REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ministrul Muncii, despre plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului: Puteam să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro

Ministrul Muncii, despre plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului: Puteam să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro

Replica API 6 septembrie 2017 | 00:17 450

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat, marţi, în cadrul dezbaterilor din Comisia de muncă de la Senat pe tema plafonării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, că putea să nu mai dea deloc aceşti bani sau să se rezume la 100 de euro, precizând că plafonul de 1.800 de euro „este îndestulător pentru România atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din Uniunea Europeană”.

”Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile să-şi crească aceşti copii în perioada în care nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim de principiul contributivităţii, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem şi mai jos. Puteam să facem ca în ţări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar am plafonat la 1.800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din UE. Nicăieri în lume nu exită posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcţie de venituri”, a declarat ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că numărul persoanelor afectate de plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului nu este mare, fiind vorba despre o mie de persoane şi a afirmat că Ordonanţa de urgenţă a fost dată pentru a corecta o lege care genera inechităţi.

”Nu am făcut această Ordonanţă de urgenţă pentru că ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, aşa cum era, dădea naştere la tot felul de inechităţi. Ajunsesem să plătim statul român indemnizaţii de 35.000 de euro lunar şi asta pentru că, aşa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese şi ilegalităţi”, a spus Vasilescu.

Senatorul USR Florina Presadă a afirmat că limitând sau plafonând această indemnizaţie se încalcă principiul contributivităţii, scrie news.ro.

„Înţeleg că trebuie să reparăm nişte inechităţi existente atunci când vine vorba de aceste indemnizaţii, dar se pare că nu aşa reuşim să o facem. Problema s-ar putea să nu fie la cât încasează unii dacă au contribuit, ci la cum contribuie cei care vor beneficia de această indemnizaţie. În expunerea de motive se spune că dreptul acesta nu este unul contributiv, însă fix asta reglementăm în acest moment şi fix asta reglementează legea privind creşterea copilului. În acest moment, dacă ai contribuit, beneficiezi de această indemnizaţie. Tocmai, trebuie să respectăm acest principiu al contributivităţii. Dacă ne dorim să reglementăm nişte efecte adverse, produse de aceastã formulă de contribuţie, ar trebui să lucrăm la formula de contribuţie şi la formula de calcul al acestei indemnizaţii. Limitând sau plafonând această indemnizaţie, încălcăm principiul contributivităţii”, a explicat Presadă.

Comisia de muncă din Senat a adoptat un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, acesta urmând să fie supus votului plenului Senatului, ca primă cameră sesizată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cati bani sunt necesari pt.un copil?te intinzi cat ti-e plapuma,ai 5000 de lei atat cheltui si ti se par putini,ai 50000 tot putini ti se par.ba voua chiar nu va e rusine,celor care vi se par 1800 de eur.o suma mica??? sunt familii de oameni necajiti care traiesc de azi pe maine si nu se vaita ca voi...ce p.l.m ati mancat cand erati mici??v-ati invatat la lux si foloase necuvenite,marea majoritate dintre voi.intr-o tara de mana 3-a vreti lux!
0
0
Sunt mama si indemnizatia plus alocatia bebelusului meu de 1434 ron imi ajung fix jumatate de luna, fiind acoperite strict nevoile copilului: lapte praf Nan HA2, Pampers Active Baby Dry, Biscuite praf Plasmon, iaurtele Nestle, cereale Topfer. Se adauga fructe, legume, carne, multe din piureuri sunt mancate de mine, ca un bebe nu mananca mereu ce vrem noi si ce trebuie. Nu mai spun ca daca mai sunt si probleme de sanatate, colici, raceli, vaccinuri, consultatii la medic...toate costa. Hainute? Sa mearga madame Olguta sa vada cat costa hainutele de copii. Sterilizator biberoane, suzete...etc
0
0
La veniturile din Romania, indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa fie fixa, plafonata la o anumita suma -decenta. 1800 euro este mult prea mult pentru Romania si creeaza diferente de tratament in privinta egalitatii de sanse pentru copii, indiferent de provenienta lor sociala. Atat timp cat mamele nu contribuie lunar specific la un fond national pentru cresterea copilului, atunci ar trebui sa primeasca acelasi cuantum al indemnizatiei stabilite de guvern. In fond, acolo sunt bani dati din taxele platite si de cei care nu au copii.
2
1
nu mai bine ai scoate tu sotul, fostu, amantul di functiile acelea banoase, zeci de mii de euro fara sa faca nimic? nu iti este rusine parasuto
1
1
o mwie de 100 euroi?
0
0
Conform legii daca platesti cotizatia si taxele aferente pe doi ani la un salariu declarat de 10000 euro adica vreo 3000 x 24 luni aveai dreptul la 8500 euro luna indemnizatie deci la fiecare 3000 euro investit castigai 5000 euro. Asta da afecere pe banul contribuabilului !!! Olguta a facut o traba buna. Si asa e mult cat da.
4
1
care fiind barbati stau acasa.si cresc copii chipurile.si vor sa ia sute de milioane lunar,,indemnizatie,,adica sunt ,,mame cu mataranga,,.aici olguta are dreptate.1800 euro,e mai mult decat suficient intr-o tara bananiera de mana a 3-a.ca doar nu le pui copiilor pampers cu cristale swarowski.dar ce sa ne miram;avem si ,,pensionari prematuri speciali,,la ,,venerabila varsta,,de 42 de ani...anomalii,intr-o tara ciudata.la munca baaaa trantorilor...
5
0
duduie i-a exemplul lui Tutuianu sa da-ti demisia, cum iti permiti sa afirmi ca senatul putea sa nu dea nimic sau 100 euro, nemernicilor, cine sunteti voi sa dispuneti in totul pentru noi, de ce nu va plafonati salariile si pensiile voastre nisimtite, nesimtitilor
6
3
Sunt parinte si mi-am crescut copilul fara a astepta tot felul de indemnizatii. Am facut copil ptr ca l-am dorit si am muncit ptr a-l creste. Taxe am platit si eu, dar nu am stat la "mana intinsa" la stat. Vrei copil, creste-l!
7
5
cand o curva ca asta e ministru, la ce declaratii va asteptati??? tara e in cadere libera. Fugiti!
6
5
Asta trebuie batuta in piata publica si trimisa in plm sa vanda la butic ca ata poate, suntem o tara de cretini daca a ajuns proasta asta sa ne conduca.
5
5
Dar da doamna din buzunarul mamei ei? Iar cei care comenteaza sa retina-daca proastele care platesc cotizatii enorme la stat ar renunta, de unde at mai incasa statul Roman ????
3
4
sa le daca la nivelul din 1975
2
4
Trebuie plafonate .Este nedrept pentru ceilalto care au crescut copii fara aceste drepturi aberante
7
4
trebue plafonate.
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108