REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Monica Macovei prezintă azi la Bruxelles proiectul legii europene privind confiscarea extinsă

Monica Macovei prezintă azi la Bruxelles proiectul legii europene privind confiscarea extinsă

Replica API 5 decembrie 2013 | 00:00 84

Continuă discuţiile şi pentru înfiinţarea procurorului european

Continuă discuţiile şi pentru înfiinţarea procurorului european

Europarlamentarul PDL Monica Macovei raportează azi, în şedinţa Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European, finalizarea dosarului pe confiscare extinsă a averilor provenite din activităţi penale în statele membre UE. În cadrul aceleiaşi şedinţe, vor continua şi discuţiile legate de înfiinţarea unei instituţii a Procurorului European, propunere care dă fiori anumitor lideri politici. Votul final pentru unul dintre cele mai importante proiecte din istoria legislativului european va avea loc pe 17 decembrie. Aplicarea legii privind confiscarea extinsă va duce, practic, la lichidarea reţelelor de crimă organizată, corupţie şi terorism, care rămân fără banii negri pe care-i produc şi de care se folosesc pentru a se extinde.

"Confiscarea în procese penale şi numai după o condamnare penală este total insuficientă pentru a lupta cu criminalitatea organizată. Desigur, avem şi confiscare extinsă, mai nou, în penal, însă este puţin aplicată. Se recomandă statelor membre ONU să adopte confiscarea care să nu se bazeze pe condamnarea penală, confiscarea prin proceduri civile pentru activităţi de natură penală. Este folosită cu succes în Marea Britanie şi în Irlanda, unde statul porneşte un proces civil pentru recuperarea bunurilor. Statul constată că sunt activităţi de natură penală, dar nu se uită care sunt persoanele implicate ci trebuie să facă dovada că din activităţile penale a rezultat bunul (bani, imobile). Evident nu urmăreşti trimiterea în închisoare a cuiva, ci recuperarea bunurilor", explica, în luna septembrie, Monica Macovei, funcţionarea proiectului la care lucrează. "S-a ajuns ca unii să stea în închisoare, în timp ce banii lor negri circula producând noi reţele de crimă organizată, coruptie sau terorism, ceea ce este total ineficient. Banii negri trebuie confiscaţi pentru a lichida aceste reţele", a adăugat europarlamentarul PDL. Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni. În luna mai 2013, Monica Macovei a primit mandat din partea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să înceapă trialogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru varianta finală a Directivei.

Alexandra ANTON, corespondenţă specială de la Bruxelles

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108