REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mazăre şi consilierii încep mandatul sub ameninţarea datoriei de 13 milioane de euro către FinCoGeRo

Mazăre şi consilierii încep mandatul sub ameninţarea datoriei de 13 milioane de euro către FinCoGeRo

Replica API 26 iunie 2012 | 00:00 162

Primarul Constanţei contestă pretenţiile italienilor şi cheamă lumea la protest

Primarul Constanţei contestă pretenţiile italienilor şi cheamă lumea la protest

Mazăre cheamă constănţenii, prin intermediul unei scrisori deschise, la miting, pentru a protesta, săptămâna viitoare, în faţa Tribunalului, împotriva judecătorilor care au dat dreptate italienilor de la FinCoGeRo., respingând toate acţiunile Primăriei Constanţa. Este vorba despre creanţa pe care municipalitatea o are de achitat firmei italiene, sumă ce se ridică la 13 milioane de euro, în urma contractului de concesiune semnat între primăria condusă la acea vreme de Gheorghe Mihăieşi şi italieni. Potrivit edilului Constanţei, deşi FinCoGeRo a anunţat înainte de 2000 că primăria nu va trebui să plătească nici un leu privind lucrările ce le aparţin, Gheorghe Mihăieşi a dispus suportarea cheltuielilor de infrastructură. De menţionat că Mihăieşi nu a putut fi trimis în judecată pentru abuz ori neglijenţă, întrucât fapta s-a prescris.

Primarul Radu Mazăre a specificat că, în urma audierilor la Parchet, Mihăieşi a recunoscut că a făcut o greşeală, însă instanţa nu a ţinut cont de acest lucru şi le-a dat dreptate celor de la FinCoGeRo. "Îmi pare rău că trebuie să începem acest nou mandat cu o bătălie, atât eu cât şi dumneavoastră (consilierii locali, n.r.), întrucât suntem puşi într-o situaţie ingrată, iar dacă nu vom rezolva această situaţie, mandatul acesta de 4 ani va fi foarte greu. Înainte de anul 2000, înainte să vin eu primar, Consiliul Local din acea vreme a dat o hotărâre privind cesionarea unei suprafeţe de teren către FinCoGeRo. pentru construirea unui cartier rezidenţial. În hotărârea de consiliu şi în discuţiile prezentate anterior acestei hotărâri nu s-a pus niciodată problema ca municipalitatea să facă cheltuieli ca urmare a acestui contract, în condiţiile în care firma italiană avea de plătit 2 milioane de euro pentru o perioadă de 25 de ani, iar primăria nu avea nici o obligaţie. După ce a fost emisă hotărârea de consiliu, a fost încheiat contractul de concesiune, iar prin voinţa fostului primar, Gheorghe Mihăeişi, s-a dispus ca primăria să suporte cheltuielile de infrastructură. Bugetul total al primăriei este de 120 de milioane de euro pe an, în care intră salariile profesorilor, cheltuieli de funcţionare, etc. În Constanţa se fac asfaltări de 10 milioane de euro pe an, iar cheltuielile sociale pentru amărâţi ne costă 7 milioane de euro", a declarat primarul Constanţei, Radu Mazăre, referitor la procesele cu reprezentanţii firmei italiene. Mazăre a precizat că toate acestea vor repercuta în plângeri penale şi sesizări la CSM, împotriva judecătorilor care au soluţionat acest caz. "Ne judecăm cu FinCoGeRo. de 12 ani de zile. Suntem în următoarea situaţie: la un moment dat am făcut plângere împotriva fostului primar şi a celor de la FinCoGeRo. Procurorul a emis o rezoluţie NUP pentru fostul primar pentru că era prescrisă cauza, dar am atacat în civil desfiinţarea contractului, pentru că a fost făcut cu încălcarea legii. Suntem în proces la Braşov pentru desfiinţarea acelui contract. ANAF-ul a făcut control la această firmă italiană şi s-a constatat că societăţile de unde s-au procurat şi care au facturat materialele de construcţie, care ne sunt imputate nouă să le plătim, sunt fictive. Acum ANAF a făcut plângere penală administratorului şi societăţii. În acelaşi timp, Tribunalul Constanţa a decis definitiv şi irevocabil ca oraşul să-i plătească lucrările de infrastructură domnului italian 13 milioane de euro. Suntem într-o situaţie foarte foarte gravă", a mai declarat Radu Mazăre.

NUP pentru fals şi abuz în serviciu

"Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a constatat, pe data de 4 februarie 2012, că la încheierea contractului de concesiune s-au săvârşit infracţiuni de fals şi abuz în serviciu, cu complicitatea FinCoGeRo. Dosarul a fost strămutat de la Constanţa la Braşov. Totodată, am solicitat Tribunalului Constanţa, prin 2 cereri, iar Tribunalul a decis să respingă recursul. Am invocat chiar şi evaziunea fiscală a firmelor furnizoare de materiale de construcţii către FinCoGeRo., atât pentru suspendare, cât şi pentru a solicita casarea cu trimitere spre rejudecare. În plus, pentru a stopa această executare silită, am formulat 5 cereri de suspendare provizorie. S-a recurs chiar şi la executarea silită imobiliară, aşa după cum bine cunoaşteţi, fiind vorba despre un lot din Plaja Modern. Au fost respinse. Nu ne-au rămas decât căile extraordinare de atac, revizuirile, începând de la rezoluţia dată de Parchet la infracţiunile de fals şi abuz în serviciu. Primăria Constanţa a achitat chiar o cauţiune de un milion şi patru sute de mii de euro, pentru a solicita suspendarea executării silite, iar în ciuda acestei cauţiuni, cererea a fost respinsă ", a declarat unul dintre avocaţii care reprezintă Primăria Constanţa în procesele cu firma italiană.

Plângere la SCM împotriva judecătorilor

Primarul Mazăre a anunţat că vor fi formulate plângeri la CSM împotriva judecătorilor "Putem oricând să fim executaţi, vom rămâne aşa fără salariile profesorilor şi toate cele. Judecătorii Tribunalului ne iau 13 milioane de euro oraşului, cu consecinţe devastatoare în funcţionarea oraşului, în favoarea firmei italianului, în condiţiile în care există plângeri penale înaintate de procuror pentru desfiinţarea acestui dosar. Fac şi eu o scrisoare cetăţenilor din oraş, îi invit la un miting în faţa Tribunalului, prin care toţi constănţenii care au fost afectaţi, să vină şi să-şi exprime nemulţumirile. Îi vom mandata pe avocaţi să facă plângeri la CSM împotriva judecătorilor, întrucât această hotărâre a fost dată din rea voinţă, în condiţiile în care instituţia procuraturii statului român deschide acţiune penală, iar ANAF descoperă ilegalităţi grave în evidenţele contabile ale FinCoGeRo., pe baza cărura s-a constituit această sumă, de 13 milioane de euro. S-a prescris răspunderea penală faţă de Mihăeşi, dar nu s-a prescris şi posibilitatea de anulare a acestor clauze contractuale, mai ales că domnul Mihăieşi a recunoscut, la audieri, că a făcut o greşeală ".

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108