REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

NEBUNIE la Nobel: DEMISII ale celor care trebuiau să supravegheze reformarea premiului Nobel pentru Literatură

NEBUNIE la Nobel: DEMISII ale celor care trebuiau să supravegheze reformarea premiului Nobel pentru Literatură

Replica API 2 decembrie 2019 | 00:00 171

Doi membri ai comitetului desemnat să supravegheze reformarea premiului Nobel pentru Literatură, afectat de un scandal sexual de amploare, au decis luni să renunţe la posturi, unul dintre ei susţinând că eforturile de a schimba cultura Academiei Suedeze durează prea mult.

Comitetul Academiei Suedeze care decide laureatul Nobel pentru Literatură a fost forţat să introducă mai multe măsuri după scandalul din jurul soţului unei foste membre, care a dus la numeroase demisii şi la amânarea decernării premiului pe 2018.

Una dintre măsuri era organizarea unei echipe din afara Academiei care să ajute la găsirea candidaţilor eligibili pentru premiu.

După anunţarea măsurilor, Academia a fost criticată pentru faptul că, pe 2019, a acordat medalia scriitorului austriac Peter Handke, care, în trecut, a negat atrocităţile petrecute în timpul războiului iugoslav. Scriitorul Kristoffer Leandoer şi-a anunţat demisia luni, într-un articol publicat de ziarul suedez Svenska Dagbladet, scrie The Guardian.

„Plec din funcţia mea din comitetul Nobel pentru că nu am nici răbdarea şi nici timpul să aştept rezultatul muncii de a schimba care a început. Academia şi cu mine avem perspective diferite asupra timpului. Un an este prea mult în viaţa mea şi prea puţin în cea a Academiei”, a spus el.

Leandoer a mai spus că demisia lui nu are legătură cu premiera lui Handke. Într-un comunicat, Academia a confirmat că Leandoer şi jurnalistul cultural Gun-Britt Sundström au demisionat din comitetul care, până luni, era format din 4 membri ai Academiei Suedeze şi din 5 externi. Mats Malm, secretarul permanent al Academiei, a spus: „Suntem recunoscători pentru efortul semnificativ făcut de ei în acest an şi analizăm acum cum va fi organizată munca pentru premiul Nobel pentru Literatură pe 2020”.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108