REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Misterele Cetăţii Histria - o fortăreaţă de dincolo de timp

Misterele Cetăţii Histria - o fortăreaţă de dincolo de timp

Replica API 14 mai 2016 | 01:22 267

Turismul istoric uitat de la malul mării

Turismul istoric uitat de la malul mării

Pe malul lacului Sinoe, în partea nordică a actualei peninsule Istria, s-a ridicat, în urmă cu peste 2.600 de ani, vestitul oraş, Histria, întemeiat de navigatorii şi negustorii greci, care s-au aşezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerţ cu băştinaşii geto-daci. Uleiul de măsline, vinurile, obiectele de podoabă greceşti erau schimbate pe grânele, miere, ceară de albine şi peşte. Săpăturile arheologice, începute încă din 1914, au scos la iveală, pe lângă resturile incintelor mai sus amintite, o serie de monumente remarcabile, datând din diferite perioade din existenţa cetăţii. Pentru epoca greacă se remarcă „zona sacră”, cu templul lui Zeus şi templul Afroditei, precum şi resturile de locuire de pe platoul pe care se află aşezarea civilă.

Sursa foto: ecuwomwn2016.ro

Din perioada romană imperială (sec. II – III d.Hr.) datează edificiile termale ale oraşului şi reţeaua stradală. Cetatea cuprindea mai multe bazilici, temple şi nelipsitele băi romane. În prezent, singurii locuitori care se mai bucură de aceste vestigii istorice sunt şopârlele, şerpii de apă, broaştele ţestoase şi popândăii. Înainte de a vă îndrepta spre ieşire nu trebuie să rataţi cartierul Domus şi curtea cu coloane. De asemenea, săpăturile au oferit un bogat material arheologic, fragmente arheologice remarcabile care sunt expuse în muzeul cetăţii: sculpturi, reliefuri, materiale de construcţie, inscripţii, ceramică, sticlărie, obiecte din metal. Muzeul adăposteşte obiectele descoperite pe teritoriul cetăţii şi o colecţie interesantă de amfore. Peste tot în muzeu puteţi vedea fragmente din ce odată erau coloanele diferitelor clădiri, pietre pe care sunt sculptate diferite zeităţi greceşti şi romanice, numeroase opaiţe, vase reconstruite, bijuterii din os, instrumente folosite la diferite meşteşuguri.

Sursa foto: trecator.ro

Din Constanţa, pentru a ajunge la Histria trebuie să vă îndreptaţi spre nordul litoralului, pe drumul ce leagă Constanţa de Tulcea. Urmaţi DJ 226, pe traseul Mamaia - Năvodari - Corbu - Săcele şi până la intrarea în comuna Istria, veţi urma semnul spre dreapta pentru a ajunge la cetate, pe DJ 226A, cam 8 km. Cetatea se poate vizita zilnic între orele 09׃00-20:00 iar preţul unui bilet este de 14 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru elevi şi studenţi.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108