REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

NU mai ai NEVOIE de ACORDUL vecinilor pentru MODIFICĂRI în APARTAMENT

NU mai ai NEVOIE de ACORDUL vecinilor pentru MODIFICĂRI în APARTAMENT

Replica API 4 iulie 2020 | 00:52 18510

Potrivit legii, pentru construirea unui balcon ai nevoie de autorizaţie, care se obţine în urma unui certificat de urbanism. Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești este acordul vecinilor, pe care-l poți obține… sau nu. Ei bine, situația se va schimba în viitor, și asta pentru că Parlamentul a adoptat, recent, un proiect de lege ce vizează unele modificări la Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Concret, nu mai ai nevoie de acordul vecinilor, ci doar al asociației de proprietari. Legea vine mănușă în special pentru agenții economici care dețin spații comerciale la parterul blocurilor.

Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții a fost modificată. Proprietarii apartamentelor de la parter își pot închide balcoanele/logiile, însă nu mai este nevoie acordul vecinilor. Această prevedere s-a modificat, în sensul că este nevoie doar de acordul asociației de proprietari. Nu se specifică, însă, ce se întâmplă cu vecinii de la case, care de obicei reclamă proiecte de blocuri.

Însă, pentru neîndeplinirea obligațiilor, sancţiunile rămân aceleaşi: cine construieşte în afara legii poate plăti amenzi între două mii şi zece mii de lei.

Camera Deputaților a trimis la promulgare Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Ce prevede proiectul modificat!

Articol unic. – Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 7, după alineatul (20/7), se introduce un nou alineat, alin. (20/8), cu următorul cuprins:

„(20/8) Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum și pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”.

2. La Anexa nr. 1 Capitolul I Secțiunea 1, punctul 2.5.6. se modifică și va avea următorul cuprins:

„2.5.6. Acordul asociației de proprietari conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora –, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.”

Forma actuală – 2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în forma autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.)

3. La Anexa nr. 2 punctul 10, după subpunctul 2 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3, cu următorul cuprins:

„10.3. Asociațiile de proprietari, care dețin titluri de proprietate asupra terenurilor din jurul condominiilor, pot încheia contracte de locațiune, închiriere, folosință sau concesiune asupra acestora precum și asupra terenului aferent condominiului cu proprietarii interesați, pentru extinderea spațiilor aflate la parter, cu acordul adunării generale exprimat prin hotărâre adoptată cu 2/3 din numărul total al proprietarilor și acordul exprimat în scris al tuturor proprietarilor direct afectați.”

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Super,in sfarsit cateva minti luminate au inteles ce inseamna sa fi proprietar ---un proprietar de imobil nu trebuie sa se injoseasca in fata vecinilor --pentru a obtine efectuarea unui balcon la parter --el trebuie sa plateasca taxe si impozite catre primarie ,pentru constructie si pentru a primi certificatul de urbanism --,bravo dragilor politicieni care a-ti votat aceasta lege --in sfarsit un lucru bun pentru romani --cu stima Mihaela M
0
0
E o lege foarte buna. Nu poti sa astepti laa nesfarsit sau sa nu construiesti o casa, un bloc, un magazin pentru ca nu vor sarantocii de vecini invidiosi si care vor sa moara capra vecinului
2
2
Nemernicii!
0
1
Lege data pt hoti!
7
2
Nu se schimba nimic ...Asociatia de proprietari este formata din ...vecini
10
1
de cand o cladire noua se agata de una veche fara spatiu de forfecare ? nimai cand va fi un cutremur mai mare o sa va dati seama ,vietilecelorlalti nu va intereseaza
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108