REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Medicii din Constanţa, gata de grevă generală: vor salarii mai mari!

Medicii din Constanţa, gata de grevă generală: vor salarii mai mari!

Replica API 17 august 2015 | 00:00 216

Ministrul Sănătății: Sunt convins că vom găsi soluții pentru majorarea veniturilor medicilor

Ministrul Sănătății: Sunt convins că vom găsi soluții pentru majorarea veniturilor medicilor

Peste 16.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală. Grupul „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!” numără peste 16.000 de membri, înregistrându-se în permanenţă membri noi. „Solicităm eliminarea statutului de funcţionar public al medicului şi salarii decente‎”, se arată în prezentarea grupului.

Medicii discută despre situaţia din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura învechită, lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare, precum şi foloasele materiale primite de la pacienţi, declarate recent ilegale. Pe grup este promovată şi o petiţie lansată de Grupul de iniţiativă pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com şi semnată până în prezent de peste 2.450 de persoane. În petiţie se vorbeşte despre ‎”degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din ţara noastră”. ‎Printre semnatari se numără şi medici din Constanţa.

”Cadrele medicale părăsesc masiv ţara, pacienţii sunt profund nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi în sistem, decidenţii sunt ezitanţi, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace şi tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice şi vinovată‎”, arată iniţiatorii.

În continuare ei îşi prezintă revendicările: ‎”Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relaţiei medic- pacient! Nu mai vrem să „cârpim” actul medical pe motiv că: „merge şi aşa!” Nu mai merge! Atentăm la viaţa pacientului dacă acceptăm improvizaţii în diagnosticul şi tratamentul bolilor! Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligenţă, competenţă, prudenţă din Codul Deontologic al medicilor din ţara noastră!

Nu mai vrem să fim agresaţi fizic şi verbal când încercăm să salvăm vieţile pacienţilor noştri! Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenţi! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului! Nu vrem şpagă ! vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre şi să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la şpagă, ci pentru a salva vieţi şi pentru aceasta am făcut şi facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacţiile oferite de salvarea de vieţi!‎”.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilaţi funcţionarilor publici. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, se arată încrezător în ceea ce priveşte majorarea veniturilor medicilor şi anunță pe Facebook o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din sănătate, cei ai medicilor, cu premierul Victor Ponta, dar și cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

„Mă voi întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și ai medicilor, dar și cu premierul Victor Ponta și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și sunt convins că vom găsi soluții pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune în care vom reuși și cred că am arătat în acești ani că îmi respect angajamentele!”. Chiar dacă Înalta Curte a decis că medicii sunt funcționari publici, sunt convins că împreună - toate puterile statului - vom găsi o soluție pe care medicii o merită, pentru că fără un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca națiune”, spune Bănicioiu.

Oficialul susţine că este alături de medici, pe care îi înţelege, şi admite că salariile nu reflectă importanţa acestei categorii profesionale. Totodată, Banicioiu nu pierde ocazia de a se lăuda cu realizările sale de când se află în fruntea ministerului. „Am văzut în aceste zile reacția medicilor și voi face tot posibilul că meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei, care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienților, în condiții și cu salarii care nu reflectă importanța medicilor și a personalului mediu sanitar. Tot ca medic, știu câtă muncă și dăruire trebuie zi de zi, ora de oră, depuse de colegii mei pentru a-și îndeplini nobila misiune.

Ca ministru, am luptat și am reușit, cu sprijinul premierului Victor Ponta și al colegilor mei, să deblocăm posturi, să redeschidem spitale închise de cei care acum vin cu soluții miraculoase, dar care nu au făcut nimic cât au fost la guvernare. Am reușit să majorăm veniturile la 1 ianuarie 2015 pentru 300.000 de oameni din sistemul sanitar, dar mai sunt multe de făcut. Să nu uităm că Ministerul Sănătății a propus modificarea legii Sănătății pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcționar public!”, conchide Bănicioiu.

Reacţia ministrului sănătăţii vine în contextul în care foarte mulți medici sunt deciși să intre în grevă generală. Pe Facebook, câțiva medici au creat un grup de discuții, ”Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, doctorii solicitând, între altele, eliminarea statutului de funcționar public al medicului și salarii decente. Iată câteva dintre opiniile medicilor exprimate pe pagina Grupului de discuții, ”Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, notează cotidianul.ro. Monica Surdu de la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa: „Mă alătur acestei discuţii, după ce am urmărit postările grupului. Consider că trebuie unitate, cu toţii având acelaşi scopuri.

Pentru o mai bună organizare ne trebuie o ierarhizare teritorială, adică în fiecare judeţ un reprezentant al grupului. Astfel, toate cererile noastre redactate corespunzător, printate şi semnate personal de fiecare (rezidenţi, specialişti, primari, cadre universitare, asistente, etc ), centralizate şi depuse la minister. Acest lucru poate fi făcut cu sau fără ajutorul sindicatelor ( eventual pot fi doar informaţi, asta dacă nu vor să ni se alăture). Avem nevoie de un bun negociator şi cu abilităţi de comunicare în Bucureşti, care să ne reprezinte. Cred că e prima mişcare care trebuie făcută şi asta până în 1 septembrie. Nu o sa ne ajute nimeni dacă nu ne ajutăm şi nu luăm singuri iniţiativa”.

Adrian Motoacă, medic rezident: „La nici 15 ore de la crearea petiţie on-line de către mine, mă simt nevoit din cauza multora dintre dumneavoastră a renunţa. Am primit zeci de mesaje de încurajare pe Facebook şi aproape la fel de multe contestaţii din partea aşa-zişilor medici - cu toată stima, vă spun că am ajuns într-un impas psihologic şi deşi sunt peste 1.100 de semnături mă simt nevoit a abandona ideea. Aşa nu se poate! Se vede că unii doar staţi ca observatori şi aşteptaţi să pice para mălăiaţă direct în buzunarul aferent şpăgii! Cu stimă, dr. Adrian Motoacă - med. Medicina Sportivă”.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108