "Liste negre". La finalul dezbaterilor HTW 6 a RESPINS adoptarea acestei liste revizuite. Urmând ca problema raportării conform regulii I/7.3.2 in STCW să fie supusă atenției MSC (Maritime Safety Commitee) - organismul care adoptă deciziile subcomitetelor IMO).

MSC este acum în desfășurare la Londra (5 - 14 iunie). Astăzi - 10 iunie - MSC a decis că: "Ia act de propunerea subcomitetului HTW 6 privind regula I/7.3.2 din STCW și o trimite la HTW 7 pentru a lua măsurile necesare etc etc."

Asta înseamnă că măsura s-a amânat cu un an. Până la HTW 7 statele au timp să ajungă la zi cu raportările.

CONCLUZIE: La acest moment nu există nicio "Listă albă" revizuită. Marinarii români pot naviga liniștiți în continuare. Iar autoritățile române au avut și ele un rol activ în respingerea revizuirii listei. Chiar dacă am scris foarte mult am dorit să explic cât mai în detaliu tuturor celor interesați, pentru a înlătura orice fel de îngrijorare. Totuși, această situație cred că a pus autoritățile din toată lumea la un important moment de reflecție: Orice regulă, oricât de neînsemnată pare, trebuie respectată, atunci când ți-ai asumat o convenție internațională.

ANR a dat asigurari că România a actualizat raportarea imediat ce a apărut documentul HTW 6/12. Alte țări au făcut la fel. Dar dacă de data aceasta s-a obținut o amânare, în lumina celor expuse mai sus, next time... nu va mai exista niciun argument valid!

Îmi permit să închei cu o abordare holistică:

1. Sistemul naval românesc e un cluster în care nimeni nu e izolat. Fiecare marinar, inspector, expert, funcționar... depinde de fiecare. Trebuie să acționăm conștienți de asta!

2. Sistemul naval românesc este avantajat de apartenența la UE, dor trebuie să știe să se poziționare corect. Și asta cred că e valabil în toate domeniile. Avem nevoie de parteneri puternici în competiția mondială!

3. Sistemul naval românesc este integrat în sistemul naval mondial. Doar păstrarea ridicată a standardelor și respectarea convențiilor internaționale ne poate asigura succesul!

4. În sistemul naval NU "merge și așa"!”, este mesajul directorului CERONAV, Ovidiu Cupșa.

F.B.

joi, 13 iunie 2019721
Comentarii

10Sis(13 iun 22:53)
Fiecare cu riscul meseriei IT-sti cu al lor, marnarii cu al lor si fraierii cu al lor
01SAILOR(13 iun 08:46)
Popey marinarul !
15Pt.11:09(13 iun 07:31)
Nu marinarii trebuie sa plateasca taxe si impozite, ci firmele de crewing care ii angajeaza !! Si nu platesc impozit in paradisuri fiscale, se vede ca habar nu ai de nimic, frustratule ! Stii cu ce se mananca navigatia ?? Alo, sindicat avem? Avem, doar ca sa ceara contributie, ca in rest nu face nimic pentru navigatori, doar intruniri pe la Bruxelles, cu multe promisiuni...
13Sailor(12 iun 12:36)
Romania o avea vreo 30 000 de navigatori,dar si CERONAV-ul are vreo 3 000 de angajati!Si unii dintre ei,fete cunoscute inainte de '89 si dupa!Si-au gasit posturi caldute sau au fost rasplatiti cu ele!
42Cine a furat flota(12 iun 11:12)
noi muncim pe pavilioane straine si platim oricum acolo toate taxele
54Taxe egale pt toti(12 iun 11:09)
Marinarii romani cand vor plati si ei taxe si contributii sociale si impozit pe venit in Romania si nu in paradisuri fiscale asa cum fac acum prin companiile care sunt trimisi . In toate statele veniturile sunt impozitate indiferent ca esti ,It ist ,marinar, strungar etc . Numai la noi facilitati peste facilitati la unii altii pensii speciale . Nu am nimic cu marinarii dar daca tot vrem sa fim corecti toata lumea sa fie impozitata la fel nu mai zic ca in alte state Ue impozitul poate ajunge si la 45 la suta din venit depinde de venit cu cat e mai mare venitul cu atat mai mult cresc taxele .
32ceri nav...(12 iun 11:04)
Poetul asta de cupsa mai bine ne spunea cum vede el problema absolventilor multi de studii marinaresti si care nu gasesc sa-si castige existenta. Unde el este sef acesti absolventi dau o gramada de bani pentru cursuri , bani din care are o viata de magnat acest fost cadet mecanic , intre timp ajuns doctor...Hai sictir si vezi-ti de cele doua familii si copiii facuti cu trei neveste...!
mai mult...Local
26 iun 00:00LocalEXERCIȚIU de MOBILIZARE la Constanța: se evaluează posibilitățile instituțiilor în caz de război!

În baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 096/2028, în judeţul Constanța se desfăşoară un...321

26 iun 01:43LocalBĂRBAT MORT ÎN ZONA PLAJEI 3 PAPUCI1821
26 iun 02:35LocalZiua Navigatorilor, celebrată la Constanța de Sindicatul Liber al Navigatorilor406
26 iun 02:35LocalRAZII în traficul din Constanța: mai mulți șoferi depistați sub influența alcoolului

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 24 iunie a.c., în jurul orei 15.50, au depistat un...1116

26 iun 02:35LocalBărbat din Medgidia, condamnat pentru proxenetism!1912
26 iun 02:27LocalEVALUAREA NAȚIONALĂ 2019: 24 de elevi din Constanța au obținut nota 10!1366
26 iun 00:14LocalO femeie s-a ÎNECAT în lacul Techirghiol!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 25 iunie, la Eforie Nord, acolo unde o...2588

26 iun 02:28LocalDonează la ”Blood Network” și mergi la Neversea!355
26 iun 02:28LocalMinore cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, obligate la producerea de materiale pornografice757
26 iun 02:32LocalContainer sosit din China, verificat de polițiștii constănțeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit într-un...712

26 iun 02:32LocalPieton care a traversat neregulamentar, lovit de o mașină!540
25 iun 02:20LocalAccident rutier în județul Constanța: o persoană a fost rănită1196
Vremea
29.6°20.7° - 29.8° miercuri, 26 iunie 2019
ploaie ușoarăUmiditate: 50%
Vânt: 7.91 m/s din NE
Presiune: 1021.98 milibari

Loto
6/49158113645
5/4041526323919
joker2311122119
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 iun 03:21SportCătălin Gheorghe, campion european la bowling!

Federaţia Română de Bowling anunţă o nouă reuşită a constănţeanului Cătălin Gheorghe! Acesta este campion...302

26 iun 00:00SportSimona Halep a demolat-o pe Su-Wei Hsieh la Eastbourne, în doar 55 de minute

Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) s-a calificat fără emoții în optimile de finală ale turneului de la Eastbourne,...364

26 iun 00:00SportCe au făcut tricolorii după egalul cu Franța: „Un pahar de vin și somn”

Naționala României U21 a efectuat ieri ultimul antrenament la Meldola, urmând ca după amiază echipa să se mute la...273

26 iun 00:00SportLe-am dat peste nas tuturor! Remember: reacția zeflemitoare a selecționerilor Angliei U21 și Franței U21 după tragerea la sorți

Naționala U21 a spulberat orice calcul al hârtiei și s-a calificat în semifinalele EURO 2019 după ce a terminat pe...609

Politică
26 iun 00:00PoliticăConsilierii municipali s-au întrunit în şedinţă. Ce proiecte au votat!

Consilierii locali s-au întrunit, marți, 25 iunie a.c., în ședință ordinară a Consiliului Local Constanța....240

26 iun 00:00PoliticăMarius Dunca, susţinut de organizaţia judeţeană pentru funcţia de secretar judeţean al PSD

Social-democraţii braşoveni îl susţin pe liderul organizaţiei judeţene, senatorul Marius Dunca, pentru funcţia de...178

26 iun 00:00PoliticăÎnfrângere pentru Rareș Bogdan. Violeta Alexandru, noul președinte al PNL București

Rareș Bogdan a pierdut lupta pentru șefia PNL București în fața consilierei lui Ludovic Orban, Violeta Alexandru....266

26 iun 02:37PoliticăAnunţ de la Guvern: Viorel Ştefan îşi încheie mandatul de vicepremier

Vicepremierul Viorel Ștefan își va încheia mandatul în cadrul Guvernului României, având în vedere că va deveni...282

26 iun 02:36PoliticăOUG pentru modificarea Codului administrativ a fost adoptat: ce obligaţie are preşedintele Iohannis

Guvernul a adoptat, marți, OUG pentru modificarea Codului administrativ. Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a...453

26 iun 02:46PoliticăCe spune primarul Constanţei despre problema invaziei de țânțari

Consiliul Local Municipal Constanța s-a întrunit marți, 25 iunie a.c., în ședință ordinară, cu mai multe...1294

26 iun 02:26PoliticăConsilierii PNL au iniţiat un proiect de hotărâre pentru DEMITEREA viceprimarului Babu

După ce, în cursul zilei de marţi, 25 iunie, consilierii municipali PNL au transmis un comunicat de presă prin...1251

26 iun 02:27PoliticăLICITAȚII publice la Tuzla, pentru închirierea de terenuri și spații comerciale

Administrația publică a comunei Tuzla a anunțat organizarea unui licitații publice, în vederea atribuirii spre...611

26 iun 02:41PoliticăRadu Tudor, atac EXPLOZIV la șefa TVR: acuză 'combinații sulfuroase' din PSD. Este vulgară și dubioasă

Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor, susține că actuala șefă a TVR, Doina Gradea, este ”vulgară, incompetentă și...415

26 iun 02:42PoliticăRaportul Comisiei de la Veneția - Raluca Turcan prezintă poziția PNL

Partidul Naţional Liberal are două proiecte legislative care răspund remarcilor din raportul Comisiei de la Veneţia...303

Monden
26 iun 00:00MondenApril Love Jordan a murit la doar 31 de ani, după o luptă grea cu cancerul

Regina frumuseții April Love Jordan a murit la vârsta de 31 de ani. Tânăra era originară din Filipine și s-a stins...94

26 iun 00:00MondenMaria Dragomiroiu a ieşit la pensie! Ce sumă primeşte artista lună de lună

Maria Dragomiroiu este, fără doar şi poate, una dintre cele mai iubite artiste de muzică populară. Timpul a trecut...160

26 iun 11:16MondenAna Mocanu, o nouă intervenție estetică

Ana Mocanu și-a anunțat prietenii virtuali că, deși suspină după puțină relaxare la piscină, nu prea poate să...104

26 iun 00:00MondenSora Deliei, ipostază de infarct, pe un iaht!

Sora Deliei a mers într-o plimbare cu iahtul pe mare și, cum era de așteptat, a vrut să le arate tuturor cât de...130

26 iun 00:00MondenDrama neștiută a sosiei Vioricăi Dăncilă. „Nu am putut o perioadă să fac actorie”

Irena Boclincă, care o imită pe Viorica Dăncilă, este câștigătoarea premiului de 20.000 de euro. Actrița a...90

26 iun 00:00MondenNelu Curcă, la mânăstire. De ce nu mai ţine legătura cu nimeni din «La Bloc»

O transformare radicală! Dacă te afli în faţa lui, nu-ţi vine să crezi că este cu adevărat fostul interpret al...228

26 iun 00:00MondenFiul-problemă al Luminiţei Anghel cântă şi dansează în videoclipuri

Fiul adoptiv al Luminiţei Anghel s-a cuminţit şi îi calcă pe urme mamei lui celebre. David Puşcaş (22 de ani) a...136

26 iun 00:00MondenAndreea Antonescu, în prag de divorţ?

După şase ani petrecuţi în SUA, alături de soţul Traian Spak, Andreea Antonescu (36 de ani) a revenit anul trecut...119

25 iun 00:00MondenLiviu Vârciu, cu fetița la filmările emisiunii lui Nea Mărin

În urmă cu o săptâmână au început filmările pentru „Poftiți pe la noi! - Poftiți la joc!” pe Plaja Saturn...443

25 iun 00:00MondenFlorin Piersic revine pe scenă după vacanța mare

Celebrul actor Florin Piersic (83 de ani) susține că se simte bine, după operația suferită la genunchi, dovadă...273

Mapamond
26 iun 00:00MapamondOrganismele europene de reglementare cer detalii de la Facebook cu privire la proiectul de criptomonedă

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a ridicat marţi mai multe...155

26 iun 02:37MapamondDonald Trump anunță că va DISTRUGE Iranul: 'Orice atac iranian va fi urmat de o forţă majoră şi copleşitoare. În unele zone, va însemna ştergere totală'

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat marţi reacţia "ofensatoare" a Administraţiei de la Teheran la...557

26 iun 00:00MapamondNava umanitară Sea-Watch, cu 42 de migranţi blocaţi la bord de 13 zile, e un butoi cu pulbere: Captivii vor să spargă blocada italiană

Tensiunea era în creştere marţi la bordul navei umanitare Sea-Watch, care ameninţă să forţeze blocada italiană...150

26 iun 02:30MapamondLogodnica lui Jamal Khashoggi cere o anchetă internaţională privind moartea jurnalistului ucis

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a solicitat o anchetă internațională în legătură cu...141

26 iun 00:00MapamondArabia Saudită l-a capturat pe liderul din Yemen al ISIS: Au fost folosite trupele speciale

Abu Osama al-Muhajir, considerat liderul filialei din Yemen a reţelei teroriste Stat Islamic, a fost capturat de...183

26 iun 00:00MapamondConsiliul UE defineşte principiile şi priorităţile pentru viitorul sistemelor energetice în cadrul uniunii energetice

Consiliul UE a adoptat marţi un set de concluzii privind viitorul sistemelor energetice în cadrul uniunii energetice,...133

26 iun 00:00MapamondUn susţinător al Statului Islamic deţinut în Siria dă în judecată statul german pentru a fi repatriat

Un susţinător al grupării Statul Islamic deţinut în Siria dă în judecată guvernul german pentru a fi readus în...152

26 iun 02:31MapamondSituația din Golf stă pe un butoi cu pulbere! Ministrul iranian de Externe acuzații la adresa SUA: 'Echipa-B' vrea război, nu diplomație'

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat luni că președintele american Donald Trump și aliații acestuia...377

26 iun 02:43MapamondAnchetă socială în cazul unui copil român internat într-un centru maternal din Germania

Ambasada României la Berlin are în atenţie cazul minorului de cetăţenie română internat într-un centru maternal...277

26 iun 02:42MapamondAvertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica...651

Sănătate
21 iun 23:50SănătateJudecătorii au obligat Finanţele Publice să emită o autorizaţie privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA!

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase,...678

21 iun 19:37SănătateContractele CJAS Constanța cu furnizorii, prelungite până la 31 iulie

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță prelungirea contractele cu furnizorii, prin acte adiționale....532

20 iun 22:17SănătateÎncă un pas spre înfiinţarea Centrului de reumatologie Constanţa!

Curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a fost, mult timp, un focar de infecție, după ce clădirile...1160

18 iun 01:40SănătateAproape 2000 de bolnavi la Urgența Spitalului Județean, de Rusalii

1790 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul...667

18 iun 01:49SănătateSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa se află în subordinea primăriei, administraţia locală fiind cea care...938

18 iun 04:10SănătateGRAVIDA LA PLAJĂ. Sfaturi de la medicul ginecolog!

Este vară, temperaturile sunt ridicate și toată lumea ar dori să fie pe plajă, să se bucure de răcoarea apei....1480

15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...586

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța le atrag atenția medicilor de familie dar...4308

13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa

Spitalul CF Constanţa are un nou director interimar, în persoana dr. Iuliana Botezatu, fosta preşedinte a Comisiei de...1517

12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...1110