REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ministerul Transporturilor va desfiinţa Radionav. Atribuţiile şi personalul companiei vor fi preluate de ANR

Ministerul Transporturilor va desfiinţa Radionav. Atribuţiile şi personalul companiei vor fi preluate de ANR

Replica API 22 august 2018 | 00:00 501

Economie la bugetul de stat de 3 milioane de lei pe an

Economie la bugetul de stat de 3 milioane de lei pe an

Ministerul Transporturilor va desfiinţa Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA, activitatea acesteia urmând a fi preluată de Autoritatea Navală Română (ANR). Motivul expus de minister în motivarea proiectului de lege pus în dezbatere publică este faptul că Radionav nu mai are venituri proprii, funcţionând exclusiv din alocaţii bugetare. Radionav avea la sfârşitul anului 55 de angajaţi şi 9 persoane în structura de conducere. Compania a fost subiectul mai multor scandaluri în ultimii ani, care acuzau modul în care a fost devalizată de manageri.

foto: jurnalul.ro

Potrivit Ministerului Transporturilor, “din anul 2017 RADIONAV nu mai înregistrează venituri proprii, întreaga activitate a companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat. RADIONAV este una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul RADIONAV nu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei. Totodată, o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce iar parțial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română. Prin proiectul de lege se propune desființarea RADIONAV”.

Cine preia activitatea şi angajaţii

Ministerul arată şi cine va prelua activitatea şi angajaţii Radionav: “1. De la data desființării RADIONAV, activitatea acestei companii se preia de Autoritatea Navală Română, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

2. Activele şi pasivele aferente patrimoniului se preiau de Autoritatea Navală Română pe baza situaţiilor financiare de încetare a activităţii întocmite potrivit prevederilor art. 28 alin. (11) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, anexate la protocolul de predare-preluare.

3. Personalul contractual angajat al RADIONAV se preia de Autoritatea Navală Română, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcții din cadrul Autorității Navale Române.

4. De la data desființării RADIONAV, Autoritatea Navală Română preia toate drepturile şi obligaţiile companiei și se substituie în toate litigiile în curs ale acesteia”. “Desființarea RADIONAV va avea ca rezultat diminuarea cheltuielilor de la bugetul de stat cu sumele aferente alocațiilor bugetare pentru RADIONAV, în valoare de aproximativ 3 mil. lei/an”, se arată în motivarea proiectului de lege.

Cine conduce compania

Radionav a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 3.175.835 lei şi un profit net de 9.080 lei, dar şi datorii de 733.722 lei. Compania cu 55 de angajaţi este condusă de o Adunare Generală a Acţionarilor alcătuită din Laurenţiu Rădulescu şi Susana Pătrăhău, auditul financiar fiind asigurat de Romar Co SRL, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Consiliul de Administraţie al Radionav este alcătuit din Ioniţă Profir, Vlad Stănculescu, Sorin Ionel Ghiţă, Cristian Dobriţoiu şi Laura Neli Drăghici, în timp ce postul de director general este ocupat de Gheorghe Bucur, iar cel de director tehnic de Marius Zăgăneanu.

Corpul de Control arăta din 2016 că Radionav nu mai are nici un rost

În anul 2016, Corpul de Control al premierului a făcut un control la Radionav în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia. Astfel, în raport este consemnat faptul că ”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, Radionav funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat”.

Totodată, în același raport este consemnat faptul că, deși Radionav primește subvenții de la bugetul de stat în considerarea calității sale de ”operator public unic” în domeniul furnizării serviciilor de radiocomunicații navale, o parte din atribuțiile companiei interferează cu activități desfășurate de alte entități publice, respectiv Autoritatea Navală Română (ANR) și Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța. De asemenea, începând cu data de 1 iulie 2004, orice navă, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, care urmează să intre în porturile și sau pe căile navigabile din România, este supusă controlului Autorității Navale Române cu privire la modul de respectare a prevederilor Codului ISPS - Codul internațional pentru securitatea navelor și facilităților portuare. Orice navă ce urmează să intre și/sau să opereze în porturile sau pe căile navigabile românești are obligația să anunțe Autoritatea Navală Română și autoritățile portuare și/sau de căi navigabile asupra datei când urmează să sosească, folosind în acest scop stația de radiocomunicații navale "Constanța Radio" aparținând Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale "Radionav".

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bucur George director general? Ala de venea vara cu camasa scosa din pantaloni si de care s-au folosit toti directorii ce s-au perindat pe acolo?
4
0
9 in functii de conducere ? acolo toti conduc. pacat de o institutie care a fost nu faima Romaniei si nici a Europei ci a lumii. Multi radiotelegrafisti adevarati au trecut pe acolo iar la nivel de conducere foarte multe pramatii. Paradoxal , in anul cand a murit Mitica Mutu ,un adevarat om si director , s-a desfiintat si Radionav.
7
2
De ce sa se desfiinteze ARSVOM? Sa plateasca statul roman unui operator privat - stim noi cine- milioane de euro pe an? Cladirea, navele, activele ARSVOM sunt dorite de multi...lista e lunga..
3
2
pe cand se desfiinteaza si ARSVOM ?
3
0
Au inceput marea acoperire. Au furat cat au putut cu aceasta companie iar acum o inchid deci isi sterg urmele hotiei. De unde economia?: personalul ramane, cladirile raman, frecventele la fel.
19
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108