REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Master Planul Portului Constanţa, făcut praf în dezbaterea publică

Master Planul Portului Constanţa, făcut praf în dezbaterea publică

Replica API 4 februarie 2016 | 23:58 262

Toate ONG-urile de mediu (aproape 20), reprezentantul patronatului portuarilor, cel al operatorilor, până şi Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, prezenţi la dezbaterea publică de joi a Master Planului Portului Constanţa au cerut respingerea acestuia. Dezbaterea a avut loc la terminalul de pasageri şi i-a avut, de-o parte, pe reprezentanţii administraţiei portuare, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, precum şi oficiali ai Ernst & Young şi Iptana SA, realizatori ai documentului, iar în sală circa 100 de persoane. De-a lungul celor 3 ore de discuţii, extrem de greu de înţeles din cauza acusticii mizerabile a incintei, Master Planul a fost pur şi simplu desfiinţat, cu argumente de cele mai multe ori punctuale. Se pare că organizatorii se aşteptau chiar la situaţii şi mai încinse, din moment ce zona Gării Maritime a fost ticsită de maşini ale jandarmilor şi poliţiei.

După cum era de aşteptat, cele mai aprinse discuţii au fost legate de protecţia mediului, în viziunea celor prezenţi ignorată sau înfăţişată eronat de realizatorii Master Planului care ar trebui să ghideze portul pentru următorii 25 de ani. „Propun respingerea în totalitate a Mater Planului, pentru că este cea mai mare gogomănie pe care am citit-o în ultimii ani”, a declarat, la un moment dat, expertul de mediu Traian Petrescu. Acesta îşi motiva solicitarea din mai multe puncte de vedere: de la organizarea dezbaterii cu încălcarea legii (departe de oraş şi accesul oamenilor simpli, absenţa unor dezbateri similare în celelalte localităţi afectate direct- Agigea, Mangalia, Năvodari etc), până la carenţe de substanţă ale proiectului, dând ca exemplu problema deşeurilor periculoase (indirect, şi chestiunea incineratorului de 3,5 milioane de euro care zace nefolosit), dar şi lipsa unui scenariu ISU referitor la incidente foarte grave, precum o explozie. Petrescu a concluzionat că raportul de mediu înaintat de autorii proiectului este neserios, bazat pe date expirate sau chiar false şi întocmit de persoane fără pregătire în domeniu. Valeriu Ionescu, directorul general APC, a ţinut să contracareze atacurile lui Traian Petrescu: compania a asigurat transport cu microbuzul, de la Poarta 1 la Gara Maritimă pentru toţi constănţenii care voiau să participe la dezbatere, deşeurile periculoase sunt preluate şi neutralizate de Consal Trade pe baza unui contract, iar pentru incinerator se caută bani, întrucât a fost cumpărat gata defect.

Vom reveni cu detalii!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108