REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Noua clădire a UMC nu poate fi inaugurată din vina constructorului! Video

Noua clădire a UMC nu poate fi inaugurată din vina constructorului! Video

Mirela PASCAL 6 iunie 2023 | 00:00 4091

Universitatea Maritimă Constanța a atribuit, în urmă cu ceva timp, contractul pentru extinderea bazei sale nautice din Mamaia. Noua clădire ar fi trebuit să fie gata în aprilie, anul acesta, însă antreprenorul trage de timp, rămânând un rest de execuție de 5%. De ce nu reușește să termine investiția? Pentru că el a luat banii, dar de lucrări s-a ocupat o altă firmă pe care a subcontractat-o, Transnic din Buzău, și căreia antreprenorul nu i-a plătit obligațiile contractuale, așa că subcontractorul refuză să ducă la bun sfârșit lucrările. Astfel, conducerea UMC este legată la mâini, și nu-i rămâne decât să se roage... în continuare, de constructor să termine lucrarea. Cornel Panait, președintele Senatului UMC, a vorbit despre aceste probleme în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Noua cladire a UMC nu poate fi inaugurata din vina constructorului! Video

Universitatea Maritimă din Constanța trebuia să inaugureze, după Paște, noul corp de clădire – Corp B, localizat în incinta Bazei Nautice, de pe malul Lacului Siutghiol. În noul corp se va regăsi laboratorul de Tensiuni foarte Înalte, ce deservește Facultatea de Electromecanică Navală, specializările Electromecanică Navală, Electrotehnică și Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații. De asemenea, va beneficia de 6 săli de curs, 4 săli de seminarii, 3 laboratoare principale, un Amfiteatru cu o capacitate de 323 de locuri, un Amfiteatru cu o capacitate mai redusă, mai exact de 92 de locuri, 3 laboratoare principale, dar și 2 sedii de catedră.

Noua cladire a UMC nu poate fi inaugurata din vina constructorului! Video

Este un eveniment așteptat de întreaga comunitate UMC Constanța, care se lasă așteptat din pricina antreprenorului Icco Facility Management. Acesta din urmă a subcontractat lucrarea firmei Transnic Sud Construcții din Buzău, iar între cele două au apărut ceva probleme legate de niște bani pe care antreprenorul nu i-a achitat, așa că Transnic Sud Construcții refuză să finalizeze lucrarea.

Panait: Subconstructorul care era implicat în această operațiune nu mai vrea să vină

Cornel Panait, președintele Senatului, speră ca litigiul dintre cei doi constructori să se lămurească, astfel încât noul corp de clădire să se finalizeze cât mai curând.

Noi avem de terminat acolo aproximativ 5% din totalul proiectului, sau poate sub 5%, însă constructorul, care a câștigat licitația a apelat la subcontractori care au dus, de fapt, greul activității din construcție, nu reușește să finalizez aceste procente, care nu înseamnă mare lucru. La ora actuală, clădirea este gata pe interior. Am reușit și am echipat-o cu scaune, cu partea electronică de comunicații, sunet, pe lumină, cu table inteligente etc., însă avem niște operațiuni care nu pot fi neglijate, de exemplu de terminat fațada. Fațada are niște panouri ceramice care au rămas descoperite o perioadă de timp, pentru că așteptam o confirmare și o verificare a unui diriginte pe partea de rezistență, ca să ne convingem că tot ceea ce s-a făcut este în regulă. Mai trebuie închisă fațada, în procent de cam 10%, cu panouri ceramice. Subconstructorul care era implicat în această operațiune nu mai vrea să vină, spunând că nu a fost plătit la timp de antreprenorul general, cel care a câștigat proiectul. Cel care a câștigat licitație vrea să vină, e acolo. Ei ne spun nouă că este o neînțelegere, că plățile nu au fost făcute la timp, deși noi am plătit la timp și de foarte multe ori am plătit înainte de momentul final. Un antreprenor de o asemenea anvergură, probabil că, având mai multe contracte, n-a reușit să îl plătească la timp pe acest subcontractor al lui”, a spus Panait.

Noua cladire a UMC nu poate fi inaugurata din vina constructorului! Video

Un nou termen: 1 iunie

Noi estimam că înainte de 1 iunie va fi gata. Cele mai pesimiste scenarii erau că înainte de 1 iunie vom termina, dar iată că nu sunt gata. Cu 5% din lucrări vom fi gata în 20-30 de zile, dar pentru noi era esențial să terminăm atunci când ne-am propus sau cu un decalaj relativ mic. Termenul a fost 20 aprilie, după care s-a acordat luna mai în ideea că se va termina și iată că am ajuns în iunie și lucrările nu s-au finalizat. Antreprenorul a început să plătească penalizări. Pe toată perioada lunii mai sunt penalizări plătite. Dacă noi nu reușim să instalăm o parte din structura electronică a clădirii și cei care trebuie să o monteze ne cer nouă penalizări, pentru că au întârzieri, noi putem și trebuie să transferăm penalizările acestea către constructor. El știe acest lucru. Deși știe, se pare că deocamdată nu are armele necesare pentru a termina. Noi îi presăm în fiecare zi. Vorbim cu președintele firmei, vorbim cu directorul firmei care se ocupă de șantier”, a mai precizat Panait.

Acesta a mai specificat că nu poate rezilia contractul, întrucât termenul de finalizare a lucrărilor ar fi uriaș. „Intervalul de timp la care ne-am duce pentru terminarea clădirii ar fi uriaș, pentru că la momentul în care întrerupi contractul cu primul contractant, ești obligat să ai o evaluare foarte corectă a nivelului lucrărilor. După ce faci plățile, cu penalizări cu tot ce trebuie, mai ai un anumit buget cu care trebuie să începi să licitezi cu un viitor contractor sau subcontractor. Este clar că ne ducem într-o zonă pe care nu o putem gestiona deloc. Ei ne tot promit că mai durează 20 de zile. Noi am învățat ce înseamnă 20 de zile și 20 de zile nu sunt cele care vor permite, dar, din punct de vedere tehnic, se poate. Se poate ca 1 iulie să ne prindă cu lucrarea terminată. Nu ține de noi. E mare păcat”.

În cadrul interviului, l-am întrebat pe Cornel Panait dacă își menține poziția privind retragerea din activitate după finalizarea proiectului și dacă ia în calcul să se înscrie în vreun partid politic.

Proiectul acesta este un proiect pe care nici nu vreau și nici nu pot să îl consider terminat. Pe acesta trebuie să îl termin. Nu este singurul proiect mare pe care l-am făcut. Clădirea care este lângă noi, este o clădire pe care am făcut-o tot atunci când eram în poziția de rector. Nu că am vocație construcția, dar am dorința ca lucrurile să se așeze bine și să fiu convins că tot ceea ce am hotărât că pot să fac, să și fac. Acum mă gândesc foarte serios, în coordonatele pe care le-am discutat la ultima noastră întâlnire, că atunci când se termină proiectul ar fi bine să mă retrag. Universitatea este un organism viu, ea nu stă niciodată. Noi am câștigat un proiect prin PNNR, care este un proiect de gestiune a energiei produse din resurse regenerabile. Este un proiect foarte mare, de 1.700.700 de euro și vine ca o continuare a două proiecte anterioare pe care le-am avut. Acest proiect își propune o gestiune bună a energiei, își propune să utilizeze o serie întreagă de baterii printr-o economie circulară. Baterii care vor fi luate de pe mașinile electrice. Din această cauză este proiectul atât de scump. La toate cele trei proiecte eu am fost direct și sunt director și la acest ultim proiect. Acest proiect este unul care poate fi pus în operă, poate fi finalizat, și fără mine. Aici avem o componentă internațională foarte mare și sunt convins că se poată rezolva. Proiectul meu de suflet este în continuare clădirea, care se va termina și va asigura, la baza nautică, un număr de 1.200 de locuri simultane pentru ca studenții să stea pe scaun. Nu vom mai avea probleme de parcare și s-ar putea să reușim, printr-o gestiune bună a programului orar, să asigurăm tuturor studenților noștri de la programul de licență cursuri doar dimineața. Proiectul meu major este această construcție și la ea mă raportez atunci când mă gândesc să fac acest pas”.

Mai multe, puteți urmări în materialul Video de mai jos:

Nu mă gândesc să intru în politică

Cât despre posibilitatea de a intra în politică... „În politică nu mă gândesc să intru. Este greu să îndeplinești criteriile profilului unui politician, pentru că în politică, lumea te pune să intri în contact cu toate persoanele, indiferent cu ce se ocupă. Nu cred că am această maximă flexibilitate care să îmi permită să intru în politică și să fac pe toată lumea mulțumită. Nu cred că pot. Fie vorba între noi, cred că aș putea să fac lucruri bune dacă aș intra în politică, dar întrebarea este dacă aș rezista să îmi schimb jobul. Mi-ați lansat o provocare, dar am evitat tot timpul această participare la viața politică. Niciunul dintre partidele mari nu va veni să îmi propună mie, pentru că ei au oamenii lor, care lucrează, la care au uneori și obligații. Va veni probabil unul dintre partidele mici, dar în momentul în care vine un partid mic, știi că nu prea ai șanse. E complicat”, a  precizat Panait.

Interviul integral îl puteți urmări mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108