REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Murineanu: Din noiembrie, şantierele navale angajează specialişti

Murineanu: Din noiembrie, şantierele navale angajează specialişti

Replica API 2 august 2011 | 00:00 97

AJOFM îşi deschide punct de lucru la Băneasa

AJOFM îşi deschide punct de lucru la Băneasa

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa intenţionează să-şi extindă activitatea la Băneasa şi să angajeze 7 persoane, dacă legea va permite acest lucru. Emilia Murineanu, directorul instituţiei, susţine că numărul şomerilor a scăzut considerabil în acest an, dar şi faptul că agenţii economici din judeţul Constanţa se feresc să angajeze tineri de 16 ani. Murineanu mai spune că, la ora actuală, nu există o prognoză centralizată la nivel de ţară privind necesarul de personal cu studii superioare. "Fiecare vrea să fie manager în domeniul economic, dar nu sunt cerinţe pentru aşa ceva, iar tinerii ar trebui să se orienteze după cerinţele pieţei muncii. De altfel, ies de pe băncile facultăţii o sumedenie de absolvenţi care nu au unde să se încadreze în câmpul muncii. Vrem să realizăm un studiu de piaţă în vederea implementării unor proiecte referitoare la pregătirea forţei de muncă astfel încât cursurile să fie făcute conform cerinţelor actuale. Vrem să le asigurăm şomerilor mobilitate pentru a activa şi în alte judeţe din ţară, dar şi în comunitatea europeană. Doresc o colaborare intensă cu agenţii economici, iar şantierele navale au anunţat că din noiembrie a.c. vor angaja specialişti în acest domeniu", a declarat, pentru "Replica", Emilia Murineanu.

Reporter: Doamnă Emilia Murineanu, care sunt obiectivele cele mai importante pe care vi le-aţi propus în perioada următoare pentru AJOFM Constanţa?

Emilia Murineanu: Obiectivele cele mai importante sunt, în primul rând, scăderea şomajului şi creşterea gradului de ocupare prin angajarea unui număr cât mai mare de persoane disponibilizate. Etapa numărul 1 vizează organizarea colectivului nostru în vederea conceperii, conturării şi implementării proiectelor care trebuie să aducă, obligatoriu, fonduri structurale europene.

Rep.: Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă instituţia pe care o manageriaţi?

E.M.: Nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa. După cum bine se ştie, în această perioadă, sunt anumite disponibilizări colective din partea unor agenţi economici, dar şi din partea unor instituţii publice. În luna iulie 2011, au fost disponibilizate colectiv 2949 de persoane care provin din patru societăţi ce au domenii de activitate transporturi terestre, transporturi prin conducte şi depozitare, cât şi activităţi auxiliare pentru transporturi. În luna august, un agent economic şi o instituţie publică au anunţat că vor disponibiliza un număr de 52 de persoane din domeniile terestre şi transporturi prin conducte şi activităţi de ordine publică. Pentru luna septembrie a.c., o instituţie publică, având ca obiect de activitate administraţie publică şi apărare, ne-a înştiinţat că urmează să disponibilizeze 13 persoane. Astfel, în perioada iulie-septembrie a.c., vor fi disponibilizate 359 persoane. Comparativ cu anul 2010, în perioada iulie-septembrie, 17 agenţi economici şi instituţii publice, având domenii de activitate administraţie publică generală, economică şi socială, silvicultură şi exploatare forestieră; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; activităţi de creaţie şi repetare artistică; activităţi a bibliotecilor, arhivelor, muzeelor; activităţi culturale, învăţământ, agricultură, vânătoare şi servicii conexe, au disponibilizat colectiv 850 persoane.

Rep.: La nivelul AJOFM Constanţa vor avea loc disponibilizări? Câţi angajaţi aveţi în prezent în subordine?

E.M.: Nu se pune problema disponibilizărilor la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia este subdimensionată din acest punct de vedere, mai ales că avem şi foarte multe proiecte. Am în subordine 46 de persoane şi nu cred că se vor face disponibilizări. Sperăm ca legea să se reglementeze de aşa manieră încât să mai angajăm câteva persoane pentru a ne sprijini în derularea proiectelor.

Rep.: De câţi angajaţi ar mai avea nevoie AJOFM Constanţa?

E.M.: Am mai avea nevoie de cel puţin 7 angajaţi pentru punctele de lucru de la Năvodari, Cernavodă, care s-au desfiinţat şi nu am fost de acord cu această decizie, la Hârşova a rămas o singură persoană, la Medgidia şi Mangalia au rămas câte două persoane. Intenţionăm să deschidem un punct de lucru şi la Băneasa, pentru că şomerii, deşi nu au bani, sunt nevoiţi să suporte cheltuielile legate de transport până la unităţile din judeţ. Intenţionez să dezvolt centrul de formare pe unul din proiectele pe care le avem, în aşa fel încât să facem în Constanţa un centru regional de formare pentru a nu mai fi arondaţi la judeţul Călăraşi.

Rep.: Din audienţele pe care le ţineţi, ce reiese, care sunt cele mai afectate domenii în sensul problemelor cu angajatorii?

E.M.: Nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte colaborarea cu agenţii economici din judeţul Constanţa. Mai mult decât atât, îmi propun o strategie şi împreună cu angajaţii Agenţiei Judeţene vom merge să batem la uşa agenţilor economici pentru a le afla problemele şi necesităţile de formare. Ne bucură faptul că în anul 2011 numărul agenţilor economici care au solicitat acordarea de facilităţi subvenţionate din bugetul asigurărilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor a crescut faţă de anul 2010. Dacă anul trecut, în perioada ianuarie-iunie, AJOFM Constanţa a încheiat convenţii pe articolul 85 din Legea 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru subvenţionarea încadrării în muncă a unui număr de 74 de şomeri, în anul 2011, în aceeaşi perioadă, a fost încheiate 173 de convenţii. Totodată, în 2011, până la sfârşitul lunii iunie, AJOFM a organizat trei burse ale locurilor de muncă vacante (...). Vreau să mulţumesc pe această cale tuturor agenţilor economici care au dat curs invitaţiei noastre de a participa la acţiunile pe care le-a desfăşurat AJOFM Constanţa, acţiuni care au avut ca scop încadrarea în muncă a persoanelor aflate în căutatea unui job.

Rep.: Ultimii ani au fost plini de oferte pentru şomeri în ceea ce priveşte formarea profesională, dar care au fost rezultatele concrete şi în ce domenii se caută reformarea?

E.M.: În anul 2011, în baza planului anual de formare profesională, AJOFM Constanţa şi-a propus realizarea unui număr de 38 de cursuri pentru şomeri în următoarele meserii: barman; bucătar; cameriste; cofetar-patiser; comunicare limba engleză; confecţioner-tâmplărie, aluminiu şi mase plastice; cosmetică; contabil, designer pagini web; electrician intalaţie energetice; frizer; inspector referent resurse umane; îngrijitor bătrâni la domiciliu; lucrător în comerţ; macaragiu; manager în activitatea de turism; manager de proiect; montator pereţi şi plafoane din ghips-carton; operator calculator electronic şi reţele; ospătar; chelner; vânzător în unităţi alimentare; recepţioner de hotel; secretară; stenodactilograf; operator birotică; specialist în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă; sudor; tehnician maseur; viticultor; zidar-pietrar-tencuitor-zugrav-ipsosar-tapetar-vopsitor; fochist. Am cerut şi o suplimentare pentru alte meseri în aşa fel încât să cuprindem şi şomerii din mediul rural ca: mecanic agricol; lucrător în creşterea animalelor şi lucrător în creşeterea plantelor. De asemenea, cursurile de maseur sunt foarte căutate şi mulţi dintre şomeri vor să-şi deschidă activitate în acest domeniu ca persoană fizică autorizată. De altfel, o societate din Germania solicită 300 de măcelari şi mă gândesc să ne autorizăm şi pe acest curs în vederea pregătirii a cel puţin două grupe de şomeri pentru această meserie. Până la finele lunii iunie a.c., AJOFM Constanţa a organizat cursuri de formare profesională în următoarele meserii: comunicare în limba engleză -50 de şomeri; bucătari -50 de şomeri; recepţioneri în hotel -50 de şomeri (...). Avem parteneri din alte regiuni cum ar fi Centrul de formare profesională Braşov, AJOFM Călăraşi, Dâmboviţa şi Brăila, dar şi parteneri transnaţionali din regiunea Treviso, având cea mai modernă Agenţie de Ocupare a Forţei de Muncă din Italia unde serviciile sunt foarte bune pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi pentru şomerii. Prin activităţile pe care le desfăşurăm încercăm să fim activi pe piaţa muncii aşa cum ne cere societatea.

Rep.: Referitor la prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, câte convenţii a încheiat AJOFM Constanţa cu angajatori de inserţie privind încadrarea în muncă a tinerilor cu vârste cuprinse între 16-25 de ani aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale?

E.M.: În 2011, AJOFM Constanţa nu a înregistrat nici o solicitare în ceea ce priveşte convenţiile prin care agenţia se angaja să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salariului mediu net pe economie comunicat de INS. Motivul ar fi faptul că dacă în anii trecuţi angajatorii de inserţie cu care AJOFM Constanţa a încheiat convenţii conform prevederilor Legii 116/2002 privind combaterea şi marginalizarea socială au fost autorităţile publice locale, în 2011 aceste autorităţi nu au mai dispus de fonduri din bugetul local pentru susţinerea contractelor de muncă ale tinerilor. În 2010, AJOFM Constanţa a încheiat trei convenţii în baza cărora au fost încadraţi 16 tineri. Agenţii economici nu vor să încadreze tineri de 16 ani pentru că acestora nu li se poate da o responsabilitate deosebită. Agenţii economici se feresc să angajeze astfel de tineri, motiv pentru care noi venim cu noi formule de calificare pentru aceşti tineri care să le ofere posibilitatea de a se angaja mai uşor şi încercăm să-i formăm pe diverse meserii.

Rep.: Ce ne puteţi spune în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al forţei de muncă?

E.M.: La sfârşitul lunii iunie a.c., în baza de date a AJOFM, sunt înregistrate 10.296 de persoane, din care cu nivel de instruire primar -7.756 persoane, cu nivel de instruire liceal şi postliceal -1769 şi cu nivel de instruire universitar -771. Din păcate, nu există un echilibru între cerinţele postului oferit de angajator şi nivelul de cunoştinţe teoretice şi practice ale absolvenţilor, iar contractele de probă, propuse prin Codul Muncii, sunt avantajoase pentru angajat. Mulţi tineri care vin de pe băncile şcolii nu au o pregătire de o aşa manieră încât să fie angajat pe locul care este disponibil în baza de date a AJOFM. Cei care au terminat o universitate, au terminat-o pentru că ştiau că nu există posibilitatea reală a existenţei locurilor de muncă necesare pentru toţi absolvenţii. Nu există la ora actuală o prognoză centralizată la nivel de ţară privind necesarul forţei de muncă cu o calificare superioară. Fiecare vrea să fie manager în domeniul economic, dar nu sunt cerinţe de aşa ceva, iar tinerii ar trebui să se orienteze după cerinţele pieţei muncii. De altfel, ies de pe băncile facultăţii o sumedenie de absolvenţi care nu au unde să se încadreze în câmpul muncii.

Rep.: Ce proiecte intenţionaţi să implementaţi la nivelul AJOFM referitor la pregătirea forţei de muncă?

E.M.: Vrem să realizăm un studiu de piaţă în vederea implementării unor proiecte referitor la pregătirea forţei de muncă astfel încât cursurile să fie făcute conform cerinţelor pieţei. Vrem să le asigurăm şomerilor mobilitate pentru a activa şi în alte judeţe din ţară, cât şi în comunitatea europeană.

Rep: Rata şomajului înregistrată la nivelul judeţului Constanţa a scăzut considerabil în acest an. Care sunt motivele?

E.M.: Rata şomajului la ora actuală a scăzut la 3,3 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut când a fost de 5,5, diferenţa fiind de 2,2 procente. Motivele au fost: numărul scăzut de şomeri înregistraţi în baza de date a AJOFM Constanţa, mulţi dintre ei s-au angajat şi în comunitatea europeană, iar numărul de şomeri a fost încadrat în muncă urmare a aplicaţiei măsurilor active. De asemenea, un număr crescut de agenţi economici au încadrat în muncă şomeri şi au beneficiat de subvenţionarea locului de muncă. Turismul s-a dezvoltat, fapt pentru care s-au făcut angajări masive şi mulţi dintre tinerii absolvenţi care lucează în acest domeniu a determinat scăderea ratei şomajului.

Rep.: Ce le recomandaţi tinerilor proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţii?

E.M.: Să facă demersuri în ceea ce priveşte căutarea unui loc de muncă chiar dacă de multe ori locurile vacante nu sunt meserii conform pregătirii profesionale. Pe piaţa forţei de muncă există solicitări din partea agenţilor economici în care primează ca cerinţă doar nivelul studiilor absolvite şi nu neapărat o anumită calificare. Pe de altă parte, absolvenţii învăţământului superior ar trebui să conştientizeze că, în concordanţă cu principiul de drept, cine poate mai mult, poate şi mai puţin, pentru a realiza un traseu profesional trebuie să porneşti de jos să poţi să ajungi sus.

Rep: În încheiere, puteţi face previziuni asupra situaţiei locurilor de muncă din perioada următoare?

E.M.: Având în vedere specificul judeţului Constanţa, cele mai multe locuri de muncă vacante anual sunt în domeniile: turism, construcţii, agricultură şi naval, domenii care au caracter sezonier. Astfel, în funcţie de domeniul de activitate, meseriile specifice sunt căutate într-o anumită perioadă a anului, cele mai multe fiind oferite pe perioada verii. Doresc o colaborare intensă cu agenţii economici, iar şantierele navale au anunţat că din noiembrie a.c. vor angaja specialişti în acest domeniu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108