REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ministrul Grapini: "Staţiunile din Mangalia arată ca după bombardament"

Ministrul Grapini: "Staţiunile din Mangalia arată ca după bombardament"

Replica API 20 martie 2013 | 00:00 55

Până apare şi unul care să facă ceva, continuă pelerinajul la ruine

Până apare şi unul care să facă ceva, continuă pelerinajul la ruine

Dacă tot nu sunt în stare să facă ceva, mirându-se an de an de dezastrul din sudul litoralului, miniştrii Turismului ar putea introduce staţiunile din Mangalia în circuitul turismului cultural, prezentând zecile de hoteluri în paragină ca ruine şi amintiri ale vremurilor de altă dată. Măcar noi avem o propunere concretă, chit că e ironică, în timp ce miniştrii nu încetează să se mai minuneze, de parcă nu ştie deja toată lumea că situaţia e aceeaşi de 10 ani de zile. Ca şi predecesorii săi, Maria Grapini, şefa unui minister cu extrem de multe cuvinte în denumire, printre care şi "turism", strecurat stingher la coadă, a făcut o vizită de lucru în staţiunile din Mangalia. În care a văzut, ţâţâind dezaprobator, ce au văzut şi cei dinaintea ei: sute de câini maidanezi, zeci de hoteluri care stau să cadă, terase şi chioşcuri dărăpănate în ultimul hal, spaţii verzi năpădite de boscheţi şi tot ce defineşte peisajul mirific din sudul litoralului.

Ca şi predecesorii ei ministeriali, fie că vorbim de Elena, Cristi sau Monica, şi Maria a dat impresia unuia care se apucă să inventeze apa caldă. Cu un alai demn de întronizarea Papei- cel puţin 30 de maşini, majoritatea limuzine (se pare că doar premierul Ponta are faţă de Logan) au constituit delegaţia ministrului Grapini- a şiruit prin staţiuni, primarul Cristian Radu insistând să-i arate cele mai jegoase hoteluri şi alte puncte de "atracţie", la tot pasul, de altfel, în staţiunile sudice. Concluzia e logică şi sună la fel cu cea de anul trecut, de acum doi, trei, zece ani: hotelurile în paragină distrug faţa staţiunilor, proprietarii imobilelor trebuie să facă ceva, privatizarea a fost făcută greşit. Grapini a dat ca exemple negative hotelurile deţinute de SIF-uri şi European Drinks, spunând că unele dintre ele arată ca după bombardament, doar după războiul din Serbia putând vedea clădiri mai distruse ca în staţiunile din Mangalia. Ministrul a spus că va informa Guvernul cu privire la ce a văzut în staţiuni, solicitând emiterea unei legi prin care proprietarii hotelurilor şi spaţiilor lăsate în paragină să fie obligaţi să facă ceva pentru remedierea situaţiei, putându-se ajunge până la confiscarea imobilelor respective. În acest sens, este necesar şi elaborarea de către Primăria Mangalia a unui plan urbanistic general, în parametrii căruia să se încadreze şi dărăpănăturile de azi. Proprietarii vor fi amendaţi, dacă nu se supun reglementărilor, iar în cele din urmă vor ceda, fie prin a vinde hotelul unuia care vrea să investească, fie prin confiscarea bunului, a explicat Maria Grapini. Potrivit ministrului, o mare greşeală a guvernelor Boc a fost alocarea prea multor bani pentru promovarea turismului, în condiţiile în care cel care vine la Mangalia, sedus de clipurile publicitare, găseşte mizeria pe care o ştim cu toţii. Grapini susţine că, din 2009 până în prezent, s-au cheltuit 84 milioane de euro pentru promovarea turismului, bani care trebuiau să meargă, mai degrabă, în realizarea infrastructurii pe baza căreia să se dezvolte, ulterior, turismul. Primarul Mangaliei a oferit şi câteva cifre concrete ale dezastrului: hotelurile lăsate în paragină înseamnă peste 20.000 de locuri din totalul de 50.000 din staţiunile din sudul litoralului. Pe de altă parte, Radu a vorbit şi despre ilegalităţile comise la concesionarea unor spaţii, cum ar fi plajele, primarul Mangaliei dând exemplul a 7.000 metri pătraţi de plajă, din zona hotelului Selena, concesionată în 1996 pentru 25 de ani, cu o redevenţă anuală de...260 de dolari. În această situaţie se află nu mai puţin de 110 hectare de plajă din sudul litoralului.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108