REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ministrul Dușa a discutat cu oficiali ai SUA despre prezenţa navelor militare în Portul Constanţa şi a militarilor la Kogălniceanu

Ministrul Dușa a discutat cu oficiali ai SUA despre prezenţa navelor militare în Portul Constanţa şi a militarilor la Kogălniceanu

Replica API 18 noiembrie 2014 | 23:44 148

Ministrul Apărării Naţionale (MApN), Mircea Duşa, a discutat, luni, 17 noiembrie a.c., cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA despre baza de la Mihail Kogălniceanu, capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu şi despre situaţia de securitate din flancul estic. În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte precum mecanismele de consultare create în cadrul Parteneriatului Strategic, dar și acțiunile care vor fi derulate în anul 2015.

Duşa s-a întâlnit, luni, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, şi cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA. “Exerciţiile militare bilaterale, prezenţa navelor militare americane în portul Constanţa şi a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, ca şi sprijinul acordat de partea americană în cadrul NATO sunt acţiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcţional şi important pentru România”, le-a spus ministrul Mircea Duşa oficialilor americani. Duşa a precizat, în cadrul întrevederii, că partea română doreşte permanentizarea, extinderea şi întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate actual. Referindu-se la capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu, ministrul apărării naţionale a apreciat că, până în prezent, atât România, cât şi Statele Unite şi-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea sa, iar anul viitor vor fi continuate activităţile ce vizează asigurarea infrastructurii necesare şi a sistemelor de comunicaţii. Un alt subiect a fost situaţia de securitate din flancul estic şi modul în care aceasta o influenţează pe cea din zonă. “Salutăm încă o dată faptul că SUA rămân ferm hotărâte să contribuie la asigurarea securităţii ţării noastre şi la promovarea solidarităţii NATO, fapt ce a permis implementarea pachetului de măsuri de reasigurare a aliaţilor şi adoptarea deciziilor strategice la noile realităţi”, a concluzionat ministrul Duşa. Subsecretarul de stat Rose Gottemoeller a caracterizat drept foarte bună cooperarea bilaterală, apreciind că numeroasele exerciţii organizate în comun continuă să sporească coeziunea dintre militarii români şi americani. Oficialii americani au subliniat importanţa capabilităţii de la Deveselu pentru dezvoltarea capacităţilor NATO de apărare antirachetă, prin întărirea legăturii transatlantice între SUA şi aliaţii europeni. Un alt element de discuţie a fost legat de contribuţia României în Afganistan, partenerul american remarcând profesionalismul militarilor români şi accentuând importanţa cooperării viitoare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108