REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

NAVIGATORII nu își PLĂTESC CONTRIBUȚIILE la STAT pentru că… NU APUCĂ PENSIONAREA?!

NAVIGATORII nu își PLĂTESC CONTRIBUȚIILE la STAT pentru că… NU APUCĂ PENSIONAREA?!

Replica API 26 mai 2021 | 09:52 18354

Unele legi par a fi făcute doar să fie, ignorând unele categorii persoane. De exemplu, navigatorii sunt unii din cei mai „bătuți de soartă” în ceea ce privesc legile. Mai nou, în legea pensiilor este stipulat faptul că însoțitorii de bord din aviația civilă vor primi anumite bonificații pentru că își riscă viața în timpul serviciului. Însă, navigatorii? Aceștia nu își riscă viața? Sunt foarte multe cazuri în care navigatorii nici nu mai ajung să primească acea pensie din cauza afecțiunilor provocate de viața pe mare. Mai multe despre acest subiect puteți citi în rândurile de mai jos.

După o viață petrecută în valurile mării, unii navigatori ajung să realizeze, la pensie, că au muncit și au tras toată viața dar nu se pot bucura și de o pensie. Din cauza faptului că o foarte mare parte din aceștia nu își plătesc contribuțiile la stat, aceștia ajung să primească pensii mizere. Se știe deja care sunt condițiile la care sunt expuși navigatorii, mulți alegându-se cu afecțiuni de la psihologice la chiar mai grave. Totuși, distanța de familie și nevoia îi face să se neglijeze și să nu-și plătească dările la stat, ajungând la bătrânețe fără niciun leu în buzunar. De subliniat este faptul că aceste contribuții la stat ar însemna jumătate din banii pe care aceștia îi câștigă în fiecare voiaj, ceea ce nu este prea mulțumitor.

Pensii speciale pentru însoțitorii de bord

Unii oficiali consideră că este o nedreptate ca însoțitorii de bord din aviația civilă să primească bonificații iar navigatorii nu, chiar dacă aceștia din urmă sunt expuși mult mai mult riscurilor. Da, însoțitorii de bord primesc bonificații pentru gradul de risc în care sunt încadrați, însă, ce nu se știe este faptul că doar cei de la firma românească Tarom au aceste privilegii. „Noua lege a pensiilor este în blocstart. Pensiile trebuie ajustate, tovarăși. Pur și simplu nu se mai poate, uite, mie nu mi se pare suficient răsplătită rigurozitatea cu care un agent de poliție stă, vigilent și responsabil, la pândă, cu radaru' prin boscheți. Drept pentru care pensiile lor trebuie dublate măcar. Am observat că, la anexa 1 din numita lege, se încadrează la condiții speciale însoțitorii de bord din aviația civilă. Ceea ce e corect, în definitiv, oamenii își riscă pielea în timpul serviciului. Spre deosebire de personalul de punte din marina civilă, mare, cât a fost, și minusculă, cât a rămas. Cu alte cuvinte, comandanții de navă, care au apucat serviciu la bordul navelor sub pavilion român, nu se califică la condiții special. Probabil că autorii legii își imaginează că pe vapor e ca-n tabără, mai un joc de societate, mai un lapte gros”, a scris Laurențiu Mironescu.

Laurențiu Mironescu

„Nu prea apucăm pensia”

Unii navigatori sunt resemnați și spun că oricum mulți dintre ei nu mai ajung la pensie, așa că, ce să-și mai plătească dările la stat. „Am foarte mulți ex-colegi și prieteni, comandanți, care s-au retras din viață înainte să se retragă din activitate. Ba cu AVC, ba cu infarct, ba cu cancere apărute în siajul 'stimulentelor' de pe la vapoare. Așa că de ce să ne bage în seamă legea când, statistic vorbind, nu prea apucăm pensia”, a declarat un navigator.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NavigTorii maritimi totdeuna au avut un sfert din pensia unui navigator militar sau in aer, iar acum cu tot cu cotizare iau min...
1
1
Cum sa plateasca un om care cel putin 6 luni pe an este pe ape, din cat face el acolo 15-25mii sa dea jumate la stat, voi nu cred ca realizati
3
1
Fara pensii speciale! Speciali sunt doar persoanele cu dizabilitati!
5
2
Avand in vedere ca, noi navigatorii, spargem tot in tara zecile de mii de dolari sau euro castigate cu greu pe mare, ar trebui sa avem parte de un tratament pe masura. Asa cum a spus cineva, ne-ar trebui un fel de casa maritima ca in Italia unde sa ne platim contributii de pensie, somaj si asigurare medicala pentru perioada petrecuta in tara.
9
3
Acest Mironescu, nasul lui razvan chicheanu, am avut de a face cu el, un gunoi ordinar, care rezista in functie de lingau sef
5
3
10000 dolari nu ai vazut in viata ta.ai citit doar in ziare.
5
2
cu 10.000 dolari salariu si platesc 100 pentru pensie si au pretentii sa aiba pensii mari pentru ca sunt ....comandanti????
6
5
este perfect normal sa aiba asemenea pensii mici , atata timp cat se ia in considerare la pensionare contributivitea. nu vorbim de pensiile speciale din justitie , sri , etc., unde sunt alte legi pentru acesti premianti...
6
5
cel mai bine pt noi navigatorii ar fi fost sa fi avut ceva de genul "casa maritima" , ca la italieni dar numai pentru navigatori , cu impozitele aferente bineinteles.
10
1
pai ce lege sa le faca ma?nu s si asa destul de d astia care profita de legi speciale la pensie?au contribuit cu salariul minim au pensie minima.daca erau destepti faceau una privata.sau puneau bani deoparte.da ei nu.las ca ma duc sa plang sa munceasca prsotii aia pentru mine.te am pus io ba sa te duci pe mare si sa iei salar minim in tara?
20
15
nimeni nu a dorit sa faca o lege pentru navigatori . multi au platit CAS la salariul minim , iar pensiile sunt minime
21
8
Odata ce primesti 10mii euro pe luna de la o firma inregistrata in paradis fiscal, fara a plati nimic bugetului national, sa iasa la pensie si sa primeasca bani in ...Togo, Comore, Belize, ori sa faca mangle ca mironescu ala ce nu are liniste ca nu a apucat sa fure cat ar fi putut.
32
23
Nu au nicio evidenta corecta si nici nu sunt bani pentru pensii in viitor. Dovada este ca pana in 2001 nu poti afla de la casa de pensii, care iti este vechimea, ci trebuie sa ai tu cartea de munca si sa umbli dupa adeverinte, de la firmele pe unde ai lucrat.
31
4
Statul vrea sa scape de plata pensiilor si va arunca pensionarii in ghearele firmelor private de pensii. Asa au facut americanii si acum muncesc pana la capat.
30
4
in care se poate cumpara vechimea la pensie. Sumele sunt f mari
29
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108