REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nimeni interesat de deszăpezirea autostrăzii A2

Nimeni interesat de deszăpezirea autostrăzii A2

Replica API 24 noiembrie 2012 | 00:00 102

Marii asfaltatori fug de nămeţi. Ce zice Guvernul?

Marii asfaltatori fug de nămeţi. Ce zice Guvernul?

Vineri, 23 noiembrie a.c., au avut loc primele negocieri pentru deszăpezirea autostrăzilor din judeţul Constanţa, A2 Cernavodă - Constanţa şi A4-centura ocolitoare a Constanţei. Până în prezent nici o firmă nu s-a arătat dispusă să încheie contracte de deszăpezire pentru iarnă. Astfel, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au renunţat la licitaţii, după trei tentative eşuate, şi au decis să încheie contracte prin negociere directă.

"S-a încheiat prima rundă de negocieri. În acest moment nu vă pot da numele ofertantului, procedura fiind în derulare. Daca dânşii ne vor aduce răspunsurile luni, atunci vor fi încheiate negocierile, însă termenul limită este marţi. Nu s-a intrat în negocierile finale deoarece la documentele de clarificare mai trebuiau cerute nişte precizări conform legii", a declarat, pentru "Replica", şeful direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Marian Dima. Dacă la negocierea finală se va dovedi că singura societate interesată de acest contract nu corespunde, şoferii care vor dori să circule în această iarnă pe autostrada Cernavodă-Constanţa şi pe centura oraşului Constanţa vor risca să rămână blocaţi în zăpadă. Vineri, a fost a patra şi cea din urmă încercare de a găsi o firmă pentru a-i încredinţa direct contractul de deszăpezire, iar valoarea estimată a contractului este de 7,4 milioane de lei, fără TVA (1,6 milioane euro), pentru o durată de cinci luni. CNADNR a estimat în acest an pentru contractele de deszăpezire un buget total de aproximativ 100 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mare decât în sezonul 2011-2012. În afară de autostrada spre litoral, mai sunt şi alte tronsoane de drumuri naţionale pentru care încă nu au fost semnate contractele de deszăpezire. Un posibil motiv pentru care drumarii nu sunt interesaţi de deszăpezirea autostrăzii Cernavodă-Constanţa este legat de faptul că în caietele de sarcini sunt prevăzute "sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor". În documentaţia de atribuire se mai arată că "pentru neexecutarea obligaţiilor asumate, prestatorul are obligaţia de a plăti achizitorului, cu titlu de daune interese, o sumă în cuantum de 100.000 de euro /eveniment, care constă în accidente de circulaţie, blocarea părţii carosabile, coliziune în lanţ sau carambol, derapare". Reamintim şi faptul că CNADNR a luat măsura ca pentru A2 şi A4 (centura ocolitoare a Constanţei) să fie incluse într-un singur pachet scos la negociere.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108