REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Muftiul plimbă delegaţia islamicilor din China prin Constanţa. Expoziţie islamică, în proiect

Muftiul plimbă delegaţia islamicilor din China prin Constanţa. Expoziţie islamică, în proiect

Replica API 24 aprilie 2015 | 00:07 458

Vizită de prestigiu

Vizită de prestigiu

O delegaţie a Asociaţiei Islamice din Republica Populară China efectuează în prezent o vizită în România, la invitaţia Muftiatului Cultului Musulman din România. Vizita reprezentanţilor Asociaţiei Islamice din China în ţara noastră survine „deplasării făcută în toamna anului trecut în Republica Populară Chineză, de delegaţia Muftiatului Cultului Musulman din România, condusă de muftiul Muurat Iusuf”.

Oaspeţii chinezi au fost întâmpinaţi încă de miercuri de muftiul Muurat Iusuf şi de reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR) şi ai Uniunii Democrate Turce din România (UDTR). Tot atunci, au avut loc întrevederi la Bucureşti cu reprezentanţi ai Guvernului României, ai Secretariatului de Stat Pentru Culte şi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Joi, delegaţia s-a aflat la Constanţa, unde reprezentanţii celor două formaţiuni islamice au pus la cale organizarea unei expoziţii referitoare la cultura şi civilizaţia islamică. La sediul muftiatului, a fost prezent şi consulul general al Republicii Populare China la Constanţa, Su Yanwen, care i-a înmânat şi o diplomă lui Muurat Iusuf.

„Am dezbătut protocolul pe care l-am semnat anul trecut în Republica Populară Chineză. Anul acesta, se va organiza o expoziţie a culturii şi civilizaţiei islamice, la Bucureşti şi la Constanţa, conform protocolului încheiat între muftiat şi asociaţia islamică. La anul, noi, muftiatul, împreună cu cele două uniuni, vom organiza în China, la Beijing, expoziţia culturii şi civilizaţiei islamice din România. (…)

Scopurile noastre sunt acelea de a aduce un aport la dezvoltarea acestor relaţii bilaterale. Pe această cale, domnul consul mi-a oferit o diplomă de excelenţă, care deja îmi este foarte grea şi am o responsabilitate deosebit de mare pentru a-mi aduce aportul la aceste relaţii cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus muftiul, care a discutat şi despre ameninţarea extremistă răsărită din sânul comunităţilor musulmane şi pe care a condamnat-o.

„Este mai mică poate în unele comunități musulmane, în altele mai mari, dar important este că avem un lucru comun și pe această cale sunt deosebit de bucuros. În concluzie, acest parteneriat pe care îl avem noi, ca muftiat, împreună cu cele două uniuni, respectiv UDTTMR și UDT, vor contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Populară Chineză”, a mai spus muftiul.

La rândul său, vicepreședintele Asociației Islamice din Republica Populară China, Ibrahim Hong, a vorbit despre expoziția pe care o va organiza alături de Muurat Iusuf.

„Scopul este de a întări această colaborare între noi. De fapt, am realizat foarte multe lucruri de la prima noastră întâlnire din 2012. Domnul muftiu a vizitat China de două ori și, de asemenea, delegația organizației islamice din China a vizitat România de două ori. Astăzi, am avut discuții cu privire la organizarea unei expoziții, care va avea loc în București, timp de două zile și, în Constanța, timp de trei zile”, a spus Ibrahim Hong.

În încheiere, vicepreședintele Asociației Islamice a vorbit despre starea actuală a persoanelor religioase din Republica Populară China, țară suspectată de încălcarea drepturilor în nenumărate rânduri.

„Aș vrea să vă spun că religia este liberă, fiecare persoană își poate alege religia pe care o dorește și că sunt deja 5.000 de imami în China. În prezent, avem deja 10 institute islamice în China și acestea sunt conduse de organizația islamică. Republica Populară Chineză a fost înființată în 1949 și, la foarte scurt timp după aceasta, în 1953 s-a înființat această organizație islamică. Relațiile dintre organizația noastră și Guvern sunt foarte bune și, în acest sens, aș vrea să vă spun că primim un ajutor substanțial din partea statului. De pildă, salariile noastre sunt asigurate de stat”, a mai spus Ibrahim Hong.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108