REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

NEREGULI în PANDEMIE, la CONSTANȚA: Cum s-au trezit că… MUNCESC la NEGRU!

NEREGULI în PANDEMIE, la CONSTANȚA: Cum s-au trezit că… MUNCESC la NEGRU!

Replica API 29 mai 2021 | 22:51 2249

Perioada pandemiei, mai ales în Starea de Urgență, în care circulația era restricționată și se putea realiza în baza declarațiilor pe proprie răspundere sau emise de către angajatori, a scos la iveală multe nereguli. Spre exemplu, un bărbat care muncea la o societate de distribuție butelii (sau cel puțin așa credea el) a fost oprit de Poliție, după care a fost trimis în judecată pentru uz de fals. Judecătorii l-au achitat în primă instanță, iar acum urmează să se judece apelul.

foto: digi24.ro

În actul de sesizare s-a reținut în fapt că inculpatul, la data de 29.04.2020, în jurul orei 17.00, a fost oprit în trafic, în timp ce conducea autoturismul marca, ocazie cu care, pentru a justifica prezența sa pe străzi și deplasarea, în contextul instituirii tării de urgență pe teritoriul României, a prezentat două adeverințe permanente emise la datele de 14.04.2020 de o societate comercială, prin intermediul administratorului, conținând mențiuni neadevărate respectiv faptul că la data respectivă era angajatul societății și îndeplinea funcția de șofer.

Mai exact, în urma verificărilor efectuate de organele de poliție cu prilejul identificării inculpatului, s-a stabilit că acesta nu figura cu contract de muncă la respectiva societate comercială. Având în vedere aceste aspecte, s-au obținut înscrisurile relevante de la societate, inclusiv contractul de muncă din 29.04.2020 , data depistării inculpatului în trafic, din care rezultă că el urma să înceapă activitatea în cadrul societății din data de 30.04.2020.

Prin urmare, bărbatul a fost trimis în judecată pentru uz de fals.

Inculpatul a spus că a început să muncească acolo în ziua de 2.04.2020. În concret, instanța a reținut că, în fapt, începând cu data de 2.04.2020, inculpatul a muncit fără forme la societatea de transport butelii, aspect care se desfășura inclusiv în momentul depistării sale din 29.04.2020, prilej cu care acesta a efectuat livrări de butelii către clienții societății, conducând autoturismul aparținând persoanei juridice. Inculpatul a declarat că nu știa că nu are contract de muncă, întrucât a considerat că actele de angajare i se întocmiseră la momentul în care începuse efectiv activitatea lucrativă, ocazie cu care i s-au solicitat cartea de identitate și permisul auto. Instanța a găsit credibile susținerile inculpatului întrucât acestea au fost invocate constant, inclusiv în momentul depistării, ocazie cu care a susținut că este angajat la societate de trei săptămâni de zile. De asemenea, faptul că inculpatului i-a fost întocmit contract de muncă abia în ziua depistării – 29.04.2020, conferă credibilitate suplimentară aspectelor evocate de inculpat, în sensul că imediat după ce a luat la cunoștință de la polițiști că nu figurează cu contract de muncă, a luat legătura cu administratorul societății, acesta chemându-l a doua zi să semneze respectivul act. ”Mai mult decât atât, chiar dacă inculpatul ar fi cunoscut faptul că lucrează fără forme legale pentru MMM Valaha G___ S.R.L.(în sensul de a fi conștient că muncește la negru), apreciez că tot nu s-ar fi putut reține intenția acestuia în comiterea infracțiunii de uz de fals, câtă vreme, din punctul său de vedere, situația de fapt evocată în cele două adeverințe era una reală (în sensul că inculpatul desfășura efectiv activități lucrative în folosul societății, ca șofer). Faptul că inculpatului nu i se întocmiseră forme legale la angajare reprezintă culpa exclusivă a angajatorului, care nu a respectat disp. art. 16 alin. 1-3 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii”, potrivit instanței.

Astfel, la data de 10.02.2021, magistrații Judecătoriei Constanța l-au achitat pe bărbat. Acum, se judecă apelul.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Succes ! .....
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468