REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

MOST WANTED. ANR face cercetări, să depisteze nava vinovată de poluarea marină de la Mangalia!

MOST WANTED. ANR face cercetări, să depisteze nava vinovată de poluarea marină de la Mangalia!

Replica API 30 august 2018 | 23:45 447

Anchetă

Anchetă

Plaja din Mangalia a fost acoperită la începutul săptămânii de o perdea neagră de petrol. Turiştii şi mangalioţi aflaţi în acel moment pe plajă au făcut o “cură” zdravănă cu petrol. Autorităţile au reacţionat în cât mai scurt timp, reprezentanţii ABADL, dar şi cei din cadrul Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Mediu, au demarat acţiuni de igienizare privind malul mării şi nisipului ce a fost de asemenea contaminat cu hidrocarburi. După ce în mediul online au apărut o mulţime de fotografii ce au ilustrat exact situaţia neplăcută peste care au dat turiştii aflaţi pe litoral zilele acestea, autorităţile competente, menţionate anterior, s-au mobilizat şi au rezolvat parţial problema. Spunem parţial pentru că, deşi zona este curăţată aproape în întregime, până în acest moment nu s-a găsit vinovatul.

Poluarea marină de la începutul săptămânii în curs a declanşat revoltă în rândul turiştilor şi au mobilizat autorităţile în acţiuni de curăţare a zonei de plajă din Mangalia, poluată cu hidrocarburi. În acest sens reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au acţionat în cursul nopţii de luni spre marţi, 27 spre 28 august a.c., pentru igienizarea zonei. Concomitent au acţionat şi celelalte autorităţi competente, Garda de Mediu şi Agenţia pentru Mediu. De asemenea, Autoritatea Navală Română s-a implicat în găsirea celui care a cauzat această poluare marină.

“În cursul zilei de ieri autorităţile au intervenit pe plaja de la Mangalia, în principal ABADL, Garda de Mediu şi Agenţia pentru Mediu. Au intervenit, conform legii, şi au aplicat măsurile prevăzute în procedurile lor. La momentul de faţă, în continuare se monitorizează calitatea apei, a plajelor şi totul este sub supravegherea autorităţilor. S-a acţionat în conformitate cu legea care aprobă Planului Național de pregătire, răspuns și cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi. Având în vedere că a fost o poluare de mică dimensiune, însemnând până în 7 tone, s-a acţionat cu ajutorul autorităţilor cu autoritate în domeniu astfel încât intervenţia ISU nu a fost necesară. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă intervine când poluările depăşesc nivelul mediu, peste 7 tone.”, a declarat pentru Replica de Constanţa, subprefectul Constanţei, Mustafa Levent Accoium.

Reamintim că în cursul lunii iunie 2018 s-a desfăşurat un amplu exerciţiu tocmai pentru situaţii similare acestuia. În urma declanșării exercițiului a fost convocat, în regim de urgență, Comandamentul Operativ de Depoluare Marină (CODM), care sub coordonarea prefectului județului Constanța a aprobat punerea în aplicare a Planului Național de pregătire, răspuns și cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi.

Totodată, s-a activat Secretariatului Tehnic al CODM la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța. La acest exercițiu au fost angrenate forțe și mijloace de intervenție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apelor si Pădurilor, Ministerului Mediului, Ministerului Cercetării și Inovării, Ministerului Sănătății, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Societati private si ONG-uri. Totul a făcut parte din exercițiul comun de antrenament pentru căutare și salvare de vieți omenești pe mare și răspuns la poluare marină – SARPOL 2018

Se verifică navele care au tranzitat zona mării din dreptul ţărmului românesc!

Reprezentanţii ANR au precizat că există probabilitatea ca o navă care a trecut prin zonă să fi poluat malul apei în zona plajei din Mangalia. În acest context, directorul Autorității Navale Române Alexandru Mezei a declarat pentru Replica de Constanţa că s-au controlat navele şi au transmis în porturile de destinaţie sesizare cu privire la poluarea din Marea Neagră, din zona plajei Mangalia.

De asemenea, reprezentanţii ANR au mai transmis că într-o prima evaluare s-a apreciat că sursa de poluare o constituie o navă maritima ce a deversat hidrocarburi de la bord.

“Autoritatea Navală Română a demarat imediat procedurile de depistare a poluatorului făcând cercetări asupra navelor care au tranzitat zona mării din drepul ţărmului românesc, astfel: au fost identificate un nr. de trei nave ce au intrat în portul Constanţa, nave ce sunt supuse controlului de poluare în cursul zilei de marţi, 28 august 2018; în urma informaţiilor transmise de sistemul CLEAN SEA NET al Agenţiei Maritime Europene (EMSA) au fost identificate două nave ce au ca destinaţie porturile Samsun/Turcia şi Poti/Georgia, ca posibile surse ale poluării în cauză. S-a luat legatura cu autorităţile maritime ale porturilor respective pentru efectuarea de investigaţii la bord; se monitorizează permanent drumul unei nave care a părăsit portul Constanţa la data de 26.08.2018 şi care în 24 de ore s-a aflat între porturile Constanţa şi Mangalia (parcurgând o distanţă foarte scurtă). ABADL Constanţa au curăţat zona afectată de produsul petrolier existent şi au delimitat acea zonă pentru interzicerea accesului turiştilor pe plajă şi în apă şi Poliţia locală Mangalia supraveghează menţinerea restricţiei.”, au adăugat reprezentanţii ANR.

De asemenea, aceştia promit că în continuare se acţionează cu substanţe absorbante pentru eliminarea totală a poluării de la luciul apei.

“Autoritatea Navală Romană, prin serviciile sale de specialitate, continuă investigaţiile în vederea identificării poluatorului, a tragerii acestuia la răspundere contraventionala sau penală, după caz, precum şi la recuperarea cheltuielilor ocazionate de procedura de depoluare.”, se arată în comunicatul de presă transmis pe site-ul instituţiei.

Citeşte şi: FOTO. Turiştii aflaţi pe plaja din Mangalia au făcut o baie de... PETROL! Iată ce spun autorităţile

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Navele militare nu au functionat niciodata cu pacura...esti neinformat.Functionarea cu pacura este specifica motoarelor mari lente ceea ce nu este cazul in Marina Militara,dar ne place sa ne auzim vorbind.
4
0
Navele militare nu respecta marpol.Pe marine trafic am identificat si a treia nava sea luck III.rusine ANR
5
3
Nu zau, dar nava comerciala de la rada i-o fi fost rusine sa spele tancurile si santina inainte de a intra la santier
3
0
navele militare din zona lacului Limanu au avut exercitii in zona si ele sunt singurele care inca ma functioneaza cu pacura
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108