rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum reacționează PÎCCJ după ce a fost publicat comunicatul inițial, necenzurat!

NUME și DETALII IMPORTANTE, CENZURATE din comunicatul despre dosarul Codruței Kovesi!

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a trimis vineri, în jurul orei 15, două comunicate către Biroul de informare şi relaţii publice a Parchetului General. Cele două comunicate au fost cenzurate şi comasate şi au devenit publice după mai bine de trei ore, după ce stiripesurse.ro a publicat un articol despre blocajul creat.

Același site de știri prezintă și varianta necenzurată a comunicatului despre Laura Codruța Kovesi, cu precizarea că: "Din comparaţia celor două documente - comunicatul iniţial şi comunicatul ajuns în mass-media - rezultă că jumătate dintre informaţiile pe care SIIJ dorea să le transmită au fost eliminate. Modificarea comunicatului iniţial schimbă pe alocuri sensul informaţiilor comunicate, omiţând detalii şi nume, contrar practicii din ultimii ani a Ministerului Public. Astfel, din comunicatul final lipseşte numele Laurei Codruţa Kovesi, deşi în comunicatul SIIJ era menţionat de patru ori. În nici un comunicat al PÎCCJ sau DNA din ultimii ani nu a fost omis numele persoanei suspecte. Nici în cazul magistraţilor nu s-a procedat în acest fel, dovadă fiind comunicatul DNA din 2016 cu privire la procurorul general Tiberiu Niţu sau, mai recent, comunicatul PÎCCJ cu privire la procurorul DNA Lucian Onea. În comunicatul oficial au fost schimbate inclusiv formulările iniţiale, oferindu-se afirmaţiilor o notă de îndoială, într-o manieră mai degrabă jurnalistică: "ar fi pretins", "ar fi implicat". Cele mai importante lucruri eliminate din comunicatul SIIJ sunt însă detaliile despre persoane implicate (iniţialele lui Ghiţă, ale persoanei extrădate şi ale unor ofiţeri SRI) şi sume de bani. Comunicatul oficial nu precizează nimic despre scrisoarea pe care Kovesi i-a înmânat-o preşedintelui Indoneziei, din partea lui Traian Băsescu. S-au eliminat informaţiile despre demersurile făcute de Kovesi pentru ca membrii delegaţiei care urma să se deplaseze la Jakarta să obţină vize. Din delegaţie făceau parte şi ofiţerii SRI D.M şi L.A.. Potrivit unor informaţii difuzate de B1 TV, iniţialele D.M. i-ar aparţine lui Marian Dumitrescu, actual şef al Corupului de control al directorului SRI, Eduard Hellvig. Au fost eliminate şi informaţile referitoare la plata unor bilete de avion la compania aeriană Turkish, pentru doi ofiţeri de poliţie şi un ofiţer SRI, din fondurile PÎCCJ, în valoare de 16.655,88 lei. Lipsesc de asemenea şi detaliile despre sumele necesare închirierii aeronavei pentru deplasarea la Jakarta, mult mai mari decât cele estimate. Cel de-al doilea comunicat al SIIJ a fost modificat şi inclus ca o notă finală în comunicatul transmis de Biroul de informare şi relaţii publice al PÎCCJ", arată stiripesurse.ro.

Iată comunicatul inițial, necenzurat:

click pe imagini!

După prezentarea acestor informații, transmise pe surse jurnaliștilor, PÎCCJ a reacționat, transmițând următorul comunicat:

"Luând act de anumite afirmații folosite în articole apărute în mass-media, referitor la "cenzurarea” unor comunicate ale Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Biroul de informare şi relaţii publice, este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În conformitate cu dispozițiile art. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public: "Asigurarea de către autorităţile şi instituţiile publice a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relaţii publice sau al persoanei desemnate în acest scop.”

Prin urmare, emiterea unor comunicate de presă reprezintă o atribuție a Biroului de informare și relații publice, ce trebuie adusă la îndeplinire cu respectarea tuturor dispozițiilor legale incidente.

Astfel: Art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 207/2018 și prin O.U.G. nr. 92/2018 prevede:

„Procurorii trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale, prezumția de nevinovăție, dreptul la un proces echitabil, principiul egalității de arme, independența instanțelor și forța executorie a hotărârilor judecătorești definitive. În comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte prezumția de nevinovăție, caracterul nepublic al urmăririi penale și dreptul nediscriminatoriu la informare.”

Art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001:

„(1) Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art. 11^1, următoarele informații:

....... d) informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii;

Față de cele anterior menționate, practica de comunicare a Ministerului Public s-a aliniat noilor exigențe legale privind protecția datelor cu caracter personal, a prezumției de nevinovăție, a caracterului nepublic al urmăririi penale, urmând exemplul altor state europene și având în vedere acte normative aplicabile României:

- Regulamentul general privind protecția datelor – Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE.

- Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție. (Directiva garantează faptul că autoritățile publice și deciziile judiciare nu pot să facă niciun fel de referire publică la vinovăția unei persoane înainte ca aceasta să fie dovedită.)

Legislația internă a făcut obiectul unor analize, existând o jurisprudență bine conturată. Astfel în considerentele Deciziei nr. 611/3 octombrie 2017 a Curții Constituționale se arată că: dosarul de urmărire penală, independent de stadiul în care acesta se află, (faza de urmărire penală în desfășurare sau cauză soluționată prin clasare) cade sub incidența dispozițiilor art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit cărora „Procedura în cursul urmăririi penale este nepublică”. Mai mult, caracterul nepublic al informațiilor conținute într-un dosar de urmărire penală este confirmat și de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art. 12 alin. 1 lit. e) și f).

Din interpretarea „per a contrario” a textului legal, rezultă că pot constitui informații de interes public, deci care pot fi accesate în condițiile legii, doar informațiile privind procedura în timpul anchetei penale care nu periclitează rezultatul anchetei, nu dezvăluie surse confidențiale ori nu pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare, precum și informațiile privind procedurile judiciare a căror publicitate nu aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

Curtea arată că, legea face vorbire despre caracterul public al unor „informații privind procedura în timpul anchetei penale”, respectiv al unor „informații privind procedurile judiciare”, deci al unor aspecte punctuale (privind de exemplu, evoluția procedurilor într-o cauză penală, stadiul lor, sau eventualele măsuri procedurale dispuse), nicidecum despre caracterul public al dosarului de urmărire penală sau al dosarului aflat pe rolul unei instanțe judecătorești, în integralitatea sa, care rămâne guvernat de regimul juridic al informațiilor nepublice.

Pe cale de consecință, persoanele și autoritățile publice care dețin astfel de informații răspund pentru protejarea acestora, sunt ținute să respecte cadrul legislativ în vigoare care le impune măsuri de protecție a informațiilor aparținând categoriilor menționate.

Aceste argumente sunt reluate și se regăsesc și în motivarea Deciziei nr. 633/12 octombrie 2018 a Curții Constituționale.

Jurisprudența a conturat și faptul că, varianta prescurtării sub forma acronimului nu îndeplinește obiectivul anonimizării efective, deoarece acronimul, fiind susceptibil să conducă indirect la identificarea persoanei, reprezintă informație cu privire la datele personale.

Atragem atenția asupra faptului că furnizarea de informații în alt cadru decât cel legal este de natură a prejudicia înfăptuirea justiției și drepturile persoanelor implicate în orice modalitate într-o procedură penală, precum și de a pune în discuție imparțialitatea cu care se derulează anchetele penale" - se arată în comunicat.

duminică, 17 februarie 20192364
Comentarii

20pt. basinistii securoizi(17 feb 22:16)
Si mie nu-mi vine sa cred tata Elena cati retardati securisti sant pe aici. Voi santeti oligrofeni , cretini ca voi nu santeti securistii lui Coldea si Kurvessi. Sa sustii o penala care cre spaga 57.000 de euro, sa minti ca nu-l cunosti pe Ghita si tu esti filmata in crama lui despuiata, asta e intrebarea cum de acesti lingai idioti nu vad aceste fapte penale.
14Elena(17 feb 21:23)
Nu-mi vine sa cred cati slugoi comunisti sunt pe aici si comenteaza. Am luptat degeada in Revolutie, lua-v-ar moarte sa va ia!
513gogu(17 feb 15:45)
ati oprit comentariile la poa cu porcul de stroe .o sa fie ministru pe dracu e doar un jegos din pesede .sa se duca cu fanfara lui cu tot ,avem cea mai scumpa apa potabila din tara cu gust de clor si namol .
86Bai unule prost esti ma.(17 feb 15:25)
Tu crezi ca pentu U.E. conteaza ce spune justitia binomului Dragnea Tudorel sau ca au aleso pe Codruta pe N.V. Bai baiete pentru U.E.si tu si p.s.u.tau nu valorati mai mult decat doua cepe degerate ori capu tau prost crede ca toate statele membre u.e.sunt egale adica ori Romania ori MareaBritanie tot aia e o fi ma pe hirtie mai mult nu.
210nae(17 feb 14:55)
porcul de stroe securist,tradatorul de stroe din dambovita dupa ce ne-a vandut apa curata dobrogeana din aqviferul prebalcanic,adica apa de la hagieni cu 500 mill de euroi jidanilor vrea iar sa fie ministru,sa-si vada plecati pe toti din familie inainte sa crape,amin
79Europeanu(17 feb 14:25)
Cred ca marea majoritate care au votat PSD si-au dat seama ca tinta lor a fost justitia..
811Shdjj(17 feb 13:09)
Si cum de au scos informatiile astea fix in momentul acesta cand Kovesi ar putea deveni procuror european. Ce simte firul ierbii...la kkt cu voi.Cat credeti ca veti mai fi la guvernare? Disperatilor! S-a saturat lumea de voi. Ce-ati facut pt tara asta? Obiectivul vostru este sa schimbati cu orice pret Codul Penal.
49Pt kiki(17 feb 12:14)
Esti extrem de proasta. Nu poti savarsi actul de justitie incalcand alte prevederi ale legii penale, care sunt la nivel international. Dupa spusele tale am fi in jurul anilor 1600 cand fiecare facea ce voia. Dar desi proastia are limitele ei, aceastea nu trebuie tolerate
916unu(17 feb 11:33)
dar de ce nu o lasati sa fie numita procuror european si apoi pe baza probelor incarcerata si la puscarie ? Ce, cei ce conduc Europa nu au voie sa ia muie ? Stai sa-l vezi pe ala cu muie pesede ,ce muie cu cacat o sa le-o dea celor ce o sustin si o voteaza pe Kovesi in parlamentul european ! Tic tac tic tac Kovesi ,18 dosare penale ,4 cercetari disciplinare ,coruptia de putere si multe altele ha,ha ha, si prostii ii fac lobby iar alti mogaldani ies in strada si demonstreaza ca justitia sa-nu si urmeze cursul .
1219Claudiu(17 feb 10:40)
Ancegta asta va dura foarte putin , max 2 sapt si va fi bagata 4 ani lejer la bulau . Vom aveam o zi buna si vol sarbatorii. Cateaua asta oridnara sa se duca .
1916kiki(17 feb 09:39)
daca citesc cei de la UE acuzatiile astea de 2 bani o vor numi sigur procuror sef ! bonus vor face si o burta de ras de documentul asta din arici pogonici ! auzi tu indrazneala sa aduci un infractor cautat prin interpol sa fie judecat in Romania ! pai la noi infractorii sunt eliberati si protejati de lege si de psd-alde !!!
313Iapa(17 feb 09:34)
Laura nu o sa sara gaura!
816Limba(17 feb 09:12)
Limba de lemn a lui kwi. Noi nu suntem vinovati, nu stim decat M--E PSD. Mai e putin si se scimba purtatorul de muian
316Gase(17 feb 09:04)
Mai copii, voi credeti a trecut ca rata prin apa cat a fost la butoane? Ca si ghita, are si ea informatii secrete pe care daca le da drumul in direct o sa deranjeze multa lume. Ghita de ce este intangibil? Pentru ca.... , asa ca, nu va mai strofocati cu dat parerea ca e pentru oamenii marii, adica de la butoane !
1922Kovesi Laura Codruta(17 feb 08:17)
Dragi romani, Se confirma inca o data ca imi place culoarea mov si cucuvea mov nu este o inchipuire a lui Ghita.Am plecat la Bruxelles cu 8 zile inainte sa imi aranjez "blaturile" ptr functia de procuror sef european.Eu sunt ALBS CA ZAPADA SI NU AM FOST LA NICIO PARANGHELIE IN PARTICULAR,NU AM PRIMIT NICIO SPAGA MICUTA.TRAIASCA MAFIA DIN JUSTITIA ROMANA.SMECHERII LIBERI IAR FRAIERII LA PUSCARIE
1815.......(17 feb 07:20)
Lulutzo,decapezi cam multe zile pe la bruxelles?! Te afla gadea si te da la tv.
1719@kovesi(17 feb 06:07)
Da ma poponarule, iti place sa o iei la cioc, stim, chiar nu e nevoie sa postezi prin toate ziarele
2424Kovesi(17 feb 05:25)
Sa ne o iei la cioc, nu iti convine acum situatia, cum a spus seful tau, ghinion
mai mult...Replica
4 aug 11:58ReplicaBOMBĂ! Fostul DIRECTOR al Apelor Române, Victor Sandu, REȚINUT de DNA pentru luare de MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare...961

4 aug 00:29ReplicaANAF a pus SECHESTRU pe APARTAMENTUL NEPOTULUI lui STRUTINSKY2397
4 aug 00:00ReplicaFĂGĂDĂU i-a dat UNDĂ VERDE lui CIOTE să-și supraetajeze HOTELUL din SATUL de VACANȚĂ2580
4 aug 00:00ReplicaCINE sunt INDIVIZII care SCOTEAU FETE la PRODUS, în CONSTANȚA

Un grup infracțional organizat a fost destructurat de oamenii legii la Constanța, fiind vorba despre indivizi care se...4690

4 aug 00:00ReplicaAUSTRIECII de la STRABAG VÂNEAZĂ încă un CONTRACT cu STATUL868
4 aug 00:00ReplicaTânărul PRINS în FLAGRANT era VEDETĂ în LUMEA ETNOBOTANICELOR!1199
4 aug 00:22ReplicaTEORIA conform căreia VACCINAŢII ANTIGRIPAL ies POZITIV la testul COVID NU se CONFIRMĂ

O teorie lansată de un medic din Statele Unite ale Americii a creat valuri în mediul online şi i-a determinat pe...628

4 aug 00:00ReplicaMai multe VEDETE și PERSOANE PUBLICE și-au găsit SFÂRȘITUL la MALUL MĂRII1475
4 aug 11:50ReplicaDOI DEŢINUŢI s-au BĂTUT din cauza VOLUMULUI prea tare de la TELEVIZOR1071
4 aug 00:00ReplicaDe ZIUA MARINEI vor avea loc SCHIMBĂRI MAJORE!

Sărbătoriţi pe 15 august, marinarii au oferit întotdeauna momente memorabile pentru constănţenii şi turiştii...1413

4 aug 00:00ReplicaCONSTANȚA a avut MAI MULȚI TURIȘTI față de anul trecut! INCREDIBIL!906
4 aug 00:00ReplicaSPITALUL MANGALIA are 27 de LOCURI disponibile pentru BOLNAVII COVID!662
Vremea
26.2°25.3° - 26.2° marţi, 4 august 2020
ConstanțaUmiditate: 42%
Vânt: 4.7 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 aug 00:00SportWTA Palermo: Irina Begu, eliminată în runda inaugurală

Irina Begu, locul 81 WTA, a fost eliminată, luni, în turul I al Palermo Ladies Open, de germana Laura Siegemund, locul...287

4 aug 00:00SportTitlul rămâne în Ardeal - CFR Cluj întoarce rezultatul contra Craiovei (3-1) și este campioana României pentru al treilea sezon consecutiv

CFR a început rău "finala" campionatului contra Craiovei, oltenii deschizând scorul prin super execuția lui Dan...381

4 aug 00:00SportSorana Cîrstea, locul 75 WTA, a fost eliminată de italianca Sara Errani, în primul tur la Palermo

Sorana Cîrstea, locul 75 WTA, a fost eliminată de italianca Sara Errani, locul 169 WTA, beneficiară a unui wild card,...292

4 aug 00:00SportJucătoarea de tenis Laura Ioana Paar a ratat calificarea pe tabloul principal la Palermo Ladies Open

Jucătoarea de tenis Laura Ioana Paar, locul 204 WTA, a ratat, luni, calificarea pe tabloul principal la Palermo Ladies...272

Local
4 aug 00:00LocalZonele din Constanța în care s-a acționat seara treacută pentru dezinsecție

Primăria Municipiului Constanța continuă acțiunile de dezinsecție cu accent pe zona parcurilor, scuarurilor și...391

4 aug 23:24LocalCorina Martin cere REVOCAREA deciziei de ÎNCHIDERE a teraselor la ora 23.00

Măsurile recent adoptate de Comitetul de Urgență Constanța, cu privire la închiderea teraselor la ora 23.00 in...1772

4 aug 23:25LocalACCIDENT rutier provocat de un MOTOCICLIST MINOR, la Neptun

1452

4 aug 00:00Local136 de constănțeni au obținut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitar

La nivelul județului Constanța, din totalul de 199 de candidați cu note la proba scrisă, 136 de candidați au...377

4 aug 22:11LocalO clădire construită ILEGAL în KM 4-5 va fi DEMOLATĂ

O clădire abandonată și insalubră din zona pieței agroalimentare din cartierul KM 4-5 va fi demolată! Lucrările...1661

4 aug 00:00LocalProgramul cu spectacolele teatrului de păpuși în weekend, la Constanța

Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de Mare” din Constanța vă așteaptă sâmbătăĂ, 08 august 2020, ora...298

4 aug 16:42LocalControale de AMPLOARE pe LITORAL! Câte amenzi au fost date

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum...693

4 aug 16:43LocalJandarmi constănţeni avansaţi în grad, la termen

Şase ofiţeri împreună cu 54 de subofiţeri din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa și cinci ofițeri și...708

4 aug 16:12LocalJANDARMII au APLICAT 260 de SANCŢIUNI pe LITORAL

492

Politică
Interviuri
23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3319

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre...3542

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

2056

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...8729

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....4307

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

12215

Monden
4 aug 00:00MondenAșa arată Jennifer Lopez la primele ore ale dimineții! Diva de 51 de ani s-a pozat fără machiaj

Diva care are o avere de 400 de milioane de dolari a postat recent o fotografie în care apare la primele ore ale...430

4 aug 00:00MondenMeghan Markle împlineşte 39 de ani. Ce planuri şi ce invitaţi celebri are de ziua ei?

Pe 4 august, Meghan Markle va împlini 39 de ani - o vârstă pe care fosta ducesă de Sussex o va sărbători pe...326

4 aug 19:38MondenDemi Moore a salvat viața unei păsări colibri. Imagini adorabile cu noul membru al familiei Moore-Willis

313

4 aug 00:00MondenGérard Depardieu, acuzat de viol de o tânără actriță! Parchetul francez investighează cazul

Gérard Depardieu este acuzat de o tânără actriţă de viol, fapt care s-ar fi întâmplat în 2018. După o clasare...280

4 aug 00:00MondenCe avere deţinea Prinţesa Diana când a murit şi ce s-a întâmplat cu aceasta după tragicul accident din 1997

Familia regală britanică este una dintre cele mai bogate monarhii din lume, cu un buget estimat, anul acesta, la 123...390

4 aug 00:00MondenFiul lui Beckham, fotograf personal pentru logodnica fotomodel. Cei doi au început pregătirile de nuntă

270

Mapamond
4 aug 00:00MapamondVal de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Moartea prin împuşcare a unei fetiţe de 12 ani în apropiere de Stockholm a provocat vii emoţii luni în Suedia,...299

4 aug 19:01MapamondGermania: Zeci de mii de elevi se întorc în şcoli din vacanţa de vară, în noi condiţii de pandemie

Zeci de mii de elevi revin de luni la şcoală în nordul Germaniei, sfârşitul vacanţei de vară aducând cu sine un...278

4 aug 00:00MapamondCoronavirus: Statele Unite au intrat într-o „nouă fază“ a epidemiei de COVID-19

266

4 aug 00:00MapamondAfganistan: Cel puţin 24 de morţi într-un atac asupra unei închisori

Cel puţin 24 de persoane, în mare parte civili, şi-au pierdut viaţa într-un atac la o închisoare din estul...249

4 aug 00:00MapamondAfectat de o boală infecţioasă, papa emerit Benedict al XVI-lea este „extrem de fragil“

Afectat de o boală infecţioasă la faţă, papa emerit Benedict al XVI-lea, 93 de ani, este ''extrem de fragil'',...279

4 aug 00:00MapamondPelerinii se despart de Mecca şi vor trebui să respecte o perioadă de izolare a la domiciliu

258

Sănătate
4 aug 00:00SănătateHamamelis, un remediu pentru inflamație și iritații

Hamamelis este un arbore ale cărui frunze și scoarță au proprietăți medicinale, fiind utilizate în reducerea...269

4 aug 00:00SănătateDermatita seboreică a sugarului - ce tratamente dau rapid rezultate

Dermatita seboreică a sugarului, cunoscută și drept crusta de lapte, este o afecțiune dezvoltată în mod frecvent...284

4 aug 18:20SănătateBeneficiile lavandei pentru frumusețe

256

4 aug 00:00SănătateMastopatia fibrochistică: ce este, cum se manifestă și cum se depistează

Modificările fibrochistice sau mastopatia fibrochistică reprezintă o caracteristică a sânului, care se accentuează...264

4 aug 00:00SănătateUleiul din lemn de trandafir, calmant și relaxant

Uleiul din lemn de trandafir are proprietăți antidepresive și antiinflamatoare și ajută la stabilirea unei stări...250

4 aug 00:00SănătateDezechilibrul electrolitic - cauze, simptome, tratament

248

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT