REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Mazăre: Pe milionarii ăştia securişti din Portul Constanţa îi disperă scoaterea pe bursă a companiei şi transparentizarea

Mazăre: Pe milionarii ăştia securişti din Portul Constanţa îi disperă scoaterea pe bursă a companiei şi transparentizarea

Replica API 12 aprilie 2014 | 00:00 628

Edilul Constanţei spune că reţinerea sa are legătură cu "serviciile"

Edilul Constanţei spune că reţinerea sa are legătură cu "serviciile"

Radu Mazăre este din ce în ce mai convins că problemele pe care le are cu DNA, inclusiv reţinerea sa, au legătură cu milionarii din Portul Constanţa, despre care a afirmat, într-o emisiune la Antena 3, că sunt "fii de colonei sau generali sau au chiar ei stele pe umăr", sprijini de "servicii". Totul porneşte, în opinia edilului Constanţei, de la faptul că municipalitatea doreşte să mai preia un pachet de acţiuni de la Portul Constanţa, respectiv listarea la bursă: "Cei îi disperă pe milionarii ăştia securişti este scoaterea pe bursă a companiei şi transparentizarea. Nu vor mai putea să păstreze monopolul. Ei (milionarii din Portul Constanţa - n.r.) au contracte de chirii - mai puţin Gheorghe Bosânceanu care a cumpărat, e proprietar la Santierul Naval - încheiate acum 20 de ani şi plătesc aceleaşi preţuri ca acum 15-20 de ani, stabilite prin ordin de ministru", a spus edilul Constanţei. "De asta ţipă ei - nu îi mai disec acum, că sunt păienjeniş de securişti (...) Mă întreb cum dracu' mai rezist eu aici? Tipă că nu e bine, zic că trebuie să rămână la stat... Când s-a privatizat prin Port, erau de partea cealaltă, spuneau: să cumpărăm noi terminalul de cereale, terminalul de minereuri (...)", a mai comentat Mazăre, reluând astfel tema lansată de dată recentă, privind chiriile "infime" pe care marii operatori din Port le achită statului român. Primarul Constanţei a mai susţinut că probabil s-a urmărit reţinerea lui aşa încât să aibă alte preocupări - "supravieţuirea în puşcărie" - şi să piardă din vedere Portul Constanţa.

De precizat că în emisiunea în care Radu Mazăre a intervenit telefonic pentru a declara cele de mai-sus au fost prezentate afacerile miliardarului Gabriel Comănescu, cel care controlează, printre altele, Grup Servicii Petroliere. Moderatoarea emisiunii a indicat faprul că Gabriel Comănescu este "un apropiat" al lui Traian Băsescu. În cadrul aceleiaşi emisiuni, a fost amintit şi Călin Dragomir Marinescu, alias "Shogunul", tot în "calitate" de "apropiat al preşedintelui Băsescu".

Reamintim, în acest context, că Radu Mazăre declara, în urmă cu o lună: "Miza în port şi de fapt de ce domnii operatori din port cu patronii lor milionari pe care îi ştiţi foarte bine nu doresc ca aceste acţiuni, 13 la sută, să vină la Primărie, iar restul să se privatizeze, este că domnii doresc să menţină în continuare contractele de utilizare a terenulului cu statul pentru că marii operatorii din port plătesc aceleaşi tarife din 1990 şi până acum. O să vedeţi cum domnii operatori au profituri aşa: 8 milioane de euro, 14 milioane de euro, 7 milioane de euro şi plătesc la stat pe metrul pătrat 0,05 euro, tarifele de acum 24 de ani, metrul pătrat aflat la cheu, lângă apă, care e mai scump".

De asemenea, precizăm şi faptul că, în şedinţa de la începutul lunii aprilie a.c., Consiliul Local Constanţa a aprobat preluarea, cu titlu gratuit, a unui pachet de 13% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA, municipalitatea urmând astfel să deţină 33% din capitalul social al companiei portuare, după ce autorităţile centrale vor aproba o lege în acest sens. Bucureştiul va emite, astfel, fie o hotărâre de guvern care să legifereze acest transfer, fie un proiect de lege care să fie aprobat de Parlament. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a spus că preferă varianta unei hotărări de guvern, pentru că în acest fel se evită intervenţia preşedintelui Traian Băsescu, care nu ar promulga o astfel de lege. Dacă se va concretiza acest demers, statul român va mai deţine 33% din acţiunile portului, faţă de 60% cât are în prezent, Consiliul Local Constanţa va avea 33%, Fondul Proprietatea rămâne cu 20%, în timp ce un pachet de 14% va fi scos la vânzare, prin bursă.

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108