REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Muzeul de Artă din Constanța, MODERNIZAT: va avea lift!

Muzeul de Artă din Constanța, MODERNIZAT: va avea lift!

Replica API 29 ianuarie 2020 | 00:00 295

Muzeul de Artă din Constanţa este închis publicului, instituţia de cultură urmând a-şi redeschide porţile abia din data de 23 ianuarie. După mai bine de un an în care au fost aşteptate diverse autorizaţii, un deziderat al muzeografilor constănțeni a prins viață: muzeul va fi modernizat cu un lift care să permită accesul persoanelor vârstnice sau cu dizabilități la etajele superioare ale clădirii.

Criticul de artă Doina Păuleanu, directorul actual al muzeului, a declarat, pentru cotidianul Replica, următoarele: „Liftul era absolut necesar, în primul rând pentru a duce lucrările de la demisol, unde sunt depozitele noastre, către etajele superioare, și, totodată, era extem de necesar pentru a permite și persoanelor cu handicap să urce la etajele superioare, până acum acest lucru nu se putea, pentru că persoanele respective nu puteau vizita decât parterul”. Aceasta a adăugat că intenționează să permită accesul vizitatorilor începând cu săptămâna viitoare, deci vom putea vizita muzeul începând cu primele zile ale lunii februarie. Deși lucrările de construcție ale liftului vor continua, în paralel, acestea nu vor perturba orarul normal de vizite. Întrebată de costul total al acestei investiţii, Doina Păuleanu a precizat că acesta este de 135.000 de lei, sumă primită de la Consiliul Județean.

Istoricul Muzeului de Artă

Înfiinţat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparţiând vechilor pinacoteci din Constanţa şi Balcic (deschise în anii 1935, respectiv 1937), Muzeul de Artă oferă publicului peste un secol din evoluţia picturii, sculpturii şi graficii româneşti, încercând în acelaşi timp să arate şi să fixeze, prin opere de referinţă, locul şi rolul Dobrogei, al peisajului de inspiraţie marină în contextul creaţiei naţionale. Muzeul are un patrimoniu de 7800 de lucrări, din care sunt expuse permanent în jur de 1500. În clădirea nouă, la parter, sunt expuse faimoase lucrări de referinţă semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu şi Ioan Andreescu. Muzeul urmează să găzduiască, în decursul acestui an, evenimente culturale de amploare, care îi vor atrage pe constănțeni, dar și pe turiștii iubitori de mare, artă și cultură, deopotrivă.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cind operele de la etaj le poti pune in 2 sacose se achizitioneaza lift in loc sa se mearga cu banii astia sa mai cumpere ceva de pe la obor.
2
0
Am si eu o privata in fundul curtii, la bunica la tara. As dori si eu un lift in ea, sa-l folosesc cand cobor in gaura sa adun cacatul. Ma poate ajuta Consiliul Judetean? Promit ca rezultatul muncii mele il voi distribui gratuit pe peretii cladirii sale!
3
0
acolo nu sint deloc vizitatori..Ce persoane cu handicap?Nici vorba.Bani aruncati pe diverse aranjamente ca la Topalu..
3
0
Eu nu vad la aceasta cladire decat un etaj.
3
0
Se distruge istoria la lupoaica se sapa in Nasu vostru si a tribunalului incompetent corupt
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108