rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Marinarii români, pe LISTA ALBĂ a IMO. Aportul lor la economia națională e de aproape 1 miliard de dolari!

Directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa – care are și calitatea de Ambasador Maritim IMO a făcut o serie de precizări cu privire la zvonurile care circulă, în ultima perioadă, în rândul navigatorilor, cu privire la faptul că ar fi fost refăcută „lista albă” și „lista neagră” a navigatorilor de către International Maritime Organization (IMO), iar România nu s-ar mai afla pe „lista albă”. Ovidiu Cupșa subliniază: „IMO A RESPINS aprobarea unei noi „liste albe”, iar sistemul românesc, incluzând Ministerul Transporturilor, ANR, CERONAV și învățământul superior, este printre cele mai performante din lume, conform auditurilor periodice ale IMO și European Maritime Safety Agency”.

Foto: Ovidiu Cupșa, director CERONAV și Brad Groves - Australia, președintele MSC

„E adevărat că România nu mai are flotă. Dar are peste 30.000 de navigatori, iar aportul lor la economia națională se apropie de un miliard de dolari pe an. Ei reprezintă o categorie socio-profesională super-calificată, de top la nivel mondial (în opinia mea - strategică) și mențin România între națiunile maritime importante ale lumii.

În ultima vreme, au circulat o mulțime de informații privitoare la reintroducerea către IMO a "Listei albe" și a "Listei negre" a navigatorilor, iar informațiile din presa internațională au fost confuze. (IMO - International Maritime Organization este agenția specializată ă ONU care elaborează legislația maritimă mondială. Convenția IMO are 174 de state membre - inclusiv România din 1965 - și 3 state asociate.)

Personal am fost sunat, întrebat, interpelat despre veridicitatea informației că România, alături de alte state, nu s-ar afla pe "Lista albă" a țărilor care sunt conforme cu STCW (Convenția privind pregătirea personalului navigant).

Îngrijorările sunt legitime, deoarece marinari români, autorități, sindicat, sistemul maritim de training si cel universitar din România ar fi fost profund afectate de o asemenea măsură!

Abordarea 1 - Fără a intra în detalii: Keep calm! IMO a RESPINS aprobarea unei noi "Liste albe", România fiind în continuare pe "Lista albă". Iar sistemul românesc (incluzând MT, ANR, CERONAV și învățământul superior) este printre cele mai performante din lume conform auditurilor periodice ale IMO si EMSA (European Maritime Safety Agency). Cine vrea, se poate opri aici!

Abordarea 2 - Intrând în detalii: Vă prezint cronica acestui proces, deoarece pentru mulți doar "Keep calm!" nu reprezintă o garanție.

La Sub-Comitetul HTW6 (Human Training and Watchkeeping), din 29 apr - 3 mai 2019, Secretariatul General al IMO a supus spre adoptare o nouă "White List" a statelor membre care "au dovedit că sunt în conformitate cu Convenția STCW".

Conform regulii I/7.3.2 din STCW, statele membre trebuie să raporteze periodic către IMO stadiul implementării STCW, iar neraportarea înseamnă că "nu ai dovedit...". Tehnic, SG al IMO avea dreptate. Dar multe state nu au respectat această regulă, din diverse motive printre care faptul că: IMO nu a urmărit riguros implementarea acestei reguli până acum și a îngăduit excepții, lipsa de notificare a statelor a indus un oarecare dezinteres a acestora pe această temă, uneori comunicarea intre autorități a funcționat defectuos etc etc.

Ca urmare, în documentul HTW 6/12, SG a propus această nouă "Listă albă", revizuită - care nu conținea câteva zeci de state, inclusiv România!

Ministerul Transporturilor, ANR și subsemnatul - în calitate de Președinte al Grupului Statelor Membre UE la IMO, ne-am sesizat și am decis să ne prezentăm la IMO cu un mandat de opoziție activă la adoptarea unei astfel de liste, care ar fi zguduit din temelii piața forței de muncă. UE nu este reprezentată la IMO direct, ci prin statele membre. Așadar, pentru chestiunile de interes european, Comisia Europeană propune anumite poziții, în funcție de informațiile tehnice și politice pe care le are la dispoziție. Acestea sunt negociate apoi de către delegațiile statelor membre, sub bagheta Președenției Consiliului European.

Așadar, deși UE pregătise inițial o poziție de susținere a acestei liste, în ședința statelor membre, pe care am coordonat-o personal la Londra (sediul IMO), am susținut cu argumente puternice o poziție contrară. Am arătat că nu este (așa cum pare la prima vedere) o simplă chestiune de ordin tehnic, gen: "nu am raportat, deci nu am dovedit că suntem conformi cu STCW".

O astfel de abordare simplistă ar fi afectat profund industria navală la nivel mondial, ducând la nerecunoașterea certificatelor de către inspectorii Port State Control și de către companiile de navigație.

În această situație se aflau inclusiv 11 state membre UE, unele importante furnizoare de personal navigant - argument destul de serios pentru a avea, în final, câștig de cauză și susținerea tuturor statelor europene.

Concluzia ședinței a fost că cele 28 de state membre plus Norvegia și Islanda, care fac parte din SEE, se vor opune activ în plenul IMO adoptării unei noi liste.

A urmat plenul. În plen noi (UE) reprezentam doar o părticică din cele 174 de state membre și vreo 50 de organizații asociate, dar destul de importantă, totuși: aproximativ 30% din flota mondială și 20% din personalul navigant.

Au fost ore de dezbateri aprinse în care am expus și argumentele României, susținute activ de statele membre UE. Multe alte state din întreaga lume, afectate de această măsură au venit cu diverse argumente similare, împotriva împărțirii lumii în "Liste albe" și "Liste negre". La finalul dezbaterilor HTW 6 a RESPINS adoptarea acestei liste revizuite. Urmând ca problema raportării conform regulii I/7.3.2 in STCW să fie supusă atenției MSC (Maritime Safety Commitee) - organismul care adoptă deciziile subcomitetelor IMO).

MSC este acum în desfășurare la Londra (5 - 14 iunie). Astăzi - 10 iunie - MSC a decis că: "Ia act de propunerea subcomitetului HTW 6 privind regula I/7.3.2 din STCW și o trimite la HTW 7 pentru a lua măsurile necesare etc etc."

Asta înseamnă că măsura s-a amânat cu un an. Până la HTW 7 statele au timp să ajungă la zi cu raportările.

CONCLUZIE: La acest moment nu există nicio "Listă albă" revizuită. Marinarii români pot naviga liniștiți în continuare. Iar autoritățile române au avut și ele un rol activ în respingerea revizuirii listei. Chiar dacă am scris foarte mult am dorit să explic cât mai în detaliu tuturor celor interesați, pentru a înlătura orice fel de îngrijorare. Totuși, această situație cred că a pus autoritățile din toată lumea la un important moment de reflecție: Orice regulă, oricât de neînsemnată pare, trebuie respectată, atunci când ți-ai asumat o convenție internațională.

ANR a dat asigurari că România a actualizat raportarea imediat ce a apărut documentul HTW 6/12. Alte țări au făcut la fel. Dar dacă de data aceasta s-a obținut o amânare, în lumina celor expuse mai sus, next time... nu va mai exista niciun argument valid!

Îmi permit să închei cu o abordare holistică:

1. Sistemul naval românesc e un cluster în care nimeni nu e izolat. Fiecare marinar, inspector, expert, funcționar... depinde de fiecare. Trebuie să acționăm conștienți de asta!

2. Sistemul naval românesc este avantajat de apartenența la UE, dor trebuie să știe să se poziționare corect. Și asta cred că e valabil în toate domeniile. Avem nevoie de parteneri puternici în competiția mondială!

3. Sistemul naval românesc este integrat în sistemul naval mondial. Doar păstrarea ridicată a standardelor și respectarea convențiilor internaționale ne poate asigura succesul!

4. În sistemul naval NU "merge și așa"!”, este mesajul directorului CERONAV, Ovidiu Cupșa.

F.B.

joi, 13 iunie 2019806
Comentarii

10Sis(13 iun 22:53)
Fiecare cu riscul meseriei IT-sti cu al lor, marnarii cu al lor si fraierii cu al lor
01SAILOR(13 iun 08:46)
Popey marinarul !
15Pt.11:09(13 iun 07:31)
Nu marinarii trebuie sa plateasca taxe si impozite, ci firmele de crewing care ii angajeaza !! Si nu platesc impozit in paradisuri fiscale, se vede ca habar nu ai de nimic, frustratule ! Stii cu ce se mananca navigatia ?? Alo, sindicat avem? Avem, doar ca sa ceara contributie, ca in rest nu face nimic pentru navigatori, doar intruniri pe la Bruxelles, cu multe promisiuni...
13Sailor(12 iun 12:36)
Romania o avea vreo 30 000 de navigatori,dar si CERONAV-ul are vreo 3 000 de angajati!Si unii dintre ei,fete cunoscute inainte de '89 si dupa!Si-au gasit posturi caldute sau au fost rasplatiti cu ele!
42Cine a furat flota(12 iun 11:12)
noi muncim pe pavilioane straine si platim oricum acolo toate taxele
54Taxe egale pt toti(12 iun 11:09)
Marinarii romani cand vor plati si ei taxe si contributii sociale si impozit pe venit in Romania si nu in paradisuri fiscale asa cum fac acum prin companiile care sunt trimisi . In toate statele veniturile sunt impozitate indiferent ca esti ,It ist ,marinar, strungar etc . Numai la noi facilitati peste facilitati la unii altii pensii speciale . Nu am nimic cu marinarii dar daca tot vrem sa fim corecti toata lumea sa fie impozitata la fel nu mai zic ca in alte state Ue impozitul poate ajunge si la 45 la suta din venit depinde de venit cu cat e mai mare venitul cu atat mai mult cresc taxele .
32ceri nav...(12 iun 11:04)
Poetul asta de cupsa mai bine ne spunea cum vede el problema absolventilor multi de studii marinaresti si care nu gasesc sa-si castige existenta. Unde el este sef acesti absolventi dau o gramada de bani pentru cursuri , bani din care are o viata de magnat acest fost cadet mecanic , intre timp ajuns doctor...Hai sictir si vezi-ti de cele doua familii si copiii facuti cu trei neveste...!
mai mult...Local
16 oct 09:38LocalCătălin Anghel, președintele Asociației Lions Constanța: 'Încercăm să le facem oamenilor viața mai bună și mai frumoasă'

Marți, 15 octombrie a.c. de ziua Bastonului Alb, în cadrul Asociației Nevăzătorilor - filiala Constanța a fost...310

16 oct 03:02LocalPolițiștii de la Transporturi din Constanța și angajații CFR, lăudați pe Facebook: 'Merită respectul nostru'806
16 oct 02:59LocalDiplomă de apreciere pentru o văduvă de război din Constanța: i-a murit soțul la 11 luni de la căsătorie, iar fiica ei a murit de cancer607
16 oct 02:59LocalDin traficul rutier din Constanța: numere EXPIRATE, fără PERMIS și.. mașină burdușită cu pește!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Oltina, la data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 11.45, au depistat un...1351

16 oct 03:00LocalTânăr condamnat pentru furt, la Constanța496
16 oct 03:10LocalPersoană căzută în canal la Chirnogeni355
16 oct 02:52LocalAtenție, șoferi! Se amenajează un sens giratoriu între Constanța și Valu lui Traian

Atenție, șoferi! D.R.D.P. Constanța a anunțat că, luni, 14 octombrie, au fost demarate lucrările de montare...2944

16 oct 03:10LocalUn MINOR din Constanța, aflat sub influența alcoolului, a FURAT o mașină și a făcut ACCIDENT!856
16 oct 02:52LocalAccident rutier MORTAL în județul Constanța: pieton ÎNTINS pe axul drumului!5656
15 oct 02:09LocalBiciclete VANDALIZATE la Constanța! A fost depusă plângere PENALĂ!

După vandalizarea a patru stații de biciclete la scurt timp după ce sistemul bike-sharing a fost dat în folosință,...1189

15 oct 02:08LocalRAZII în Constanța, pe linia PROSTITUȚIEI! Dispozitiv SPECIAL pe raza Secției 2!1881
15 oct 02:08LocalSC Confort Urban SRL continuă să reabiliteze străzile din Constanța721
Vremea
15.3°15.3° - 17.2° miercuri, 16 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 72%
Vânt: 2.638 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912332354244
5/408122224309
joker5822233613
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 oct 00:00SportRomânia frumoasă! 30.000 de copii au creat o atmosferă de vis pe Arena Națională. Momentul intonării imnului a fost FABULOS

La Româia - Norvegia s-a sărbătorit Ziua Copilului din România pe Arena Națională, într-o ambianță multicoloră...519

16 oct 00:00SportCosmin Contra, reacție grosolană în fața a 30.000 de copii: „F*** morții mă-tii, Pușcaș!”

România și Norvegia au terminat 1-1 meciul de pe Arena Națională, în preliminariile EURO 2020. Cosmin Contra a avut...832

16 oct 00:00SportSimona Halep va juca, probabil, cu Irina Begu la dublu feminin la JO 2020

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a declarat, marţi, la Cluj, că în proba de dublu feminin de la Jocurile...282

16 oct 00:00SportSpania, a şasea echipă calificată la EURO 2020. Rezultate complete

Spania a devenit, marţi seara, a şasea echipă calificată la EURO 2020 la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu...365

Politică
16 oct 03:12PoliticăVictor Ponta: De principiu, parlamentarii Pro România nu au cum să susțină guvernul Orban

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a declarat, marti, ca „de principiu” parlamentarii formatiunii nu au cum sa...556

16 oct 03:02PoliticăOrban: În momentul în care vom finaliza negocierile politice, vom prezenta lista Cabinetului

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat marţi că în momentul în care vor fi finalizate negocierile politice,...485

16 oct 03:01PoliticăKlaus Iohannis i-a trasat lui Ludovic Orban primele ordine: „Asta ne dorim cu toții“

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să preia Guvernul, după demiterea echipei conduse de Viorica Dăncilă....643

16 oct 02:54PoliticăLudovic Orban, desemnat premier

S-au încheiat consultările de la Cotroceni, iar preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe liderul PNL,...778

16 oct 03:03PoliticăUDMR nu exclude să pice primul guvern propus: „Depinde foarte mult ce își propune PNL“

Liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, a făcut marți, după ultimele negocieri de la Palatul Cotroceni, o...336

16 oct 03:03PoliticăSecretarul general al PNL anunţă „o victorie pentru copiii României“: Alocaţia va creşte în fiecare an

Deputatul Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, iniţiatorul legii care a dus la dublarea alocaţiilor pentru...396

16 oct 02:57PoliticăRESTRICȚII DE TRAFIC LA CASA DE CULTURĂ! Vine Dăncilă la Constanţa

Începând de miercuri, 16 octombrie, ora 18:00 și până joi, 17 octombrie, ora 20:00, se vor institui restricții de...825

16 oct 02:58PoliticăFostul preşedinte CCR, Augustin Zegrean: Iohannis poate propune şi de trei ori acelaşi premier

Premierul poate merge chiar și a treia oară în Parlament cu aceeași listă de miniștri pentru că nu există...412

16 oct 03:01PoliticăLia Savonea și Ana Birchall s-au certat din nou în plenul CSM

Ministrul în funcție al Justiției și președintele CSM au avut, marți, din nou, un schimb de replici privind...428

16 oct 03:11PoliticăRareş Bogdan tună și fulgeră și îi acuză pe cei din opoziție că ȘANTAJEAZĂ PNL

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, spune că liberalii vor sta de vorbă cu fiecare aliat care i-a ajutat să...960

Monden
16 oct 00:00MondenTamara Buciuceanu-Botez a murit. Marea actriță avea 90 de ani și probleme cu inima

Dimineața a început cu emoții, după ce medicii de la Elias au anunțat că starea de sănătate a actriței Tamara...304

16 oct 00:00MondenLoredana Groza și Horia Brenciu, mult prea intimi la repetiții. Poziție demnă de Kama Sutra

A fost călărit de colegul Tudor Chirilă, de la ”Vocea României”, dar iată că Horia Brenciu a fost și el prins...453

16 oct 20:01MondenAnca Serea, epuizată cu șase copii: „Caut o bonă, abia mă mai descurc“

Oare cum e viaţa când ai casa plină de copii? Sunt mămici care abia se descurcă având grijă de doi prichindei,...397

16 oct 00:00MondenIrina Rimes face furori şi în rândul copiilor. Și-a închiriat vocea în desenul „Aventurile Fraților Urși“

Irina Rimes (28 de ani), jurata concursului ”Vocea României”, (PRO TV), s-a distrat de minune în studiourile de...214

16 oct 00:00MondenKira, fiica lui Gică Hagi, predă cursuri de actorie pentru copii

Actrița Kira Hagi, fiica Regelui fotbalului românesc, va susține un curs de actorie pentru copii la DallesGO, una...289

16 oct 00:00MondenEi se bat pe premiul de 30.000 de euro de la concursul „Asia Express 3“. Cu ce calităţi intră în joc

Filmările pentru „Asia Express 3”, cel mai dur reality-show din România, vor începe după 18 octombrie, când...253

16 oct 00:00MondenAdele câştigă 75.856 dolari pe zi

Cântăreaţa Adele (31 de ani) câştigă 75.856 de dolari (circa 327.714 de lei) pe zi din drepturi de autor. Asta...250

16 oct 00:00MondenEddie Van Halen suferă de cancer la gât

Rockerul veteran Eddie Van Halen (63 de ani), membru fondator al cunoscutei trupe de muzică rock Van Halen, a...214

16 oct 00:00MondenElton John îl descrie în memoriile sale pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată“

Cântăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum "regele pop-ului" s-a schimbat...260

16 oct 00:00MondenLars Ulrich, bateristul Metallica, a oferit detalii despre starea de sănătate a solistului James Hetfield

Lars Ulrich, bateristul trupei rock Metallica, a oferit detalii despre starea de sănătate a solistului James Hetfield,...225

Mapamond
16 oct 00:00MapamondMichel Barnier: Cele mai recente propuneri ale Londrei privind Brexitul nu sunt suficient de bune

Cele mai recente propuneri prezentate de Londra cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune, a declarat marţi...209

16 oct 00:00MapamondMerkel: După Brexit, Londra va fi „un nou concurent“ la porţile UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, după Brexit, Marea Britanie va deveni "un nou concurent" la porţile...225

16 oct 00:00MapamondSUA - afacerea ucraineană: Fiul lui Biden recunoaşte o „eroare“ politică

Hunter Biden, a cărui activitate profesională în Ucraina a pus într-o lumină proastă campania electorală a...210

16 oct 00:00MapamondBulgaria cere Turciei să oprească operaţiunea militară din Siria

Bulgaria a transmis marţi Turciei vecine să îşi oprească ofensiva militară din nord-estul Siriei, spunând că...263

16 oct 00:00MapamondMişcarea opozantului rus Navalnîi, vizată de percheziţii în mai multe oraşe pe întreg teritoriul Rusiei

Organizaţia anticorupţie a lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a fost vizată marţi de...192

16 oct 00:00MapamondSpania: Noi mobilizări ale separatiştilor în Catalonia

Separatiştii catalani şi-au continuat marţi acţiunile pentru denunţarea condamnării liderilor lor la pedepse grele...201

16 oct 00:00MapamondÎn UE sosesc mai mulţi migranţi din Afganistan decât din Siria

Anul acesta, în Uniunea Europeană au intrat mai mulţi migranţi din Afganistan decât din Siria, arată date oficiale...199

16 oct 00:00MapamondMarea Britanie: Un bărbat care a intrat cu maşina în poliţişti la parlament a fost condamnat la detenţie pe viaţă

Un bărbat care a intrat intenţionat cu maşina în trecători şi poliţişti în apropierea parlamentului din Marea...197

16 oct 00:00MapamondPoliţia italiană a confiscat zeci de mii de pastile yaba, „drogul nebuniei“

Peste 31.000 de pastile de yaba, cunoscute ca 'drogul nebuniei', au fost confiscate într-o amplă operaţiune în...221

16 oct 00:00MapamondMexic: 14 poliţişti au fost ucişi într-o ambuscadă

Paisprezece poliţişti au fost ucişi luni într-o ambuscadă în statul Michoacan din vestul Mexicului, a anunţat...225

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2723

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3492

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...561

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...757

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1578

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...4965

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...974

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2171

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2692

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1076