REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O casă din buricul târgului riscă să se prăbușească peste locatari. RADET, obligată să consolideze imobilului!

O casă din buricul târgului riscă să se prăbușească peste locatari. RADET, obligată să consolideze imobilului!

Replica API 14 ianuarie 2020 | 00:00 299

Proprietarii cer să le asigure alte spații locative

Proprietarii cer să le asigure alte spații locative

O clădire veche de peste 100 de ani din centrul Constanței riscă oricând să se prăbușească, iar locatarii trăiesc în permanență cu frica în sân de producerea unei tragedii. Pe zi ce trece, casa pare să se degradeze tot mai mult. Imobilul este foarte șubred din cauza apei infiltrate în fundație de la o țeavă avariată a RADET, care a ajuns, de-a lungul timpul, la fundație. Locatarii s-au judecat aproape 15 ani obținând decizie definitivă și irevocabilă în 2010, prin care RADET a fost obligată la consolidarea imobilului de pe strada General Manu nr. 32. Nici până astăzi lucrările nu au început, directorul RADET, Liviu Popa, precizând că proiectul a fost tergiversat din varii motive. În viitorul apropiat, însă, lucrările vor începe, iar locatarii cer ca Regia să le caute spații locative unde să locuiască pe toată perioada derulării lucrărilor, dar să le plătească și chiria.

Clădirea din strada General Manu numărul 32 este locuită și acum, deși imobilul este foarte șubred, din cauza apei infiltrate în fundație în urmă cu mulți ani, de la o țeavă avariată a RADET. Oamenii se tem că, într-o zi, casa s-ar putea prăbuși, așteptând, totodată, ca RADET să înceapă lucrările astfel încât viața lor să nu mai fie pusă în pericol. O decizie definitivă în acest sens a fost dată în anul 2010, RADET fiind obligată să consolideze imobilului să întocmească întreaga documentație, de a obține avizele pentru efectuarea lucrărilor de consolidare, de a efectua lucrările de consolidare la imobilul proprietatea reclamanților. Însă nici până azi acest lucru nu s-a întâmplat. Când Regia obținuse, într-un final, finanțare, s-a lovit de o problemă care a întârziat demararea lucrărilor: locatarii nu aveau intabulare, iar conducerea Regiei s-a angajat să rezolve această problemă în locul proprietarilor. ”Când RADET a obținut finanțare și a făcut proiectul, s-a constatat că proprietarii nu aveau intabulare, nu s-a putut obține, astfel, autorizația de construcție. Am fost de bună credință, am mers la instanță și am demarat procedurile pentru intabularea locuințelor . Dar, fiind tergiversat proiectul din acest motive, clădirea are acum o altă stare, poate mai rea, este nevoie de o altă expertiză, să vedem dacă soluția tehnică mai este valabilă sau trebuie refăcută”, a declarat, pentru Replica, Liviu Popa.

Cum a ajuns RADET în această situație? ”Casa este veche de 100 de ani, a fost racordată la sistemul de termoficare. La apartamentul de pe colț s-a spart o țeavă, nu era locuit, apa s-a infiltrat, dușumea a putrezit, a ajuns la temelie. Avocații RADET nu s-au apărat bine în instanță și am ajuns în această situație, instanța a decis că RADET trebuie să consolideze imobilul”, a explicat Popa.

Locatarii așteaptă cu sufletul la gură începerea lucrărilor, însă, pentru a fi siguri că nu rămn pe drumuri, au solicitat instanței obligarea RADET de a asigura spațiu locativ pentru pe toată perioada desfășurării lucrărilor de consolidare, cu suportarea cheltuielilor locative, adică cu asigurarea plății chiriei, până la finalizarea integrală a lucrărilor de consolidare. Iar lucrările, odată începute, pot ține până la un an de zile, spune Popa. Însă, dacă instanța va decide ca Regie să le plătească chiria, atunci se va resemna și va căuta spații locative pentru locatari.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cat e cazarea? de ce nu o repara locatarii ?
1
0
Astia ca sa puna mana pe bucata de plaja de la Eforie Nord au apelat la cineva din structuri sa asculte telefoanele lu' Ciusca si altora care obtinusera dreptul!Adina Florea le a fost complice!
0
0
Sa inteleg ca esti machidon ,nu?
3
3
si cine raspunde?asta e intrebarea
2
0
O cumpar eu si pe asta, mai achizitionez inca 4-5 imobile pe str General Manu si apoi inchid strada, ca toate casele vor fi ale mele. Si voi fi primul din C-ta care are strada lui proprie, si ii schimb numele in str. Porcului !
4
0
S-au judecat 15 ani ? Asta este justitia din Romania ? Cade casa pana se propunta instanta ? Pentru asta beneficiaza judecatorii de salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Rusine !
15
0
cand intra la parnaie ???
8
0
au pus machedonii ochii pe loc si au dat ordin la primarie de demolare mai bine zis pe scurt
9
2
adica de la avaria din apartament s-a dus apa la temelie si fraierii de la RADET au pus botu?
5
5
RAEDPP, Gaura Neagra! Neglijenti si de rea vointa cu totul. Exemplu: au muncit si renovat cladirea din Ilarie Voronca colt Cuza Voda, langa Mihai Viteazu, ilegal. Zona protejata de patrimoniu, cladire renovata razna si apoi inchiriata drept locuinta de SMEKERI, cu flori la ferestrele cu gratii in trotuar. DESIGUR, DNA DOARME.
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108