rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ne amintim mai bine informațiile citite pe hârtie sau pe un ecran?

Reținem mai bine dacă citim pe hârtie sau pe un ecran? Ascultarea și vizualizarea unui conținut de informații sunt la fel de eficiente precum citirea cuvintelor scrise? Află din articolul pe care ți l-am pregătit.

Sursă foto: Shutterstock

În timpul pandemiei, mulți profesori, atât cei din școli și licee, cât și cei din facultăți au lăsat deoparte manualele clasice tipărite și s-au orientat în schimb spre texte digitale sau cursuri multimedia pentru orele de curs online.

Cum se compară, însă, comunicarea în mediul electronic cu tiparul tradițional de curs atunci când vine vorba de învățare? Se obține aceeași înțelegere indiferent dacă o persoană citește un text pe ecran sau dacă îl citește pe hârtie? Oare ascultarea și vizualizarea unui conținutului sunt la fel de eficiente precum citirea cuvântului scris?

Informațiile citite pe hârtie sunt mai bine reținute decât cele citite pe ecran sau ascultate

Lingviștii au încercat să răspundă la aceste întrebări, iar răspunsul a fost că cititul unui text scris în format clasic, pe hârtie, ajută mai bine la înțelegerea lui decât citirea sau ascultarea unui text în format digital. Specialiștii spun că în timp ce li se prezintă conținut digital, elevii și studenții se confruntă cu o concentrare redusă și cu o tendință de multitasking (nu sunt atenți doar la materialul respectiv, ci mai navighează și printre alte informații de pe calculator).

Mai multe cercetări arată că atunci când un elev sau un student citește dintr-un manual clasic, de hârtie, texte care au câteva sute de cuvinte sau mai mult, învățarea are, în general, mai mult succes decât dacă persoana citește același text pe un ecran. Beneficiile pe care le au informațiile tipărite ies în evidență în special atunci când persoana care citește trece de la sarcini simple (cum ar fi identificarea ideii principale într-un text) la sarcini care necesită abstractizare mentală (cum ar fi extragerea inferențelor dintr-un text, deducerea unui enunț din altul).

Citirea unor informații pe hârtie îmbunătățește, de asemenea, probabilitatea ca persoana să-și amintească mai bine detaliile (cum ar fi, care este culoarea părului unui personaj, unde anume au loc evenimentele din text și care este succesiunea lor). Studiile arată că atât elevii, cât și studenții presupun că vor obține scoruri mai mari la un test de înțelegere dacă l-au citit în format digital. Și totuși, în realitate, au scor mai mare atunci când citesc materiale în formă tipărită înainte de a fi testați.

Profesorii trebuie să fie conștienți și de faptul că metoda utilizată pentru testarea elevilor și studenților poate afecta rezultatele. De exemplu, studiile efectuate pe elevi norvegieni din clasele a zecea și pe elevi din clasele a treia până la a opta din SUA arată scoruri mai mari atunci când testele standardizate au fost date pe hârtie. În studiul din SUA, efectele negative ale testării digitale au fost cele mai puternice în rândul studenților cu scoruri scăzute ale rezultatelor la citire, cursanților de limbă engleză și studenților din educația specială.

Un alt studiu a încercat să afle cum au perceput elevii și studenții învățarea la modul general atunci când au folosit materiale de citire tipărite și digitale. Cea mai mare parte a liceeniilor și a studenților au considerat că cititul pe hârtie este mai bun pentru concentrare, învățare și amintire decât citirea în format digital, scrie doc.ro.

Discrepanțele dintre rezultatele obținute în urma citirii pe hârtie și a citirii digitale sunt parțial legate de proprietățile fizice ale hârtiei. Când citești un text dintr-un manual sau de pe foi scrise, faptul că atingi cu mâna cartea sau foile și faptul că dai paginile ajută la mai buna fixare a informațiilor (unii oameni rețin că au citit anumite informații la o anumită pagină sau într-un anumit loc de pe pagină, de exemplu).

Dar la fel de importantă este perspectiva mentală și ceea ce cercetătorii numesc o „ipoteză superficială”². Conform acestei teorii, oamenii abordează textele digitale cu o mentalitate potrivită pentru rețelele de socializare și dedică mai puțin efort mental decât atunci când citesc tipărit. Cu alte cuvinte, când cineva citește în format digital, tinde să intre mai degrabă într-o stare potrivită relaxării și distracției decât într-o stare de concentrare necesară atunci când vrei să citești informații pe care să le înțelegi și să le reții.

Și studii efectuate pe adulți care nu erau într-un program de învățământ au demonstrat că, atunci când adulții citesc știri sau opere de ficțiune, își amintesc mai bine conținutul decât dacă le ascultă în format audio. Cercetătorii au găsit rezultate similare la studenți atunci când citeau un articol față de atunci când ascultau un podcast.

Având în vedere utilizarea sporită a cursurilor online de-a lungul pandemiei, când mulți elevi au ascultat sau au vizualizat online conținutul prelegerii înainte de începerea cursului, împreună cu mai multe podcast-uri disponibile public și conținut video online, multe sarcini școlare care anterior implicau citirea au fost înlocuite cu ascultarea sau cu vizionarea.

Lăsând la o parte situația din pandemie, un motiv important pentru trecerea la audio și video este și acela că elevii și studenții refuză să citească. Deși problema nu este una nouă: un studiu din 2015 realizat pe mai mult de 18.000 de studenți în ani terminali a constatat că doar 21% își finalizau de obicei toate lecturile care li se indicau la cursuri. Informațiile în format audio și video pot fi percepute de către tineri ca fiind mai atrăgătoare decât textul, astfel încât facultățile recurg din ce în ce mai mult la aceste tehnologii.

Specialiștii sunt de părere că relația dintre abilitățile de ascultare și cele de citire „se răstoarnă” pe măsură ce copiii mici citesc din ce în ce mai bine. În timp ce elevii de clasa a doua înțeleg mai bine atunci când ascultă informații, elevii de clasa a opta înțeleg mai bine atunci când le citesc.

La fel, elevii de clasa a patra până la a șasea care citesc texte au arătat o mai bună înțelegere mentală a materialului decât cei care vizionau materialul sub formă de videoclipuri. Cercetătorii presupun că elevii „citesc” videoclipurile mai superficial, deoarece le asociază cu divertismentul, nu cu învățarea.

În concluzie, informațiile primite în format digital sunt asociate cu o lipsă de concentrare și, deci, o capacitate de învățare mai redusă. Textele digitale, audio și video au în mod evident roluri educaționale, mai ales atunci când furnizează resurse care nu sunt disponibile în format tipărit. Cu toate acestea, pentru maximizarea învățării care necesită concentrare mentală și reflecție, educatorii și părinții ar trebui să încurajeze cititul din manual sau alte surse tipărite.

miercuri, 16 iunie 2021201
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
27 iul 11:56SănătateNeuroblastomul: cauze, simptome, tratament

Neuroblastomul este un tip rar de cancer care afectează mai ales copiii și apare din cauze necunoscute. Există...145

27 iul 00:00SănătateStudiu: Scanarea retiniană, o metodă de a detecta boala Alzheimer172
27 iul 00:00SănătateSomnambulismul și boala Parkinson: care este legătura dintre ele?139
27 iul 00:00SănătateCum îți dai seama că folosești prea multă sare: 6 simptome care te dau de gol

Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu...282

27 iul 00:00SănătateTotul despre complexul de vitamine B185
27 iul 00:00SănătateDacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?255
27 iul 00:00SănătateCe sunt leguminoasele? Tipuri, beneficii, informații nutriționale, metode de gătit

Leguminoasele sunt baza dietei mediteraneene. Pe lângă beneficiile recunoscute pentru pierderea în greutate, acestea...171

27 iul 00:00SănătateExercițiile fizice, rol protector împotriva formelor grave de COVID-19?161
27 iul 00:00SănătateCele mai bune vitamine pentru pielea ta187
27 iul 00:00SănătateDe câtă vacanță avem, de fapt, nevoie

Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și...192

27 iul 11:20SănătateCompetiţia pentru crearea unei pastile anti-COVID-19 se intensifică460
27 iul 11:22SănătateDoi soţi, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism694
Vremea
27.4°25.2° - 27.4° marţi, 27 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 4.91 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/49252220274842
5/40182244401
joker32331482920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 iul 00:00SportTenis: Clasamentul WTA - Simona Halep se menţine pe 10, Gabriela Ruse - salt de 32 de locuri

Românca Simona Halep se menţine pe locul 10 în ierarhia mondială a jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), dată...307

27 iul 00:00SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de marţi 27 iulie

Sportivii români vor evolua marţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo în doar trei discipline sportive, baschet feminin...353

27 iul 00:00SportJO 2020 - Tenis de masă: Elizabeta Samara, învinsă în turul al treilea la simplu

Jucătoarea română de tenis Elizabeta Samara a fost învinsă fără drept de apel de thailandeza Suthasini Sawettabut...234

27 iul 00:00SportJO 2020 - Robert Glinţă: Obiectivul meu principal este să-mi dobor recordul meu personal şi naţional

Înotătorul român Robert Glinţă, campion european en titre la 100 m spate, s-a calificat cu emoţii în finala...275

Local
27 iul 00:16LocalATENȚIE, ȘOFERI! Strada Pictor Ștefan Luchian se transformă în arteră rutieră cu dublu sens

Noua reglementare rutieră va fi instituită ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor. Astfel,...693

27 iul 00:10LocalSuspectul în cazul CRIMEI de la Tortoman, REȚINUT

Bărbatul suspectat în cazul crimei de la Tortoman a fost reținut pentru 24 de ore. În cauză se efectuează...1222

27 iul 00:10LocalAsociația Elevilor Constanța a protestat pentru transport, în fața Casei de Cultură. VIDEO

600

27 iul 00:16LocalCoronavirus: 12 persoane, internate în spitalele din Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.014 persoane...467

27 iul 11:06LocalCIMITIRUL din COGEALAC, PLIN de GUNOAIE și BĂLĂRII

Dacă în urmă cu câteva zile Replica de Constanța trăgea un semnal de alarmă în privința stării deplorabile a...650

27 iul 00:09LocalNoi lucrări de modernizare a tramei stradale în zonele rezidențiale

Conform graficului de lucru, în această săptămână se va decoperta carosabilul pe străzile Dunării și Frigului....452

27 iul 00:11LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Lumina!

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, miercuri – 28 iulie 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în...298

27 iul 15:03LocalAu fost REȚINUTE 11 PERMISE de CONDUCERE după NEBUNIA de pe A2! Video

Situație neobișnuită pe Autostrada A2. În spațiul public au apărut mai mult imagini în care apăreau mai multe...966

27 iul 00:11LocalALERTĂ! Tentativă de suicid în Constanța!

1065

Politică
27 iul 00:00PoliticăPSD îi cere premierului Cîţu să se retragă din Guvern până la Congresul PNL

Partidul Social Democrat îi solicită premierului Florin Cîţu să facă "un pas în spate" şi să-şi delege...231

27 iul 17:00PoliticăBarna: Voi propune un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă pentru vaccinarea anti-COVID

Vicepremierul Dan Barna a anunţat, luni, că va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului...244

27 iul 00:00PoliticăPSD atacă în instanţă starea de alertă instituită în Sectorul 1 din cauza gunoaielor

172

27 iul 00:00PoliticăBarna: Delegaţii la Congresul USR PLUS trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID; altfel, vor fi înlocuiţi de supleanţi

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat, luni, că toţi delegaţii la Congresul partidului vor trebui să fie...253

27 iul 00:00PoliticăMAE: România a acordat 300.000 de euro pentru consolidarea independenţei mass-media din R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe a efectuat plata unei contribuţii voluntare în valoare de 300.000 de euro prin European...151

27 iul 00:00PoliticăDan Barna: Sper ca Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO

152

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1742

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11122

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1391

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2115

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2606

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3420

Monden
27 iul 00:00Monden"Van Damme e un om haios, nu are figuri". Joseph Hadad, detalii despre revederea cu actorul, după 16 ani

Care e legătura dintre Chef Joseph Hadad și Jean Claude Van Damme? Revenirea actorului american în țara noastră a...273

27 iul 00:00MondenMegan Fox a dezvăluit de ce nu mai bea alcool deloc

Megan Fox a dezvăluit recent de ce nu mai pune alcool în gură. Diva a decis să renunțe la băutură după o seară...382

27 iul 00:00MondenOrlando Bloom și-a găsit cel mai pufos și scump “antrenor de fitness” din lume

241

Mapamond
27 iul 00:00MapamondChina cere SUA să înceteze "demonizarea" sa, în cursul unei vizite a unui înalt oficial american

Relaţiile dintre Statele Unite şi China se află "într-un impas" şi Washingtonul trebuie să înceteze "demonizarea"...147

27 iul 00:00MapamondChina: 76 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic din luna ianuarie

China a raportat luni 76 de noi cazuri de COVID-19, un număr record din luna ianuarie, cea mai mare parte dintre...161

27 iul 00:00MapamondGrecia: 25 de arestări după un protest anti-vaccinare

139

27 iul 00:00MapamondCoronavirus: Algeria va produce vaccinul chinezesc Sinovac

Algeria va produce la nivel local vaccinul anticoronavirus al companiei chineze Sinovac, a indicat sâmbătă Ministerul...142

27 iul 11:17MapamondA treia doză de vaccin anti-COVID-19, luată în calcul în SUA cu prioritate pentru pacienţii cei mai vulnerabili

Persoanele care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar ar putea avea nevoie de o a treia...359

27 iul 11:18MapamondSute de locuitori, evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie de pe insula Sardinia din Italia

245

Sănătate
27 iul 00:00SănătateCe sunt leguminoasele? Tipuri, beneficii, informații nutriționale, metode de gătit

Leguminoasele sunt baza dietei mediteraneene. Pe lângă beneficiile recunoscute pentru pierderea în greutate, acestea...171

27 iul 00:00SănătateExercițiile fizice, rol protector împotriva formelor grave de COVID-19?

Un studiu apărut în British Journal of Sports Medicine sugerează că exercițiile fizice de rutină pot ajuta...161

27 iul 00:00SănătateCele mai bune vitamine pentru pielea ta

187

27 iul 00:00SănătateCum îți dai seama că folosești prea multă sare: 6 simptome care te dau de gol

Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu...282

27 iul 00:00SănătateTotul despre complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B face referire la toate vitaminele solubile în apă, în afară de vitamina C. Este vorba despre...185

27 iul 00:00SănătateDacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?

În cazul în care nu ești sigur dacă ouăle, carnea și produsele lactate sunt dăunătoare în cazul tău, pentru...255

27 iul 00:00SănătateDe câtă vacanță avem, de fapt, nevoie

Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și...192

27 iul 11:20SănătateCompetiţia pentru crearea unei pastile anti-COVID-19 se intensifică

Competiţia între companiile farmaceutice pentru dezvoltarea unui tratament anti-COVID-19 sub formă de pastile se...460

27 iul 11:22SănătateDoi soţi, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism

694

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT