REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Noi modificări pentru purtarea măștii în spațiile publice închise

Noi modificări pentru purtarea măștii în spațiile publice închise

Replica API 25 mai 2020 | 12:44 11191

Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis a fost publicat în Monitorul Oficial, la două zile de la emitere. Documentul are mai multe modificări față de forma inițială, fiind mai restrictiv în privința categoriilor exceptate de la purtarea măștii.

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne privind instituirea obligativității purtarii măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă a fost aprobat miercuri de ministrul Sănătății, fiind publicat abia vineri noapte în Monitorul Oficial.

Masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

Față de forma inițială, au fost făcute câteva modificări legate de categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție. De exemplu, în forma inițială a ordinului erau menționați "elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare". Conform actului publicat în Monitorul Oficial, elevii și studenții nu mai apar printre categoriile exceptate.

De asemenea, în forma inițială era prevăzut că nu trebuie să poarte mască angajatul singur în birou sau dacă sunt "minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor". Acum, excepție fac doar angajații singuri în birou.

Cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție:

Angajatul este singur în birou

Persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare

Persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)

Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei

Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane

Copiii cu vârsta sub 5 ani

Ordinul prevede că "pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în aenxa” care face parte din ordin.

Utilizarea măștii de protecție

Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, afirmă sursa citată.

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Pe durata stării de alertă, se instituie "obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă".

Triajul epidemiologic constă în:

Măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C), la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Menționăm că în forma inițială a ordinului nu era specificată nicio marjă de eroare.

Observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)

Dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

Dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical.

Dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru motive justificate.

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor, scrie hotnews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ati luat-o rau pe aratura bai istericilor! Toata povestea asta cu Covid-ul este un mare balon de sapun care se va sparge cat de curand! Pacat ca sunt atatia oameni care pun botul neconditionat la orice!
10
4
sunteti bolnavi psihici cu covidul asta , daca stranuti sau tusesti ai covid , sunteti bolnavi psihici , de 6 luni nu se mai moare nimeni decat de covid , orice pacient care vine are doar covid si nimic altceva, presa altceva in afara de covid numai scrie , la tv doar de covid , da mai da-l dracu de covid ca prea se exagereaza. pana pe 15 mai din 300 400 de cazuri pe zi nu ieseam , dupa 15 mai numai sarim de 200 de cazuri , cum e posibil?
17
1
Dar ce facem cu natalitatea, cu sporul demografic? Cu mastile astea pe fata, cine dracu risca o aventura? Asta e sabotaj la adresa natiunii!...
7
1
Prezervative ne punem?
15
2
Ce pwla mea ii tot dati cu panarama asta de doi bani numita covid-19??? Pai in afara de acest cacat de corona in aer sunt si inhalam alti virusi,poate mai periculosi de cat cacatul numit corona. Bai zdrentelor care va luati dupa zdrentele care conduc lumea si pun oemesul sa dea masuri abuzie si lipsite de orice sustinere medicala-stiintifica!!! De ce nu scoateti tigarile de pe piata? Produc cancer! Dar mancarea plina de euri si chimicale?Copii beau si mananca otrava pe paine. Zdrentelor paranoice. Auzi la ei panaramele... evitarea infectarii cu covid-19... Dumnezeii mamicutzelor voastre!
26
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108