REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O cauza a infertilității la femei: endometrioza

O cauza a infertilității la femei: endometrioza

Replica API 20 mai 2020 | 00:00 883

Endometrioza este asociată cu un risc crescut de a avea probleme atunci când îți dorești să rămâi însărcinată sau, cu alte cuvinte, cu un risc crescut de infertilitate, scrie doc.ro.

Simptomele endometriozei

Cele mai întâlnite simptome ale endometriozei sunt: disconfortul înainte și în timpul menstruațiilor, durere în timpul actului sexual, infertilitate, durere și alte aspecte anormale ce apar la urinare sau în timpul defecării (eliminării materiilor fecale din intestin) în preajma perioadei menstruațiilor, sângerări între menstruații și oboseală. Este important să reții că între 15-20% dintre femeile cu endometrioza nu vor prezența niciun fel de simptom al bolii.

Impactul endometriozei asupra fertilității

Relația dintre endometrioza și infertilitate a fost subiect de dezbatere în comunitatea medicală vreme de mai mulți ani. În cuplurile normale, fecunditatea este, în medie, de 0,15-0,20 pe luna și scade o dată cu vârstă. Femeile cu endometrioza, însă, au o fecunditate lunară mai scăzută (de aproximativ 0,02-0,1 pe luna).

Studiile arată că femeile infertile au o probabilitate de 6 până la de 8 ori mai mare de a avea endometrioza, decât femeile fertile. În ciuda cercetărilor extensive, oamenii de știință nu au ajuns la un consens în ceea ce privește mecanismele care explică asocierea dintre endometrioza și infertilitate. Aceste mecanisme, însă, includ o anatomie deformată a zonei pelvine, anomalii endocrine și anomalii ale ovulației, funcția peritoneală alterată și funcțiile hormonale alterate în endometru.

Dacă pacienta are diagnosticul de endometrioza, atunci cu siguranță și-a pus problema dacă boală această îi va afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Endometrioza nu cauzează, neapărat, infertilitate, însă există o asociere cu problemele legate de fertilitate, deși cauza nu este pe deplin stabilită în prezent.

Cum afectează endometrioza capacitatea de a rămâne însărcinată pe cale naturală

Pe măsură ce endometrioza devine tot mai severă, țesutul cicatricial (aderențele) este tot mai des întâlnit, iar șansă unei concepții pe cale naturală poate să scadă. Există, spun experții, o asociere între infertilitate și endometrioza, însă cauza acestei asocieri nu a fost pe deplin înțeleasă. Femeile care suferă de o formă minimă spre ușoară de endometrioza au o șansă aproape de cea normală de a obține o sarcina, dar unele femei sunt infertile din motive încă necunoscute.

Ce trebuie să reținem: în cazurile de endometrioza moderată și cele de boală severă, șansele de concepție pe cale naturală sunt reduse, iar asta se întâmplă deoarece există mai multe aderențe (benzi de țesut fibros, care leagă organele și țesuturile învecinate, care în mod normal nu sunt legate) care pot "prinde" ovulul că într-o capcană și îl pot împiedică/stopa, iar astfel el nu mai ajunge în trompa uterină.

Endometrioza afectează mai multe organe

Statisticile arată că peste 176 de milioane de femei, la nivel mondial, sunt afectate de endometrioza. Este o boală în care țesutul similar cu cel care căptușește uterul (mucoasa uterină numită endometru) poate să apară prin mai multe zone din pelvis. Endometrioza este de cele mai multe ori percepută că o boală a sistemului reproducător și deși ea poate să afecteze ovarele, uterul și trompele uterine, în același timp, ea poate să se regăsească la nivelul intestinelor, vezicii, apendicelui, precum și la nivelul altor organe.

Risc mai mare de sarcina extrauterină

Aproximativ 40% dintre pacientele cu endometrioza se vor confruntă cu, într-o măsură mai mare sau mai mică, cu infertilitatea. Endometrioza poate să rezulte în formarea de țesut cicatricial și aderențe prin toată zona pelvină. Aderențele ce pot apărea la nivelul trompelor uterine sau pe ovare pot interveni în mecanică fertilizării și implantării ovulului.

În plus, țesutul cicatricial și aderențele în interiorul și din apropierea trompelor uterine pot supune pacientele cu endometrioza unui risc mai mare de a avea sarcina ectopica (extrauterină), care are loc atunci când ovulul fecundat este prins în trompa uterină și nu se implantează în uter, așa cum ar fi normal.

Există unele teorii care sugerează că inflamația asociată cu endometrioza produce substanțe chimice care pot să afecteze calitatea ovulelor, implantarea ovulului și fecundarea lui.

Cele mai întâlnite simptome ale endometriozei pe care să nu le treci cu vederea

În mod normal, endometrioza cauzează durere și infertilitate, deși 20-25% dintre paciente sunt asimptomatice, arată un studiu*. Cele mai întâlnite simptome ale acestei boli sunt:

- dismenoreea

- durere pelvină cronică

- dispareunie profundă (dureri mari în timpul contactului sexual)

- infertilitate

- durere menstruală severă și sângerări neregulate și/sau spotting (sângerări dintre menstruatii) premenstrual,

- senzație de evacuare incompletă după defecație, dischinezie, hematochezie (sângerare rectala), constipație sau diaree

- durere la urinare sau urinările sunt dureroase, urinare cu sânge.

Dacă te confrunți cu acest gen de simptome și îți dorești să rămâi însărcinată, mergi la medicul ginecolog pentru un control amănunțit, iar specialistul te va sfătui în privința tratamentului potrivit în cazul tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108