rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu chestorul Sorin Oprea, directorul Agenției Naționale Antidrog

„Nu ne ascundem, se știe că în cluburi se consumă droguri!”

Sorin Oprea

Canabisul este, la ora actuală, cel mai consumat drog din România. Într-un interviu acordat cotidianului „Replica de Constanța”, chestorul de poliție Sorin Oprea, directorul Agenției Naționale Antidrog, a explicat de ce autoritățile din țara noastră nu vor urma trendul internațional, de legalizare a acestui drog. Totodată, chestorul a admis că, și în această vară, consumul de stupefiante în cluburile de pe litoral rămâne o problemă, dar a arătat și ce măsuri se iau pentru reducerea fenomenului. Printre aceste măsuri, se merită punctat interesul crescut manifestat atât de specialiștii antidrog, cât și de polițiștii de la Rutieră, pentru testarea șoferilor privind consumul de droguri.

Reporter: Contextul internațional arată o tendință de legalizare a canabisului. În România, s-a luat în calcul această legalizare?

Sorin Oprea: Nu se legalizează și, după părerea mea, nu este oportun nici măcar a discuta despre legalizarea canabisului în România, în momentul de față. Pentru că, în toată accepțiunea a ceea ce înseamnă canabis, discutăm despre o substanță ce are efecte psihoactive. Canabisul este un drog și de aici trebuie pornit. În timp, canabisul dă dependență. Iar dependențele, conform studiilor de la nivel internațional, sunt de tip fizic și psihologic.

Cele psihologice sunt clare, iar cele fizice se instalează după o perioadă de timp. Bineînțeles, nu la fel cum este în cazul drogurilor de mare risc, precum heroina, cocaina sau drogurile sintetice, amfetamina, ecstasy etc. Dar și canabisul, ca drog de risc, are traseul lui către instalarea dependenței fizice ulterioare.

Am spus-o de mai multe ori, România nu are nici tradiție, nici cultură, în consumul de droguri. Este o țară care, în momentul de față, la nivelul comunității europene, se situează sub media europeană în ceea ce privește consumul de droguri. În țara noastră, tendința de creștere a consumului de droguri a început să se stabilizeze. Sunt trei studii privind consumul de droguri, în 2007, 2010 și 2013.

Acestea arată creșteri ale consumului de droguri de la 1,7, în 2007, la 4,3 %, în 2010, și 6,6% în 2013. Se observă deja că rata de creștere a început să se stabilizeze, nu mai este în trend ascendent atât de mare. Ultimul studiu în populația generală privind consumul de droguri a fost realizat în 2016, îl vom lansa în luna octombrie și va arăta dimensiunea reală a creșterii, și suntem convinși că va fi sub cele până în prezent.

Mulți tineri nu știu, nici acum, că etnobotanicele nu sunt legale!

Rep: Care sunt preferințele consumatorilor de droguri din țara noastră? Și care mai este trendul în ceea ce privește etnobotanicele?

Sorin Oprea: Pe categorii de droguri consumate în România, canabisul este pe primul loc, urmat de substanțele noi psihoactive, mă refer la etnobotanice. Apoi sunt celelalte tipuri de droguri sintetice, respectiv ecstazy, amfetamine și metamfetamine. Cocaina și heroina sunt stabilizate și au rămas de-a lungul anilor pe o poziție stabilă.

Foarte important este faptul că am reușit stabilizarea consumului de substanțe etnobotanice. Boom-ul de consum a fost în 2010-2012. Etnobotanicele au trei tipuri de utilizare: se injectează, se prizează și se fumează. Cele injectabile au creat probleme foarte serioase, în sensul că au fost mulți consumatori de heroină care au schimbat drogul, au trecut la consumul de etnobotanice. Fiind disponibile pe piață, prin magazinele de vise, într-o formă legală și la un preț redus, cum au fost promovate. În acest context, boom-ul creat de etnobotanice a fost unul impresionant, toate lucrurile au fost bulversate în piața respectivă, așa că și reacțiile autorităților au trebuit să fie rapide.

Chiar dacă s-a acționat mai târziu, faptul că la ora aceasta România este una dintre cele patru țări din Europa care au o legislație ce permite controlul substanțelor psihoactive, este de lăudat. Bineînțeles, este o lege perfectibilă, dar este un aspect benefic faptul că produsele pot fi verificate atunci când există suspiciuni. Dacă, de exemplu, aceste substanțe sunt puse în vânzare într-un magazin de așa zise îngrășăminte chimice și se constată că se vând îngrășăminte pentru cultivarea grâului, la pliculețe de 1 gram, este clar că suspiciunea este creată pentru cei care fac verificarea. Cum poți să vinzi la pliculețe, când ar trebui să vinzi la saci de 50 de kilograme? Și, atunci, fără să mai ai nevoie de alte analize, se pot lua măsurile conform legii.

Un alt aspect important este că, prin stabilizarea consumului de etnobotanice, s-a redus infectarea HIV-SIDA, ce înregistrase creșteri îngrijorătoare. Concret, în rândul consumatorilor de substanțe psihoactive injectabile creșterea infectării HIV a fost de 53%. În momentul acela, noi am reacționat împreună cu ONG-urile de profil, prin niște metode foarte bine gândite, și anume dezvoltarea programelor de substituție cu metadonă și schimbul de seringi. Reacția societății civile a fost de blamare. „Ce faceți, încurajați consumul?”.

Am explicat că serviciu de tipul acesta a fost implementat de țări care au tradiție în această problemă, iar în momentul în care tu ai posibilitatea să controlezi pe cel care se injectează – pentru că el se injectează, fie că tu vrei sau nu vrei! – este un aspect pozitiv. În loc să folosească mai multe persoane o singură seringă, fiecare persoană vine și își ia seringa lui, aducând la schimb seringa folosită. Rezultatul a fost că a scăzut riscul de infectare HIV. Ultimul studiu pe prevalența infectării cu HIV-SIDA a arătat o descreștere de 25%. Acesta chiar este un fapt pozitiv, măsurile au avut efectele pe care le-am dorit.

Rep: O altă măsură, legislativă de această dată, a fost modificarea legislației și introducerea așa numitei „justiții terapeutice”. Ce ne puteți spune despre această măsură?

Sorin Oprea: În momentul în care discuți despre consumul de droguri, toată lumea merge cu gândul la trafic de droguri. Dar problematica este mult mai complexă și altfel se impune să se acționeze în privința consumului de droguri, ținând cont și de faptul că debutul consumului, ca și vârstă, este undeva la 13 – 14 ani. Ce faci cu acel copil, gândindu-te că acest consum este un act voluntar?

„Nu te-a pus nimeni să consumi, de ce trebuie eu să am grijă de tine?”, ar spune unii. Dar acel copil care nu are discernământ, nu știe ce face, nu trebuie abordat într-o altă manieră? Și, din punctul acesta de vedere, a fost modificată legislația și introdusă așa numita „justiție terapeutică”, în care procurorul trimite consumatorul depistat la evaluare, având posibilitatea să propună renunțarea la pedeapsă sau amânarea aplicării ei.

Au trecut aproximativ doi ani de la intrarea acestei prevederi în vigoare. Avem, în această perioadă, aproximativ 4.500 de persoane evaluate, la nivel național, câteva sute care au intrat deja în programe.

Eu cred că acest tip de abordare arată clar, fără să folosesc cuvinte mari, că statul român are o politică penală coerentă în domeniul acesta. Sunt și cazuri de persoane care recidivează, dar nu sunt atât de mulți, să spui că este un fenomen. Este o măsură eficientă. Faptul că se prezintă la centre, sunt evaluați de specialiști, intră într-un circuit bine definit, cu sprijin medical, psihologic și social, toate pentru a asigura reintegrarea lor în societate.

Discuții serioase cu patronii de cluburi de pe litoral

Rep: În timpul sezonului estival, pe litoral se înregistrează creșteri ale consumului de droguri. Cum acționați pe acest segment?

Sorin Oprea: Nu ne ascundem, se știe foarte bine că în special zona de petrecere a timpului liber, în cluburi, este predispusă consumului de droguri. Situația este abordată atât de DIICOT, pe linia lor, cât și de noi, prin programele de prevenire. Centrul de la Constanța și-a făcut treaba foarte serios, am avut întâlniri cu Primăria și Prefectura Constanța, dar și cu reprezentanții cluburilor de pe litoral, iar la întâlnire au fost identificate o serie de probleme.

Am rămas surprinși, cei de la cluburi au fost foarte receptivi și au agreat propunerile noastre. Am vrut să avem întâlniri și cu ei, pentru că trebuie să cunoască faptul că a pune la dispoziție localul pentur consumul de droguri este o infracțiune. Dincolo de toate aspectele legate de cooperare, de programele de prevenire, legea prevede și această infracțiune. Când știi că într-o zonă a clubului tău se consumă și tu închizi ochii este clar că lucrurile se complică. Pornind de aici, a trebuit s-au purtat și alte tipuri de discuții. Atât de prevenire, ei au agreat prezența colegilor noștri în momentele, pentru noi, critice privind consumul de droguri.

Specialiștii noștri au constatat, în urma discuțiilor cu angajații cluburilor, că o parte dintre ei nu știau că și consumul de etnobotanice este incriminat. Așa că am acționat atât pe linie preventivă, cât și de informare privind legislația, dar și privind măsurile ce trebuie luate când sunt surprinse persoane consumând. Mai ales, s-a ținut cont și de evenimentul nefericit de acum câțiva ani, când un tânăr care a consumat droguri, i s-a făcut rău și a fost scos afară din club, murind pe plajă.

Suntem realiști. Suntem convinși că este o problemă pe consumul de droguri în sezonul estival și vrem să găsim măsurile care se adaptează acestei perioade și să informăm asupra consecințelor, de multe ori devastatoare.

Rep: Ce ne puteți spune despre testările din trafic, privind consumul de droguri?

Sorin Oprea: O componentă a programului „Litoral fără droguri” o reprezintă aceste testări în trafic a șoferilor. Se merge împreună cu Poliția Rutieră, abilitată să legitimeze șoferii, iar noi îi testăm privind consumul de droguri. De asemenea, șoferii și pasagerii completează și chestionare privind consumul de droguri, cu întrebări informative. Am avut surpriza să constatăm, și de această dată, că nu se știe faptul că și consumul de substanțe psihoactive, etnobotanice, este incriminat de lege!

Noi am realizat un studiu privind consumul de droguri la volan și până la sfârșitul anului îl vom lansa, pentru a avea o viziune reală asupra acestui aspect. Mai mult, în ultimii doi ani am făcut un efort și am pregătit peste 1.500 de polițiști cu privire la testările privind drogurile.

Mai mult, se impune să precizez că la ora actuală finalizăm studii privind situația consumului de droguri la nivelul fiecărui județ, astfel ca proiectele de prevenire să fie țintite. Vreau să fim foarte corecți în detaliile pe care le promovăm. Avem creștere, de ce să negăm, și așa am hotărât să facem aceste studii locale, ele vor veni în sprijinul autorităților locale. Acesta este nivelul, categoriile de vârstă și în funcție de aceste aspecte, vom lua măsurile ce se impun.

Florentina BOZÎNTAN

miercuri, 16 august 2017314
GANDUL.RO
Gest rușinos într-o cabină de probă din Costinești! Imagini surprinse de camerele de supraveghere!
Comentarii

01gogo(16 aug 21:48)
bla,bla,bla, Cainii latra ,ursul merge. bani cheltuiti de stat de pomana!
01citizen(16 aug 15:25)
cand citesti ca la nivel european suntem sub alte tari la nr de drogati, te apuca rasul si plansul.rasul ca nimeni nu are habar ca 50% dintre cei intre 18 si 25 de ani s au drogat, se, sau se vor droga..si plansul ca oameni de genul habar nu au ce se intampla in realitatea zilnica referitor la droguri
04Mdeah(16 aug 14:05)
Cum au intrat drogurile in tara? Asta e intrebarea! Restul e can-can !!!
07Lorin(16 aug 10:38)
Incepeti dracu' o data de la traficantii pe care cu totii ii cunoasteti
26Sorine(16 aug 08:15)
Sorinele zi sa moara mama ca iarba provoaca dependenta fizica??? vai de capul tau...in loc sa mananci cacat mai bine ai manca niste ciuperci, poate iti vine mintea la cap cine stie....
19Mama(16 aug 06:56)
Dar de CE nu se da o lege sa-i spinzure,in piata,PE toti care vind moarte Mai ales la copii,spinzurati,Fara mila,
29Jules bules(16 aug 01:46)
A castigat simona halep la cincinnati! Fanii ei nu au nevoie de etnobotanice ca sa se distreze ptr ca rad singuri cand abandoneaza simonica!
25nu va mai drogatz(16 aug 00:59)
Wow!Stie cumva EBA,fata buzata a basescului de ce a fost boom-ul din 2010-2012?? Altfel,s-a putut vedea efectul consumului in club atunci la colectiv.Cu zambete,cu bascalie ca uite arde,nu e programul asa,hahaieli si poze toti erau plutitori.Pai cand arde ceva intr-o incapere trebuie sa stingi repede si daca nu poti tipi sa fuga toti sa se salveze .Si cand rasetele au inceput sa ,,friga,, era deja prea putin timpul de scapare.
mai mult...Replica
17 aug 14:28ReplicaUn copil, lăsat pe o saltea pneumatică pe plaja din Vama Veche, a ajuns în apropiere de Bulgaria

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați în cursul zilei de miercuri, 17 august a.c., să intervină în...688

17 aug 14:18ReplicaInterviu cu Marius Cristian Oprișan, șeful CRPECA. Video269
17 aug 10:10ReplicaRâuri de bere pe șosea, în zona CET! Video2304
17 aug 22:21ReplicaTaxiurile unui fost șef de la DRDP, arestat pentru șpagă, scoase la licitație

ANAF a scos la licitație trei taxiuri ale unei firme deținute de soția unuia dintre controlorii DRDP Constanța...4285

17 aug 23:57ReplicaFamilia Dușu și-a extins afacerile în turism printr-o firmă fără profit și cu datorii de 30 de milioane de lei2912
17 aug 22:54ReplicaFostul handbalist Rudi Stănescu a pierdut, definitiv, războiul cu ANAF, din cauza jocurilor de noroc3074
17 aug 22:27ReplicaConstănțenii și turiștii vor face baie la lighean!

Apa caldă s-a oprit, în Constanța, încă de marți, 16 august, pentru o perioadă de două săptămâni, iar...2699

17 aug 01:11ReplicaLuxten nu scapă niciun contract, indiferent de sumă, la Constanța!515
17 aug 01:07ReplicaToate posturile de polițist local, la Constanța, au fost ocupate cu brio1184
17 aug 00:45ReplicaElevii nu văd cu ochi buni modificările aduse noului an școlar

Noile modificări aduse regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ...980

17 aug 02:19ReplicaPoliția și angajații din pușcării iau cu asalt Guvernul și sediile PNL și PSD814
17 aug 10:36ReplicaCum a fost păcălită o turistă că Minodora va cânta într-un restaurant din Costinești2132
Vremea
30.2°28.7° - 30.2° miercuri, 17 august 2022
ConstanțaUmiditate: 52%
Vânt: 4.18 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4920425232634
5/4030354174032
joker91411332
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 aug 23:31SportMedicii legiști au terminat autopsia baschetbalistei Alessia Maria Raiciu. Care este cauza morții

Alessia Maria Raiciu, o tânără baschetbalistă, a murit chiar în ziua în care a împlinit 18 ani. Alessia a jucat...1571

17 aug 23:31SportFotbal: Manchester United este dispusă să-l lase să plece pe Cristiano Ronaldo

Clubul englez de fotbal Manchester United este dispus să-l lase să plece pe atacantul său Cristiano Ronaldo, scrie...393

17 aug 23:30SportWTA Cincinnati: Adversară schimbată pentru Simona Halep după ce Karolina Muchova s-a retras din turneu

​Simona Halep ar fi trebuit să debuteze la turneul WTA de la Cincinnati contra jucătoarei Karolina Muchova, însă...688

17 aug 23:30SportExplicația ministrului Sportului pentru absența de la sosirea campioanelor la canotaj

Ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), a scris, luni, pe Facebook, că nu a venit să le întâmpine pe aeroport la...1486

Local
17 aug 00:03LocalSalonul de Benzi Desenate, la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat și găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi...330

17 aug 00:03LocalIncendiu la un apartament din Medgidia: O femeie a fost evacuată de vecini. Video

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de marți, 16 august a.c., în...585

17 aug 00:03LocalAproape 2000 de prezentări, la UPU Constanța, în timpul minivacanţei de Sfânta Maria

403

17 aug 00:04LocalFlorin Goidea, numit director adjunct în Portul Constanța

Florin Goidea, fostul directorul general al Portului Constanța, a rămas la conducerea companiei. Acesta este,...2650

17 aug 00:03LocalÎncă o autoutilitară a fost confiscată pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri, în Constanța

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au depistat pe strada Crișului din Constanța un...1682

17 aug 00:02LocalPeste 500 de absolvenți din Constanța au susținut prima probă a examenului bacalaureat 2022, sesiunea a II-a

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, a debutat astăzi, 16 august 2022, cu proba Ea)-...301

17 aug 00:03LocalSute de nave, blocate de lipsa apei din Dunăre

Sute de nave sunt blocate pe Dunăre, de partea bulgărească, anunță autoritățile din țara vecină. Cele mai mari...567

17 aug 00:05LocalMarcel Ciolacu, despre schimbarea lui Goidea din Port: Acolo era un dezastru!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că mult discutata schimbare a șefului Portului Constanța nu a avut...3257

16 aug 23:42LocalDin 20 august, cresc amenzile pentru o greșeală banală făcută de mulți șoferi

1757

Politică
17 aug 00:09PoliticăCoaliția a analizat suprataxarea profiturilor companiilor din energie

Liderii coaliției de guvernare au discutat, marți, despre variante de supraimpozitare a companiilor din energie, au...287

17 aug 10:10PoliticăDosarul Revoluției: Ion Iliescu a acționat pentru generarea şi amplificarea unei psihoze securist-teroriste

Procurorii care au instrumentat dosarul Revoluţiei concluzionează, în rechizitoriul prin care fostul preşedinte Ion...496

17 aug 00:09PoliticăUSR cere ca tezele de doctorat ale premierului şi ministrului Cîmpeanu să fie analizate de CNATDCU

253

17 aug 00:00PoliticăScrisoare deschisă a președintelui PER, Dănuț Pop, către Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, semnează o Scrisoare deschisă adresată președintelui...219

17 aug 00:00PoliticăGabriela Firea va propune acordarea de carduri de reduceri și deduceri pentru familiile numeroase

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat marţi că pregătește acordarea unor vouchere de reducere pentru...214

17 aug 00:08PoliticăClaudiu Târziu: 'Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare'

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a...481

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3617

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2891

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5039

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5404

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4215

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8516

Monden
17 aug 00:00MondenMads Mikkelsen spune că uimitorul Johnny Depp ar putea reveni în Fantastic Beasts

Actorul Mads Mikkelsen l-a lăudat pe Johnny Depp ca fiind un „actor uimitor” şi a speculat cu privire la posibila...168

17 aug 19:07MondenActriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, vrea să candideze pentru Senat

Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, intenţionează să candideze pentru un loc în Senatul...212

17 aug 00:00MondenFilmul de acţiune 'Bullet Train' se menţine pe primul loc în box-office-ul nord-american

192

17 aug 00:00MondenActriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi

Actriţa Amber Heard, care a făcut apel la sfârşitul lunii iulie după verdictul procesului său pentru defăimare...198

17 aug 00:00MondenActorul Tom Holland: 'Plec de pe social media. Este foarte dăunător pentru starea mea mentală'

Tom Holland, actorul Spider-Man, a anunțat că se retrage din social media, deoarece consideră că aceasta poate fi...201

17 aug 19:12MondenCântărețul R. Kelly e acuzat de noi infracțiuni sexuale

Cântăreţul R. Kelly, deja condamnat la 30 de ani de închisoare în iunie pentru infracţiuni sexuale, se va prezenta...175

17 aug 00:00MondenAcademia Americană de Film şi-a cerut scuze actriţei amerindiene Sacheen Littlefeather

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar pentru că a refuzat un premiu în numele lui...250

17 aug 00:00MondenActorul britanic Duggie Brown, cunoscut pentru rolul din serialul 'Coronation Street', a decedat la 82 de ani

Actorul britanic de comedie Duggie Brown, care a jucat în serialele ''Coronation Street'' şi ''Last Of The Summer...180

17 aug 00:09MondenAlexandru Arșinel, transportat de urgență la spital de la azilul în care locuiește

859

Mapamond
17 aug 00:00MapamondIncident armat într-un tramvai în Suedia: O femeie rănită în abdomen, presupusul agresor - arestat

O femeie a fost împuşcată în abdomen marţi în timp ce circula într-un tramvai în oraşul Göteborg, cel mai...167

17 aug 00:00MapamondPrăbuşirea podului rutier în sudul Norvegiei nu s-a soldat cu victime

Un pod rutier din lemn s-a prăbuşit luni dimineaţă în sudul Norvegiei, iar două vehicule care circulau pe pod - un...209

17 aug 00:00MapamondCel puţin 20 de persoane au murit carbonizate într-un accident rutier în Pakistan

163

17 aug 00:00MapamondLetonia a livrat Ucrainei şase obuziere şi patru elicoptere

Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. "Împreună vom...169

17 aug 00:00MapamondExplozii la un depozit de muniţii la o bază rusă din Crimeea - MAE rus: 'Un act de sabotaj'

Exploziile produse marţi dimineaţă la un depozit de muniţii dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană...176

17 aug 00:00MapamondUcraina - Centrala din Zaporojie: Discuţie telefonică între Macron şi Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir...169

17 aug 00:43MapamondVaccinată de 4 ori, Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, s-a infectat cu Covid

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden (71 de ani), a fost testată pozitiv pentru Covid-19 și se confruntă cu „simptome...325

17 aug 00:43MapamondO tornadă puternică a lovit Halkidiki, localitatea unde românii merg în vacanțe. Video

O tornadă puternică a lovit peninsula Kassandra (Halkidiki) din Grecia. Unii martori au surprins și au distribuit...1057

17 aug 00:42MapamondExplozii puternice la centrala nucleară Zaporojie: Rusia și Ucraina se acuză reciproc

555

Sănătate
17 aug 00:00SănătateRomânia se va confrunta cu o epidemie severă de gripă, în această iarnă

e prognozează forme de gripă severe în acest an, după ce, timp de doi ani am avut pandemie de coronavirus. Adriana...213

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Tendinţa de descreştere a cazurilor de COVID-19 este evidentă

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat marţi că tendinţa de scădere a numărului...172

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Două cazuri de variola maimuţei, în ultima săptămână; vor fi primite 5.000 doze de vaccin

157

17 aug 18:08SănătateCe boli pot semnala problemele de vedere

Problemele de vedere pot anunța inclusiv diferite afecțiuni cerebrale. Dacă ți s-a întâmplat să vezi dublu, să...221

17 aug 00:00SănătateMedicament minune împotriva cancerului la sân. Anunțul făcut de AstraZeneca

AstraZeneca spune că un studiu în fază avansată confirmă beneficiile medicamentului Enhertu pentru cancerul de sân...208

17 aug 00:00SănătatePistol: Rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75-77 la sută şi ar trebui să fie minim 80-85 la sută

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat că rata de vaccinare împotriva...168

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 280 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

Un număr de 3.975 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 235 mai multe faţă de...163

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 3.600 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 3.600 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...160

17 aug 00:00SănătateAparat unic în vestul ţării, ce măsoară rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la Spitalul 'Victor Babeş'

157

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT