REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Multe boli cronice, conectate cu consumul de alimente inflamatorii

Multe boli cronice, conectate cu consumul de alimente inflamatorii

Replica API 19 iunie 2021 | 00:00 581

Nu este un secret că alimentația poate să aibă efecte pozitive sau negative asupra stării de sănătate. Consumul de alimente care cresc inflamația în corp sporește riscul de a dezvolta boli cronice precum și riscul de deces prematur, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

O alimentație pro-inflamatorie este una care, pe termen lung, poate duce la creșterea inflamației în organism. O astfel de dietă include adesea cantități mari de produse de patiserie și de fast-food, zahăr, alimente prăjite și carne grasă și, în același timp, este săracă în fructe, legume și alte alimente sănătoase.

Alimentele inflamatorii pot crește riscul de boli cronice

O analiză apărută în jurnalul Advances in Nutrition a revizuit și combinat date din 15 meta-analize pe tema alimentației și a bolilor. În total, au fost analizate 38 de rezultate despre starea de sănătate adunate de la patru milioane de oameni din întreaga lume.

Cercetătorii au găsit dovezi puternice pentru o legătură între alimentația pro-inflamatorie și atacurile de cord, decesul prematur și anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul intestinal, pancreatic, respirator și oral. De asemenea, au existat dovezi că dietele pro-inflamatorii aunt asociate cu depresia.

Prin reunirea datelor de la oameni din întreaga lume, s-a putut oferi o imagine de ansamblu cuprinzătoare. De asemenea, analizând cât de puternice erau dovezile din studii, savanții au constatat că, pentru majoritatea rezultatelor, dovezile au fost limitate, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare.

Având în vedere tipul de analiză efectuată, nu s-a putut stabili cauza și efectul, deci dovezile nu afirmă în mod concludent că dietele pro-inflamatorii cauzează aceste boli cronice. Însă ele arată clar că o dietă pro-inflamatorie este legată de un risc crescut de a dezvolta anumite boli cronice și de un risc sporit de moarte prematură.

Ce este inflamația și ce rol joacă alimentația în apariția ei?

Inflamația este unul dintre procesele naturale de apărare ale corpului nostru. Mai precis, este răspunsul sistemului nostru imunitar la un iritant, fie că este o infecție sau o leziune, și este adesea un semn bun cum că organismul lucrează pentru a ne proteja.

De exemplu, umflarea care apare atunci când o persoană se confruntă cu o entorsă de gleznă oferă resurse pentru a ajuta la repararea daunelor. Însă, dacă procesul de inflamație nu se mai oprește, acest lucru poate începe să funcționeze împotriva noastră. Nivelurile scăzute persistente de inflamație (cunoscute sub numele de inflamație cronică) pot fi problematice și sunt asociate cu decesul prematur și cu alte afecțiuni, inclusiv boli coronariene și depresie.

O persoană poate afla dacă suferă de inflamație cronică printr-un simplu test de sânge care analizează nivelurile de markeri inflamatori din sânge. Printre alți factori care influențează nivelul acestor markeri inflamatori se numără și alimentația obișnuită. De exemplu, dieta occidentală, care constă în alimente bogate în calorii și ultraprocesate, și care are un conținut scăzut de fructe, legume și alte alimente vegetale este corelată cu niveluri mai ridicate de inflamație.

În schimb, tiparele dietetice sănătoase au fost corelate cu markeri inflamatori mai mici. Printre aceste stiluri alimentare se numără dieta mediteraneeană, care se bazează pe alimente precum pește gras, fructe, legume și leguminoase și este săracă în alimente rafinate. Această dietă a fost asociată, conform multor studii, cu niveluri mai scăzute de inflamație.

Potențialul ca dietele să fie pro- sau antiinflamatoare poate fi măsurat folosind un instrument cunoscut sub numele de indicele inflamator dietetic. Indicele ia în considerare o serie de nutrienți, compuși și alimente care au fost identificate în lucrări de cercetare ca având fie proprietăți anti-, fie pro-inflamatorii.

În ciuda tehnicilor de marketing care promit minuni, în diverse reclame apărute online, nu există niciun supliment magic sau superaliment pentru a combate toate problemele noastre inflamatorii. Ce putem face, însă, este să ne concentrăm asupra îmbunătățirii calității generale a dietei, mai degrabă decât pe un singur aliment sau nutrient. Acest lucru se datorează faptului că mulți nutrienți interacționează între ei și pot lucra împreună pentru a reduce inflamația din corp.

Ce să mănânci ca să scazi nivelul inflamației din corp?

Pentru a nu crește nivelul inflamației din corp, mai ales dacă suferi de boli precum poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, diverticulita, boala inflamatorie pelvină sau boli inflamatorii intestinale, iată ce măsuri poți lua:

Încărcă-ți farfuria cu o mare varietate de alimente vegetale, cum ar fi legumele neamidonoase (roșii, castraveți, ardei, spanac etc.) și leguminoasele (năut, mazăre, fasole, linte, soia), alături de o felie de pâine integrală. Aceste alimente au un conținut ridicat de substanțe nutritive antiinflamatoare, cum ar fi fibrele și o serie de vitamine. De asemenea, conțin fitochimicale unice, cum ar fi polifenolii, care sunt compuși vegetali cu potențiale efecte antioxidante și antiinflamatorii. În rest, mănâncă la fiecare masă cantități moderate de proteine (ouă, brânză, tofu, carne slabă de curcan sau pui) și de grăsimi bune (puțin ulei de măsline, o felie de avocado etc.).

Sporește gustul alimentelor cu ierburi și condimente (curcuma, boia, piper, verdețuri proaspete precum pătrunjelul, busuiocul sau mărarul) și bea ceai verde ori negru și/sau cafea în mod regulat (nu în exces!), deoarece și acestea sunt surse excelente de polifenoli.

Consumă în mod obișnuit, măcar de două ori pe săptămână, pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, bogate în acizi grași Omega-3 antiinflamatori. Dacă nu consumi deloc pește, ia în calcul administrarea unui supliment alimentar cu Omega 3, care să fie de calitate, certificat, din ulei de pește de mare adâncime. Dacă suferi de poliartrită reumatoidă, o boală cronică inflamatorie, e bine de știut că aceste suplimente contribuie la ușurarea durerilor de articulații.

Redu aportul de alimente care susțin și sporesc inflamația. Acestea includ alimente bogate în grăsimi trans (margarină, produse de patiserie cu margarină etc.) și grăsimi saturate (carne grasă, untură, smântână, brânzeturi grase etc.). Mănâncă mai puține prăjeli și mai rar, optând la mesele obișnuite pentru alimente crude sau fierte, preparate la abur sau la cuptor.

Având în vedere că aproape jumătate dintre oameni trăiesc cu o boală cronică și mulți alții sunt expuși riscului de boli cronice, adoptarea unei diete antiinflamatorii ar putea fi extrem de benefică, deoarece poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920