REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Nu mai luaţi în seamă sfaturile NEAVIZAŢILOR! Depresia nu trece cu vitamine, Xanax sau acupunctură!

Nu mai luaţi în seamă sfaturile NEAVIZAŢILOR! Depresia nu trece cu vitamine, Xanax sau acupunctură!

Replica API 15 iunie 2016 | 16:29 1119

Semnalul de alarmă al specialiştilor:

Semnalul de alarmă al specialiştilor:

De foarte multe ori se întâmplă ca unii dintre noi să se afle într-un impas şi să nu mai ştie ce e de făcut pentru a ieşi la liman. Şi aşa ajung cele mai multe persoane dezorientate să ceară păreri referitoare la medicaţie antidepresivă pentru ele sau sfaturi privind medicamentele ce trebuie administrate copiilor în anumite situaţii. Problema este că nu sunt contactaţi specialişti, mai ales în cazurile grave, cum ar fi acelea de depresie, iar feedback-ul venit de la tot felul de persoane neavizate care au citit „de pe net” că aşa e bine, sau pentru că pentru ele, anumite produse au dat randamentul dorit. Dar specialiştii atrag atenţia că nu e deloc indicat să iei medicamente după ureche, acest lucru putând agrava situaţia, mai ales dacă nu este identificată exact problema. Aşa se face că multe constănţence au ajuns să pună diagnostice şi să recomande tratament „colegelor de suferință”.

O constănţeancă a cerut de curând ajutorul câtorva femei din mediul online pentru că, spune ea, de la un timp simte că nu îşi mai poate controla emoţiile: „Ce pastile aţi luat pentru depresie nervoasă? Simt că nu mai pot, nu mă mai pot controla, mă enervez din orice, plâng din orice, mă întristez foarte repede, trec de la o stare la alta. Vreau ceva să mă calmeze, să nu mai pun la suflet anumite chestii”, scrie Diana P.

Tânăra este mama unei fetiţe de 5 ani şi susţine că are mai multe probleme personale care au adus-o într-o stare de depresivă, în care nu îşi mai poate controla nervii. Aşa că a decis să ceară un sfat prietenilor din mediul virtual, care s-au dovedit a fi foarte „săritori” şi i-au recomandat, care cum ştia, pastile sau remedii naturiste, menite să-i rezolve problemele. Totuşi, este drept că s-au găsit mai multe mămici care să o sfătuiască să apeleze din prima la un psiholog:

„Nu lua pastile aşa după ureche, mergi la un psiholog şi fii tu puternică. Ţine foarte mult şi de tine”, „Eu cred că un psiholog bun te poate ajuta”, „Evită maxim pastilele, nu cred că vrei să devii zombi. A luat mama după moartea fratelui meu la recomandarea doctorului şi <>”, „Nu mai daţi, doamnelor, denumiri de medicamente. Conştientizaţi puţin că nu aşa o ajutaţi. Sunt multe medicamente, dar ar trebui să meargă la un specialist”, au precizat câteva constănţence.

Însă după aceste precizări mai mult decât binevenite și sănătoase, au început să curgă ”rețetele miraculoase” care includeau ba Magneziu+ B6, ba pastile naturiste, ba xanax sau cine știe ce alte remedii ce promit rezolvarea problemelor emoționale și psihice. Între capsule cu sunătoare, pastile homeopate, Sedatif PC, femeia era tot mai derutată: ” Sedativ PC . Homeopat.

Încearcă pe naturiste. Câteva şedinţe de acupunctură te ajută garantat!”, scrie o constănțeancă. Altfel spus, dacă depresia nu trece cu naturiste și vitamine, trecem pe Xanax, nu e problemă! Acupunctură? Și mai bine! Această metodă merge ”garantat”. Însă ce te faci dacă nu depresia este cea care te macină și defapt ai altă problemă? Atunci mergi la un psiholog. Dar dacă mergi în ultimă fază, când deja te-ai îndopat cu pastile recomandate de ”Tănțica”, s-ar putea ca pe undeva, să se fi strecurat o problemă.

Ce spun specialiștii despre recomandările persoanelor neavizate

Psihologii sunt de părere că orice om care se află la un moment dat într-o dificultate de ordin psihic sau fizic, ar trebui să apeleze la ajutorul unui specialist, în loc să urmeze rețete miraculoase care promit marea cu sarea: ”În primul rând trebuie verificat dacă are într-adevăr depresie. Dacă așa mi se face mie rău, mă apucă plânsul și spun că am depresie, este clar că este o părere personală, subiectivă, nu are nicidecum legătură cu un diagnostic.

Depresia se diagnostichează de un specialist, și cu siguranță are nevoie de un tratament. Evident e bine să fie identificată cauza, și ulterior eliminată. Să luăm tratamente după ureche și după ce ni se spune pe rețelele de socializare nu e în regulă. Am citi și eu fel de fel de articole ”cel mai bun tratament sau cură pentru...”, care mie mi se par niște sfaturi neavizate. Cine le urmărește și urmează acele rețete, consider că nu are grijă de propria stare de bine.

Există specialiști și medici care te pot consulta dacă simți că nu ești în regulă. Ce spunem noi la farmacie când ne doare ceva? Dați-mi ceva de cap, pentru că mă doare capul. Și de foarte multe ori farmaciștii cer recomandare și noi spunem că așa ne-a zis nu știu ce prietenă”, a declarat pentru ”Replica” psihologul Laura Secu, consilier de imagina în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională din Constanța. Specialistul consideră că acei oameni care preferă să urmeze rețetele miraculoase de pe internet sau să țină cont de nenumăratele ponturi venite de la persoane neavizate, nu au deloc grijă de propria sănătate:

”Eu consider că trăim într-o epocă mai mult decât civilizată și cu o foarte mare capacitate de a rezolva probleme de sănătate. Avem mulți specialiști, avem servicii medicale care ne sunt decontate. Ar fi bine să se realizeze niște campanii de informare în acest sens, pentru că mulți oameni sunt derutați și utilizează medicamente după ureche, care le pot face mai mult rău decât bine. Se poate induce și starea aceea de placebo, dar sunt cazuri rare. Sunt oameni care învață mai mult de 10 ani pentru a oferi un tratament” , a adăugat Laura Secu.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108