rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

'Noi împotriva noastră', de Andra Tarara, ales cel mai bun film la Astra Film Festival

Zece premii au fost acordate la Astra Film Festival la capătul a opt zile în care spectatorii au avut prilejul să participe la 200 de evenimente culturale. Juriul, alcătuit din personalităţi culturale din România şi din străinătate, a avut de evaluat 41 de filme înscrise în cele patru secţiuni competiţionale - majoritatea prezentate la Sibiu în premieră mondială sau naţională, anunţă organizatorii, conform news.ro, citat de stiripesurse.ro.

„Noi împotriva noastră” (regia Andra Tarara - România, 2021) a fost considerat cel mai bun film al Secţiunii România.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secţiunii România i-a fost acordat Olgăi Lucovnicova autoarea filmului „Nanu Tudor” (Belgia, Ungaria, Portugalia - 2021).

Cel mai bun documentar al Secţiunii Voci emergente ale documentarului a fost acordat unei producţii din Burkina Faso, „Creşa de noap-te” (regia Moumouni Sanou, 2021).

Cel mai bun documentar al Secţiunii Europa Centrală şi de Est fost ales „Năvala lupilor” (regia Martin Páv - Republica Cehia, 2021).

Producţia „Senza Latte” (regia Lidia Ilie - România, 2021) a fost desemnată cel mai bun documentar al Secţiunii DocSchool.

Cea de a 28-a ediţie a festivalului Astra Film Sibiu va rămâne în memoria participanţilor datorită calităţii filmelor şi a discuţiilor generate de acestea, datorită temelor abordate, de cea mai mare importanţă pentru vremurile pe care le trăim şi datorită mesajelor transmise prin proiecţiile din cadrul programului special Bărcile de salvare şi a campaniilor Ride-in @AFF, respectiv Oameni şi Urşi.

„Am ajuns la capătul unui şir de proiecţii pe ecranele Astra, proiecţii printre mori de vânt, dezbateri, concerte şi evenimente speciale. Le suntem recunoscători membrilor juriului, care s-au alăturat efor-turilor noastre de a evalua filmele acestei ediţii, una în care sclipeşte măiestria meseriei de documen-tarist, şi le mulţumesc tuturor invitaţilor din industria filmului, care au contribuit esenţial la succesul programul DokTank, ajutând tinerii documentarişti să dezvolte proiecte noi de filme non-ficţiune, şi transmiţând tainele meseriei către noi generaţii de documentarişti”, a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului Astra Film Sibiu.

Secţiunea România, două premii şi o menţiune specială

Cel mai bun film al Secţiunii România a fost considerat „Noi împotriva noastră” (regia Andra Tarara - România, 2021). Juriul a apreciat „colaborarea dintre doi cineaşti aparţinând unor generaţii diferite şi modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinemato-grafic” precum şi „autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat vieţile amândurora”.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secţiunii România i-a fost acordat Olgăi Lucovnicova au-toarea filmului “Nanu Tudor“ (Belgia, Ungaria, Portugalia - 2021), „pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărie şi relaţia traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparenţă, înţelegem semnificaţia şocantă a dialogului dintre autoare şi cel care i-a marcat copilăria”.

Juriul a acordat de asemenea o Menţiune specială filmului “Spioni de ocazie” (regia Oana Giurgiu - România, 2021), „pentru originalitatea cu care regizoarea reconstituie un capitol necunoscut din cel de-al Doilea Război Mondial, împletind poveştile personale cu contextul istoric la scară largă”. „Prin dezvăluirea faptelor unui grup de voluntari, regizoarea vorbeşte despre curajul şi idealismul fără de care actele de eroism nu s-ar întâmpla”, mai spun cei trei membri ai juriului (Dimitris Kerkones - programator la Thessaloniki International Film Festival; Cecilia Felméri - regizoare şi profesoară la la Facultatea de Regie a Universităţii Sapientia din Cluj; Costi Rogozanu - scriitor şi jurnalist).

Secţiunea Voci emergente ale documentarului. Marele premiu va merge în Burkina Faso

Cel mai bun documentar al Secţiunii Voci emergente ale documentarului a fost acordat unei producţii din Burkina Faso, „Creşa de noapte” (regia Moumouni Sanou, 2021).

Motivaţia juriului: „Un documentar extrem de bine realizat de către un regizor african aflat la început de carieră, ce ne permite să privim la o realitate foarte îndepărtată şi, în acelaşi timp, apropiată nouă, aceea a post-colonialismului; o realitate portretizată cu multă onestitate, sensibilitate şi compa-siune - fără intervenţii perceptibile din partea regizorului sau a camerei. Profilul secţiunii, care e dedicată cineaştilor aflaţi la început de drum, este un argument în plus pentru acordarea acestui premiu unui film de debut, încurajându-l pe autorul lui să aducă în continuare pe ecran poveşti unice şi convingătoare”.

A fost acordată şi o Menţiune specială filmului „Pentru confortul şi siguranţa dumneavoastră” (regia Frédéric Mainçon - Franţa, 2021), datorită subiectului original „care nu a mai fost abordat până acum şi pentru modul în care filmul a reuşit să dea glas feţelor nevăzute care ne păzesc muzeele. Nu în ultimul rând, am apreciat contrastul dintre obiectele de artă contemporană şi poveştile semnificative ale oamenilor care le păzesc pe ele şi pe noi”, au transmis membrii juriului (Laura Muşat - producător de film, redactor şef Films in Frame, fondatoarea ADFR; Ana Grgic - cercetătoare specializată în cinematografia balcanică şi est-europeană; Mihai Andrei Leaha - cercetător audio-vizual, antropolog, cineast şi educator, care trăieşte în Brazilia).

Două premii la Secţiune Europa Centrală şi de Est

Cel mai bun documentar al Secţiunii Europa Centrală şi de Est fost considerat „Năvala lupilor” (regia Martin Páv - Republica Cehia, 2021). Motivaţia juriului: „Martin Pav crează cu abilitate o poveste care explorează temele schimbărilor ecologice şi de mediu, neîncrederea faţă de cei din afară şi modul în care opiniile polarizate şi punctele de vedere fixiste subminează şansele de înţelegere şi colaborare (…). Filmul este o piesă reuşită de cinema documentar realizat de un talentat pe teme rele-vante pentru lumea contemporană din Europa Centrală şi de Est şi de pretutindeni”.

Filmul „Fac ce vreau în mănăstirea mea” (regia Ivana Marinić Kragić - Serbia, Croaţia, 2021) a primit Menţiune specială deoarece „pătrunde într-o lume ascunsă în spatele unei aşa-zise normalităţi şi scoate la lumină o realitate despre care nu se vorbeşte: poveştile de dragoste dintre călugăriţe. Au-toarea îmbină cu creativitate elemente proprii filmului de ficţiune şi de animaţie în firul narativ documentar”.

Juriul secţiunii Europa Centrală şi de Est a fost alcătuit din Joan Gonzàlez - director DocsBarcelona, producător executiv, cineast şi editor; Smith Shane - director de programe la festivalul Hot Docs; Constantin Pârvulescu - cercetător principal în studii de film şi media la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

Producţia „Senza Latte” (regia Lidia Ilie - România, 2021) a fost considerată cel mai bun documentar al Secţiunii DocSchool. „Am apreciat simplitatea, sentimentul de intimitate şi creativitatea naraţiunii unei poveşti cu multe straturi şi generaţii. Povestea surprinde costul emoţional al migraţiei în Uniunea Europeană şi se construieşte în jurul inevitabilităţii schimbării”, se arată în motivaţia juriului.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secţiunii DocSchool i-a fost acordat regizoarei Maja Nova-ković - „Şi apoi se lasă seara” (Serbia, Bosnia, 2021). „Juriul acordă premiul de regie unui film ob-servaţional ce surprinde într-un stil cinematografic remarcabil o relaţie plină de tandreţe care există undeva în afara timpului. Juriul a apreciat modul în care autoarea foloseşte mici detalii şi gesturi pentru a spune o poveste despre singurătate şi despre conectarea la natură”, au transmis membrii juriului.

La Secţiunea DocSchool a fost acordată şi o Menţiune specială filmului „Unde luminoase” (regia Samuel N. Schwarz - Germania, 2021). „Filmul pătrunde în lumea nevăzătorilor într-o formă vizuală imaginativă, deschizând calea către un nou mod de a explora lumea”, este motivaţia celor trei membri ai juriului (Monica Sebestyen - producătoare, directoare Cinema ARTA Cluj, cofondatoare şi co-directoare a UrbanEye Film Festival; Letenyei László - producător de film şi profesor de antropologie culturală şi vizuală la Budapest Business School; Liviu Tipuriţă – regizor şi producător de film in Marea Britanie).

La eveniment a fost prezentă şi Alexandra-Maria Bocşe, consilier de stat - Departamentul Climă şi Sustenabilitate, care a înmânat diploma de Înalt Patronaj acordată Astra Film Festival. Diploma a fost ridicată de Csilla Kato, Directorul artistic al Festivalului.

Cel mai importanta eveniment cinematografic al toamnei s-a încheiat cu un mesaj puternic pentru re-sponsabilitate faţă de planeta Pământ, idee care s-a reflectat într-una dintre temele principale ale festivalului - Alerta de Colaps Climatic. Mesajul a fost transmis prin programul special Bărcile de salvare şi prin campaniile Oameni şi Urşi, respectiv Ride-in @AFF (500 de persoane au răspuns invitaţiei organ-izatorilor şi au venit cu bicicleta la proiecţiile de film).

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie, ora 23.59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecţia oficială.

miercuri, 15 septembrie 2021181
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Comentarii
mai mult...Monden
21 sep 19:13MondenRoxen suferă de depresie și anxietate

Îndrăgita cântăreață și-a deschis sufletul în fața celor de acasă și a povestit prin ce a fost nevoită să...898

21 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2021: Culorile vii şi alegerile îndrăzneţe au dominat vestimentaţia starurilor pe covorul roşu67
21 sep 00:00MondenPrinţul Charles şi ducii de Cambridge, la avanpremiera mondială a noului film din seria James Bond60
21 sep 18:56MondenPrimetime Emmy 2021: Lista principalelor trofee atribuite în cadrul celei de-a 73-a ediţii

Cea de-a 73-a ediţie a galei de decernare a premiilor Primetime Emmy, considerate echivalentul Oscarurilor pentru...65

21 sep 00:00Monden'Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings' a rămas lider în box-office-ul nord-american57
21 sep 00:00MondenFemei premiate, dar puţină diversitate: cinci aspecte care au marcat gala Primetime Emmy 202156
21 sep 00:00MondenNigel Kennedy şi-a anulat un concert acuzând organizatorul că nu îi permite să interpreteze piese de Jimi Hendrix

Violonistul britanic Nigel Kennedy şi-a anulat un concert la Royal Albert Hall din Londra, cu doar câteva zile...62

21 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2021: Serialele 'The Crown' şi 'Ted Lasso' au câştigat principalele trofee58
21 sep 00:00MondenPrinţesa Beatrice a Marii Britanii a născut o fetiţă55
21 sep 19:12MondenBloggerița Gabby Petito, supranumită 'fiica Americii', a fost găsită moartă

Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă...489

21 sep 19:13MondenAdevărul despre starea de sănătate a Vioricăi de la Clejani: ”M-am prezentat urgent la spital”481
21 sep 19:15MondenBrigitte și Florin Pastramă, vacanță de lux în Dubai234
Vremea
11.4°11.4° - 12.9° marţi, 21 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 10.71 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 sep 00:00SportHandbal feminin: Adrian Vasile a convocat 20 de jucătoare pentru preliminariile EURO 2022

Selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat 20 de jucătoare pentru...64

21 sep 00:00SportIlie Năstase: Nu mai contează pe ce loc e acum Simona Halep, ea oricum nu e jucătoare de locul 14

Fostul jucător de tenis Ilie Năstase consideră că poziţia pe care o ocupă în acest moment Simona Halep în...84

21 sep 00:00SportVolei masculin: Italia, campioană europeană după o aşteptare de 16 ani

Italia a cucerit titlul de campioană europeană la volei masculin după o aşteptare şaisprezece ani, învingând cu...65

21 sep 00:00SportFotbal: Thiago Alcantara va rata două meciuri ale lui Liverpool din cauza unei accidentări

Mijlocaşul spaniol Thiago Alcantara va rata următoarele două meciuri ale echipei de fotbal FC Liverpool, din cauza...60

Local
21 sep 23:50LocalÎn judeţul Constanţa, 45 de clase ÎNVAŢĂ în sistem on-line

Conform informării transmise de către DSP Constanța luni, 20.09.2021, pe raza județului Consta sunt înregistrate 45...354

21 sep 23:50LocalPeste 500 de ELEVI constănțeni VOR să se VACCINEZE

În baza unei comunicări cu DSP Constanța s-a stabilit ca Inspectoratul Scolar Județean Constanța să transmită o...224

21 sep 23:51LocalAMENZI USTURĂTOARE pentru cei ce ARUNCĂ GUNOIUL unde NU trebuie

301

21 sep 23:49LocalLoteria de Vaccinare începe pe 1 octombrie. Când vor avea loc cele 19 extrageri

A fost semnat ordinul pentru înscrierile la Loteria de vaccinare. Loteria pentru vaccinați se desfășoară în...227

21 sep 23:49LocalBărbatul care și-a ÎNJUNGHIAT cumnata cu 40 de lovituri de cuțit, ARESTAT preventiv

Bărbatul care a omorât-o pe sora iubitei sale cu 40 de lovituri de cuțit a fost arestat preventiv, fiind acuzat de...266

21 sep 23:50LocalConsilierii locali din Valu lui Traian, convocați în ședință

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă extraordinară a Consiliului Local al comunei Valu...234

21 sep 23:51LocalCovor asfaltic modern pe bulevardul Mamaia

Aspectul carosabilului, pe tronsonul cuprins între străzile Mircea cel Bătrân și Prelungirea Bucovinei s-a schimbat...693

21 sep 23:51LocalPARCARE din Parcul TĂBĂCĂRIE, DEZAFECTATĂ

Parcarea amenajată pe două două hectare de teren din Parcul Tăbăcărie va fi dezafectată, anunță city managerul...676

21 sep 23:52LocalPrimăria TUZLA va ORGANIZA noi ACȚIUNI de STERILIZĂRI GRATUITE

287

Politică
21 sep 00:00PoliticăRenate Weber avertizează: Certificatul verde ar putea pica testul de legalitate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng...100

21 sep 00:00PoliticăIoana Constantin, PMP: Revenirea la predarea online va avea efecte devastatoare pentru copii

Ioana Constantin (PMP) a declarat că păstrarea școlilor deschise trebuie să fie prima grijă a autorităților, iar...64

21 sep 00:03PoliticăDăncilă, după acuzațiile lui Dragnea: 'Dacă aș fi făcut parte din sistem, nu aș fi avut și eu niște avantaje?'

1090

21 sep 20:13PoliticăSimion: Senatorii şi deputaţii AUR au intrat în grevă parlamentară

Senatorii şi deputaţii AUR au intrat, de luni, în grevă parlamentară până când moţiunea de cenzură împotriva...146

21 sep 20:14PoliticăOctavian Berceanu, prima reacție după ce a fost dat afară: 'Cred că e un aspect politic'

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost demis din funcție printr-o decizie a premierului Florin Cîțu...221

21 sep 20:15PoliticăOprea: PSD va depune moţiune de cenzură dacă cea iniţiată de USR PLUS este declarată neconstituţională

221

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1320

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2058

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1167

Monden
21 sep 00:00MondenNigel Kennedy şi-a anulat un concert acuzând organizatorul că nu îi permite să interpreteze piese de Jimi Hendrix

Violonistul britanic Nigel Kennedy şi-a anulat un concert la Royal Albert Hall din Londra, cu doar câteva zile...62

21 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2021: Serialele 'The Crown' şi 'Ted Lasso' au câştigat principalele trofee

Serialul dramatic "The Crown" şi producţia de comedie "Ted Lasso" au câştigat principalele trofee atribuite la cea...58

21 sep 00:00MondenPrinţesa Beatrice a Marii Britanii a născut o fetiţă

55

21 sep 19:12MondenBloggerița Gabby Petito, supranumită 'fiica Americii', a fost găsită moartă

Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă...489

21 sep 19:13MondenAdevărul despre starea de sănătate a Vioricăi de la Clejani: ”M-am prezentat urgent la spital”

Viorica de la Clejani transmite fanilor că se simte bine și că suferă de o formă ușoară de COVID-19, dar rămâne...481

21 sep 19:15MondenBrigitte și Florin Pastramă, vacanță de lux în Dubai

234

Mapamond
21 sep 00:00MapamondFostul prim-ministru britanic Gordon Brown, numit ambasador al OMS

Fostul prim-ministru britanic Gordon Brown a fost numit ambasador pentru finanţarea globală a sănătăţii, a...59

21 sep 00:00MapamondItalia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Italia a început luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 populaţiei din categoriile...53

21 sep 17:33MapamondManny Pacquiao vrea să fie preşedinte în Filipine

151

21 sep 17:45MapamondATAC ARMAT la o universitate din Rusia, soldat cu 8 morți și mai mulți răniți

Un atac armat s-a produs într-o universitate din orașul rus Perm, soldat cu mai mulți morți și răniți. Studenții...214

21 sep 17:40MapamondSpania: Un vulcan a intrat în erupţie în La Palma din arhipelagul Canare

Un vulcan - aflat sub supraveghere atentă timp de mai multe zile din cauza activităţii seismice intense -a intrat în...368

21 sep 17:41MapamondSUA: Trei persoane au fost împușcate la petrecerea unei gravide

379

Sănătate
21 sep 00:00SănătateUn medicament pentru cei cu complicații COVID, de negăsit în farmacii

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a explicat pentru News.ro că...68

21 sep 00:00SănătateO echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni

O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore încearcă să combată fenomenul...59

21 sep 00:00SănătateAnthony Fauci anunță când vor fi gata vaccinurile pentru copiii sub 12 ani

54

21 sep 00:00SănătateCum menții conexiunea sexuală în timpul tratamentului pentru infertilitate

Așteptarea pentru a deveni părinți poate fi o călătorie lungă și adeseori epuizantă - mai ales atunci când...59

21 sep 00:00SănătateO combinație de două medicamente reduce cu 39% tumorile în cancerul colorectal, stadiu avansat

O combinaţie între două medicamente ale Mirati Therapeutics, Adagrasib, care ţinteşte mutaţiile genetice, şi un...61

21 sep 00:00SănătateMedicul Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la tulpina Delta

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția la Digi24 că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea...60

21 sep 00:00SănătatePfizer: Vaccinul anticovid generază un răspuns imun robust la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun „robust”,...54

21 sep 00:00SănătateCoronavirus - GCS: Bucureştiul nu mai are paturi libere la ATI

Un număr de 19 paturi sunt libere la nivel naţional pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele...54

21 sep 17:14SănătateDouă județe sunt în scenariul roșu: crește rata de infectare în București și Cluj

833

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT