REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Motivare CCR: Pensiile de serviciu nu constituie un privilegiu. Abrogarea afectează independența magistraților

Motivare CCR: Pensiile de serviciu nu constituie un privilegiu. Abrogarea afectează independența magistraților

Replica API 5 iunie 2020 | 00:00 1400

CCR a publicat vineri motivarea Deciziei privind neconstituționalitatea legii privind eliminarea pensiilor speciale. Judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională în ansamblul său și spune că „Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conforma celor statuate prin decizia Curții”.

CCR explică în Decizie că au avut loc mai multe încălcări ale Constituției și că abrogarea pensiei de serviciu în cazul magistraților aduce atingere independenței acestora.

CCR mai spune că legea de abrogare a unor pensii speciale pornește de la o premisă contrară deciziilor Curții Constiuționale prin care s-a statuat în mod expres faptul că pensiile de serviciu nu constituie un privilegiu, scrie stiripesurse.ro

Extrase din decizia CCR:

- În situații precum cea din speță, respectiv atunci când Camera de reflecție a respins propunerea legislativă, iar Camera decizională a adoptat-o, Curtea a reținut că ”acest act de voință politică, concretizat prin votul de respingere al primei Camere, nu oferă Camerei decizionale posibilitatea de a face abstracție de scopul inițial al legii, de concepția și filosofia propunerii legislative, astfel cum se reflectă în obiectul de reglementare al legii”.

- Lipsa unei fundamentări temeinice a actului normativ în discuție determină, pentru motivele arătate, încălcarea prevederilor din Constituție cuprinse în art.1 alin.(5) potrivit cărora, «În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie», precum și ale art. 147 alin.(4) potrivit cărora deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii.”

- Or, reglementarea adoptată abrogă dispoziții cuprinse în mai multe legi, vizând numeroase statute profesionale, esențial diferite, al căror rol și importanță socială și/sau constituțională sunt stabilite de fiecare reglementare în parte, fără a propune nicio soluție sau normă legislativă care să înlocuiască sau să o coreleze cu sistemul legislativ în vigoare.

- ”Perspectiva” unei viitoare reglementări (”în termen de 6 luni”) stabilită în finalul legii, în sensul introducerii de pensii ”ocupaționale”, ”pentru fiecare categorie în parte” nu este de natură să ofere o soluție imediată, ci să confirme vidul de reglementare determinat de intrarea în vigoare a legii criticate. Practic, se abrogă normele referitoare la pensionare cuprinse în legi speciale care reglementează statutul judecătorilor, al procurorilor, al magistraților-asistenți, al personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor care funcționează în cadrul Insitutul Național de Expertize Criminalistice, al funcționarilor publici parlamentari, al membrilor corpului diplomatic și consular al României, al personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, al personalului Curții de Conturi, al judecătorilor Curții Constituționale, al Avocatului Poporului, al persoanelor care au avut calitatea de șef al statului, stabilindu-se că în viitor (”în termen de 6 luni”) se va reglementa situația acestora, adică se vor supune Parlamentului ”legi specifice” pentru ”fiecare categorie în parte”, care să reglementeze ”schemele de pensii ocupaționale”. Prin acest mod de reglementare se creează, în mod evident, insecuritate juridică pentru toate categoriile vizate, și se creează o bulversare a acestui domeniu de reglementare.

- Curtea a constatat că abrogarea dispozițiilor referitoare la pensia de serviciu pentru magistraţi este contrară exigenţelor actuale pe care importante documente internaţionale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile magistraţilor, în considerarea importanţei rolului acestora în apărarea statului de drept

- Independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor”. În concluzie, Curtea a constatat că ”principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu.” Cu referire la Decizia nr.20 din 2 februarie 2000, precitată, precum și la aspectele de drept comparat, Curtea a concluzionat că ”statutul constituţional al magistraţilor - statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii - impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art.1 alin.(3) din Legea fundamentală. Prin urmare, Curtea a constatat că dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor - prin care se elimină "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale"- sunt neconstituţionale în raport cu principiul menționat

- Legea adoptată pornește de la o premisă contrară deciziilor Curții Constiuționale prin care s-a statuat în mod expres faptul că pensiile de serviciu nu constituie un privilegiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ia mandolina, acum nu mai tipi sa dizolvi ccr-ul futu-ti mortii ma-ti de betiv ordinar. Acum ca iti face jocul e bun ccr-ul? Muri-ar ma-ta si tot neamul tau mandolina!
0
1
Care magistrati? O adunatura de escroci corupti ahtiati dupa bani.Pai PSDistul Dorneanu putea taia pensiile speciale cand el are trei pensii speciale?
0
1
ba,cum e penalul toni grebla condamnat judecator ccr??? asa zisimaia judecatori n.au cunostinte minime,sint pusi pooitic. Judecatorii melcilor,ca si doctorii mengele,potinsa le dai orice salariu,tot o sa vrea spaga! Ba,voi si gaborii,pkus apevistii,mai si platiti.va din salariu concedii,haine,chirii,case,mincare,cummfacem noi,si pensi dupamContributivitate!!! Adica ati furat 10 ani de asa zis serviciu si iesiti cu o pensie maimmare decit salariu,dupa ce n.ati dat un leu,precum tigani,la pensii,sanatate,etc???? muriti ba!
6
4
Se srie ca magistratii CCR sunt iubitori PSD asa ca vedeti si voi cine nu vrea schimbarea
6
2
Iubesc si ador Kruk si toti recuperatorii care distrug destinele clientilor bancari, pt ca si eu sunt in relatii contractuale cu Unicredit, uneori in conflict de interese ... Prietenii stiu ce spun ... Dar sunt smechera, ca lumea e fraiera si nu stie ce fac eu ... Sa traiasca dragostea mea suprema ... KRUK !
2
1
Independenta pulii mele niste derbedei pusi in functii publice pe pile cunostinte relatii.Toti derbedeii din Romania reprezinta o justitie de cacat.Proxenetii si interlopii sub protectie iar prostimea amenzi si dosare fara numar.Cine nu sponsorizeaza sistemul m.a.i si justitie dosare si parnaie fara numar.Securitatea este in toate cum ne scria George Lesnea exact pcr.Muie fara numar si moarte urgenta celor cu pensii nemuncite.
17
2
Pt toti frustratii incompetenti, mars la scoala!!!
3
18
Una dintre cele mai bune decizii. Nu i bagati in seama pe avocatasii frustrati!
6
9

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108