REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Replica API 7 noiembrie 2014 | 01:13 120

Ridicat de poliţişti direct din avionul cu care a venit de la Istanbul

Ridicat de poliţişti direct din avionul cu care a venit de la Istanbul

Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a revenit, joi, în România şi a fost ridicat de poliţişti direct din avionul cu care s-a întors de la Istanbul. Cursa cu care a venit în ţară a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă Otopeni în jurul orei 11.40, cu aproximativ un sfert de oră mai devreme decât ora programată. El a fost preluat de un echipaj al Poliţiei şi dus la Tribunalul Bucureşti. La ora 18.00, Tribunalul Bucureşti a confirmat mandatul de arestare pentru 30 de zile emis pe numele preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. Constantinescu a fost audiat mai bine de patru ore.

Preşedintele suspendat al CJC a declarat la Tribunalul Bucureşti că a fost în mai multe oraşe din SUA pentru a-şi trata cancerul şi că se ştia tot timpul unde era, iar în Turcia a mers la recomandarea medicilor americani. „Vreau să dau declaraţie, de aceea am venit. Realitatea e alta. Dosarele de la DNA Constanţa şi DNA Bucureşti sunt cauze pentru care am fost reţinut, adus cu surle şi trâmbiţe şi televiziune. Ulterior, două instanţe m-au eliberat pentru lipsă de probe. (...) N-am fost citat legal în America. Am fost în San Francisco, Baltimore, Maryland, pentru cancerul meu. Speranţa mea de viaţă este de maximum cinci ani. Am făcut biopsia la Hanovra şi m-am întors. Procurorul Bodeanu ştia de aceste aspecte medicale şi totuşi a spus că veau să fug”, a declarat Constantinescu, unde un judecător de drepturi şi libertăţi urma să confirme mandatul de arestare emis pe numele acestuia în iulie. El a spus că, după ce a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti, măsură confirmată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis la Spitalul „Sfântul Ioan” şi apoi la Institutul Naţional de Medicină Legală. „La Urologie, la Spitalul Sfântul Ioan, s-a confirmat diagnosticul, respectiv cancer de prostată, glison 9. Pe 7 ianuarie am încercat să caut specialişti pentru prelungirea speranţei de viaţă, care în cazul meu era de maxim cinci ani”, a continuat Constantinescu, adăugând că nu s-a sustras niciodată de la urmărirea penală şi nici de la judecată şi, „până să plec în SUA”, a avut control săptămânal la Constanţa, unde s-a prezentat conform graficului. În ultimul cuvânt, Constantinescu a spus că DNA ar dori „lichidarea” sa fizică: „Am plecat din România anunţat, în speranţa de a-mi prelungi durata de viaţă. La cum pun ei problema, chiar şi acum, nu pot decât să cred că vor lichidarea mea fizică”. Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au explicat, joi, că preşedintele suspendat al CJC ar fi rămas în custodia autorităţilor în eventualitatea în care s-ar fi anulat mandatul de arestare în lipsă emis de Tribunalul Bucureşti, deoarece există un al doilea mandat emis de Tribunalul Constanţa. Joi, avocaţii lui Constantinescu au arătat că multitudinea de acte medicale aduse din SUA, Turcia şi Germania dovedesc cu certitudine că Nicuşor Constantinescu are cancer, că plecarea sa a fost motivată efectiv de o gravare a condiţiei medicale şi că, la primele semne de ameliorare, a revenit singur în ţară. Avocaţii au cerut revocarea mandatului de arestare preventivă în lipsă emis de Tribunalul Bucureşti sau înlocuirea lui cu o măsură privativă uşoară precum controlul judiciar.

Reacţia lui Radu Mazăre

Primarul Radu Mazăre, aflat la Bucureşti, a spus că nu a vorbit cu Nicuşor Constantinescu cât timp a fost acesta în Turcia: „V-am zis dintotdeauna că tremură carnea pe el să vină în România. A plecat să facă radioterapia în Turcia şi de acolo l-au adus aici. Nu mai face radioterapie, sper că toată lumea e fericită. Tot ce ştiu e că nu a apucat să facă radioterapia respectivă şi ştiu ce ştiţi şi voi că justiţia din SUA a spus că e bolnav şi trebuie să se trateze”. El a arătat că Nicuşor Constantinescu i-a transmis un mesaj în care i-a spus că revine de bunăvoie în ţară. „De fapt numai în pielea lui să nu fii, om bolnav de cancer, operat, acuzat în două dosare, într-unul că nu a plătit un telefon de 3.000 de lei şi în altul că nu a lăsat un control să se desfăşoare, şi să fii hingherit şi fugărit jumătate de an în loc să stai liniştit ca să te tratezi de boala pe care o ai”, a mai spus Mazăre. Judecătorii turci au decis, miercuri, eliberarea preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, după ce, adus în faţa instanţei, acesta a dat asigurări că se întoarce în România. Constantinescu a prezentat judecătorilor turci documentele medicale eliberate de medicii din SUA, care îi atestă boala. Preşedintele suspendat al CJC a ajuns în Turcia, în dimineaţa zilei de 24 octombrie sosind vineri dimineaţa la aeroportul din Istanbul cu o cursă aeriană din New York, întrucât îi expirase viza de şedere în Statele Unite. Înainte de a sosi în ţară Constantinescu a postat următorul mesaj pe reţeaua de socializare Facebook: „Anunţ către voi prieteni, vin nesilit de nimeni acasă joi, 6 noiembrie 2014, la Bucureşti, ora 12.40 PM. SUA au respins cererea de extradare a mea, eu am renunţat la radioterapie, diminuindu-mi şansele cu 15% de a nu reveni cancerul de prostată. Am decis să stopez minciunile DNA care susţin că am fugit din România! Tocmai venirea mea va demonstra contrariul! Am drenul încă în pelvis din 18 iulie! Am nevoie de asistenţă medicală! CND”.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108