REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

O FERMĂ de PORCI din CONSTANȚA FACE RAVAGII cu MEDIUL!

O FERMĂ de PORCI din CONSTANȚA FACE RAVAGII cu MEDIUL!

Replica API 27 august 2020 | 00:38 5420

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a suspendat autorizația integrată de mediu în cazul unei ferme de porci din județ. Totul a început înspre finele anului trecut, în urma unor controale. La acea dată, Agenția pentru Protecția Mediului a somat societatea sub tutela căreia funcționează ferma, fiind vorba despre Belsuintest SRL (care a fost, anii trecuți, în topul celor mai mari producători de porci din România) să remedieze anumite probleme, ceea ce nu s-a întâmplat. Ulterior, rezultatele testelor din sol și aer au fost neconforme, astfel că s-a dispus suspendarea autorizației de mediu. Doar că societatea în cauză a cerut suspendarea actului administrativ. Pe fond, instanța a respins cererea, iar apelul se va judeca pe 16.09.2020.

În urma unui control efectuat la finele anului 2019, Garda Națională de Mediu Constanța a desfășurat o inspectie la sediul fermei de creștere porcine amplasată în Movila Verde. În Raportul de inspectie de la data de 19.1 1.2019, firmei, fiind vorba despre Belsuintest SRL, nu i-au fost aplicate sancțiuni de către organul de control, fiind stabilite în sarcina acesteia o serie de măsuri pe care sa le îndeplinească până la data de 28.11.2019, precum: monitorizarea emisiilor în aer de la centrala termică; evacuarea dejecțiilor grosiere depozitate în zona iazurilor ecologice; prezentarea documentelor referitoare la utilizarea bacteriilor în sistemul de epurare a apelor uzate, a notificărilor realizate către ABADL și APM Constanța cu privire la utilizarea acestora, cât și altele.

Apoi, pe 9.12.2019, a fost emisă o notificare de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, prin care firma a fost informata că, în urma înștiințării făcute de către Garda de Mediu Constanța către APM Constanța cu privire la nerespectarea prevederilor din Autorizația integrata de mediu, și i s-a pus în vedere ca, până la data de 10.02.2020, să ia toate măsurile necesare în vederea remedierii neconformităților.

Raportul emis în urma controalelor:

Potrivit raportului de constatate, stația de epurare nu funcționează la parametri optimi deoarece primul bazin de stocare a apelor este plin și conține multă substanță solidă, care este neutralizată cu bacterii, însă această operațiune nu este autorizată din punct de vedere al mediului și gospodăriilor apelor. Impermeabilizarea cu dale de beton rostuite cu ciment a iazurilor biologice 1,2,3 este degradată; membrana din HDPE a iazului 4 în partea superioară a taluzului a fost taiată/decupată de persoane necunoscute; primul pat de uscare este plin deoarece returul este colmatat. La monitorizarea apei subterane, la indicatorul azotați s-a constatat depășirea valorilor de referință stabilită . Forajul D este realizat în amonte de iazurile biologice, pe terenul agricol al societății, însă pe acesta se administrează atât apa din iazuri, cât și partea grosieră separată din procesul de epurare a apelor uzate dejective;

Apele pluviale colectate, dejectate pe terenurile din jur

Apele pluviale preluate din sistemul de colectare sunt descărcate pe terenurile din jur, iar conform cap. 10.2 din autorizația integrată de mediu, apele pluviale se evacuează în sistemul de colectare separare dejecții lichide/solide. Ulterior, la data de 9.03.2020, Garda de Mediu Constanța a efectuat un nou control, urmărind stadiul îndeplinirii măsurilor impuse, control în urma căruia societății i s-a aplicat măsura avertismentului. Apoi, pe 6 aprilie s-a dispus suspendarea Autorizației integrate de mediu. Acum urmează să se judece apelul privind cererea societății de suspendare a acestei dispoziții.

Date despre firmă

Belsuintest SRL administrează o fermă în localitatea Movila Verde și se afla în anul 2016 pe locul 13 în topul celor mai mari producători de porci din România. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 51,3 milioane lei şi pierderi de 6,3 milioane lei, cu 156 angajaţi, dar şi datorii de 53,8 milioane lei.

Belsuintest SRL este deţinută de entităţi înregistrate în Luxemburg, administratorii fiind Luna Nutrition NV Belgia şi Adolphus Sofie Caroline Thyssen, în timp ce Albert Dieter Thyssen este director general.

Liliana IONIȚĂ

Citește și: Două mari ferme de porci din Constanţa au intrat în insolvenţă

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
LA LUMINA PUTE DE LA CREMATORIUL LUI PETRESCU, FOST DIRECTOR LA MEDIU...
3
0
Alo ,rezolvati si cu mirosul groaznic din Lumina
4
0
Abrudan Adrian de la Apele Romane mergea la aceasta firma in control, spaga era mare se pare
6
0
Corecta observatie... avem ferme aproape printre case, blocuri de locuit si nu e nicio problema, dar astia care sunt chair in mijlocul campului, Domn'e pute... ca parca poti sa ai ferma de porci si sa nu puta... lasa ca aducem carne din import!!!
3
0
Cum ati reusit sa nu va intelegeti cu spagaru de director de la mediu? Sa nu incercati sa-i dati un porc ca nu mananca tatarul!
9
1
Si se ia de ferma asta care e in camp deschis la km de orice localitate vecina
12
2
... inchide ochii la putoarea care face de ras judetul fata de sutele de mii de turisti care circula pe DJ 226 LUMINA -NAVIDARI pe langa ferma de porci de la iesire din Lumina ! De AVICOLA LUMINA nici nu au auzit ! Pute a cacat si vara si iarna de la Lumina pana la Navodari ca sa nu mai spunem de TIR-urile arabilor de la Galbiori care transporta oi la Midia ! Impotentul ala de primar P.N.L.-ist de la Lumina , Balan , zici ca are Covid ... i-a disparut mirosul de vreo 4 ani ... il mai alege pe 27 sept. Pulea Spatarul !
26
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108