REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Migrenele, a treia cea mai frecvența afecțiune din întreagă lume

Migrenele, a treia cea mai frecvența afecțiune din întreagă lume

Replica API 15 august 2020 | 00:00 1008

Potrivit statisticilor, migrenă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume. Migrenă este o durere de cap severă, care poate fi precedată sau chiar acompaniată de tulburări de vedere, furnicături resimțite la nivelul brațelor și picioarelor, greață, vomă, precum și sensibilitate la lumină și zgomot.

O migrenă poate dura câteva ore, dar poate persistă chiar și până la 72 de ore, în cazurile agresive, scrie doc.ro. Specialiștii nu au descoperit încă adevărată cauza care produce apariția migrenelor, însă există o serie de factori care declanșează migrenele:

Alergiile

Lumina puternică

Mirosurile puternice

Stresul puternic

Anumite alimente: brânzeturi, ciocolată, ceaiuri negre, carne procesată, cafea ori citrice

Consumul excesiv de alcool

Menstruația

Lipsa somnului

Depresia

Foamea

Fumatul, fie el chiar și pasiv

Deshidratarea

Anumite medicamente precum cele pentru tratarea dereglărilor hormonale

Evitarea factorilor declanșatori poate preveni migrenele, însă nu este obligatoriu. O migrenă poate apărea subit, fără să te expui vreunui risc.

Simptomele unei migrene

dureri de cap moderate sau chiar severe, de regulă amplasate pe o anumită parte a capului

durerea este, de cele mai multe ori, pulsantă

durerea se accentuează în timpul efortului fizic

sensibilitate la lumina puternică

sensibilitate la mirosuri puternice

transpirații, dureri de cap și diaree

Tipuri de migrene

Există două tipuri de migrene: migrenele cu aura și migrenele fără aura. Migrenele cu aura sunt mult mai rare și se diferențiază prin tulburările de vedere (vedere dublată, vedere în ceață, puncte colorate în câmpul vizual ori puncte negre, care îngreunează vederea) precum și prin pierderile de echilibru sau chiar leșin.

Cum tratezi migrena

Fiecare pacient răspunde în mod diferit la tratament, așa că trebuie să încerci, împreună cu medicul tău, mai multe variante până când o găsiți împreună pe cea care funcționează.

Specialiștii susțin că schimbarea stilului de viață este de ajutor atunci când suferim de migrene. Așadar, aceștia ne sfătuiesc să ne odihnim suficient, să încercăm să reducem nivelul de stres la care ne expunem, să bem mai multă apă și să facem sport cu regularitate.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, eficiente sunt medicamentele antiinflamatoare, pe baza de ibuprofen, cele pe baza de acetaminofen, precum și analgezicele precum aspirina. Dacă suferi de migrene, nu aștepta niciodată să îți tracă durerea, ci ia medicamente imediat ce această se instalează, pentru că medicamentele să fie eficiente.

Pentru eliminarea senzației de greață, dar și pentru prevenirea vărsăturilor, se pot lua medicamente antiemetice.

Antidepresivele apar și ele pe lista medicamentelor pentru tratarea migrenelor puternice, însă acestea se iau numai la recomandarea medicului.

În funcție de severitatea durerilor, dar și de reacția la tratament, medicul poate face diverse scheme de tratament, combinând substanțe diferite pentru a obține efectul dorit.

După ce dispare migrenă, pot persistă totuși câteva simptome precum senzația de inflamație în partea capului în care au fost resimțite durerile. În ceea ce privește simptomele psihice, unii resimt euforie și o stare de bine odată cu dispariția migrenei, în timp ce alții se simt secați de puteri și au gânduri depresive.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920