REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mihai Petre, atac la Radu Mazăre pe tema Cazinoului

Mihai Petre, atac la Radu Mazăre pe tema Cazinoului

Replica API 9 august 2011 | 00:00 99

Reacţie

Reacţie

Consilierul judeţean PDL Mihai Petre continuă să atace campania "100 de zile pentru 100 de ani" derulată sub egida Asociaţiei Absolvenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa, pentru salvarea Cazinoului, susţinând că, de fapt, este vorba despre o campanie mascată coordonată de consilierul municipal PNL Ovidiu Cupşa. "Am remarcat politizarea mascată a campaniei, precum şi a dezbaterii publice, prin însuşirea rolului de "manager de campanie" dar şi de moderator principal de către domnul Ovidiu Cupşa, consilier municipal şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal. Trecând peste relaţia de amiciţie şi respectul pe care îl port domnului Ovidiu Cupşa, consider că orice dezbatere serioasă trebuie să înceapă cu adevărul. Iar adevărul despre independenţa politică a campaniei "100 de zile pentru 100 de ani" este spus de la sine prin coordonarea demersului, lăudabil de altfel, de către un reprezentant al conducerii PNL. Cum partidul domnului Ovidiu Cupşa este astăzi partener de uniune cu Partidul Social Democrat, se poate concluziona că domnul Radu Mazăre şi PSD sunt co-organizatori, din spatele cortinei, ai campaniei "100 de zile pentru 100 de ani", spune Mihai Petre, care adaugă că principalul vinovat pentru situaţia în care se află Cazinoul este chiar primarul Radu Mazăre.

Iată însă comunicatul de presă integral al consilierului judeţean PDL Mihai Petre:

"Referitor la campania "100 de zile pentru 100 de ani" derulată sub egida Asociaţiei Absolvenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa al cărei scop declarat este salvarea Cazinoului constănţean, fac următoarele precizări:

1. Am remarcat politizarea mascată a campaniei, precum şi a dezbaterii publice, prin însuşirea rolului de "manager de campanie" dar şi de moderator principal de către domnul Ovidiu Cupşa, consilier municipal şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal.

Trecând peste relaţia de amiciţie şi respectul pe care îl port domnului Ovidiu Cupşa, consider că orice dezbatere serioasă trebuie să înceapă cu adevărul. Iar adevărul despre independenţa politică a campaniei "100 de zile pentru 100 de ani" este spus de la sine prin coordonarea demersului, lăudabil de altfel, de către un reprezentant al conducerii PNL.

Cum partidul domnului Ovidiu Cupşa este astăzi partener de uniune cu Partidul Social Democrat, se poate concluziona că domnul Radu Mazăre şi PSD sunt co-organizatori, din spatele cortinei, ai campaniei "100 de zile pentru 100 de ani".

2. Am remarcat abordarea partizană, mai bine mascată decât politizarea, a campaniei mai sus menţionate cu iniţiativa primarului Radu Mazăre, plecând de la incontestabila premiză că nu se caută vinovatul pentru starea deplorabilă în care se regăseşte Cazinoul, ci doar soluţia pentru salvarea sa.

Ca să te vindeci de orice traumă, trebuie în primul rând să mergi la cauză. Consider că orice organizaţie neguvernamentală, numai dacă este cu adevărat independentă politic, ar trebui să aibă curajul de a rosti numele vinovatului care a dus Cazinoul în paragină: primarul Mazăre şi majoritatea PSD din Consiliul Local Municipal.

În cadrul abordării partizane de care vorbeam mai devreme, managerul campaniei nu a făcut nici o referire la clauzele contractului de concesiune încheiat între municipalitate şi firma S.C. Queen Investments Inc. SRL, a cărui derulare a avut ca rezultat final avansarea stării de degradare a Cazinoului. Acest lucru este cel puţin ciudat întrucât domnul Ovidiu Cupşa face parte din Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa, mai exact, din Comisia Consiliului Local Municipal care se ocupă în mod direct cu administrarea domeniului public şi privat (printre altele, şi a Cazinoului) şi care avizează bugetul municipiului Constanţa (printre altele, fondurile pentru reabilitarea Cazinoului).

În acest context, managerul campaniei avea la îndemână toate elementele necesare pentru a prezenta opiniei publice atât contractul de concesiune şi procesul verbal de predare-primire a clădirii Cazinoului de la concesionar, cât şi bugetul municipalităţii. Sau, ca să salveze anumite aparenţe, putea să-i solicite primarului Mazăre prezentarea acestor informaţii. Lipsa acţiunii este mai elocventă decât orice acţiune.

Cred că toţi constănţenii trebuie să ştie ce sume dar mai ales unde anume a investit concesionarul în reabilitarea Cazinoului, întrucât cu ochiul liber nu se vede absolut nimic, sau cum răspunde acesta pentru faptul că a predat clădirea într-un stadiu avansat de degradare.

Pentru obţinerea acestor informaţii, dacă domnul Ovidiu Cupşa are vreo reţinere în a se adresa direct primarului Mazăre sau calitatea de membru al Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa este insuficientă, îi sugerez să stea de vorbă cu colegul său de partid, domnul Victor Ilie Rădulescu, care prin HCLM nr.650/12.12.2005 a deţinut calitatea de membru al Comisiei de evaluare în vederea concesionării Cazinoului.

Până să atingem cele 100 de zile ale campaniei, îi solicit domnului Ovidiu Cupşa să ne prezinte acţiunile concrete de salvare a Cazinoului derulate de domnia sa în cele aproximativ 1100 de zile de când îndeplineşte funcţia de consilier local şi de membru al Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa

De asemenea, pentru a curăţa dezbaterea publică de influenţa politicului, precum şi pentru a stopa orice fel de speculaţie cu privire la un interes administrativ direct, îi cer public amicului Ovidiu Cupşa să aibă bărbăţia de a opta între calitatea de lider al Asociaţiei Absolvenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa şi cea de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal.

3. Am remarcat "multitudinea" dar mai ales "noutatea" principalelor soluţii de salvare a Cazinoului: vânzarea de către Consiliul Local Municipal sau preluarea de către Guvern, prin Ministerul Culturii sau Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Despre vânzare, cred că lucrurile sunt cât se poate de clare. Cazinoul a fost, este şi trebuie să rămână al municipalităţii. Nici un constănţean nu este vinovat pentru că primarul Mazăre şi-a petrecut marea majoritate a mandatelor sale prin ţările calde sau pe catwalk iar cu un an înaintea campaniei electorale a observat starea avansată de degradare a Cazinoului. Plătim oricum foarte scump preţul iresponsabilităţii sale ca să ne permitem şi luxul de a pierde unul dintre puţinele simboluri naţionale ale municipalităţii.

Cât despre preluarea Cazinoului de către Guvern, propunerea mi se pare la fel de incorectă ca şi renunţarea "a priori" de a găsi vinovatul.

Consider că soluţia pentru reabilitarea Cazinoului se află în bugetul municipalităţii. Dacă eliminăm toate cheltuielile inutile, cu certitudine că vom găsi fondurile necesare. Chiar şi eşalonat, în doi-trei ani, putem avea Cazinoul reabilitat exclusiv din bugetul local.

În acest context, apreciez ideea de colectă publică drept jignitoare. Nu este oare suficient preţul plătit zilnic de constănţean pentru "realizările" administraţiei Mazăre? Tot constănţenii trebuie să bage mâna în buzunar? Este o propunere cât se poate de neserioasă care, mă tem, caracterizează întreaga campanie de salvare a Cazinoului.

Preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal, Christian Gigi Chiru, şi-a asumat public, fără echivoc şi fără intermediar, poziţia politică: dacă primarul Mazăre va promova proiectul de hotărâre vom declanşa procedura de suspendare a sa din funcţie. Am demarat un sondaj profesionist, replică la manipularea de pe site-ul Primăriei. Ne angajăm să sprijinim orice demers de salvare a Cazinoului, în ultimă instanţă chiar şi preluarea de către Guvern, dar nu vom ignora adevărul: primarul Radu Mazăre şi majoritatea PSD au distrus Cazinoul iar soluţia reabilitării sale se află în bugetul municipiului Constanţa".

Roxana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108