REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

O nouă legătură între diabet, obezitate și afecțiunile cardiace

O nouă legătură între diabet, obezitate și afecțiunile cardiace

Replica API 28 decembrie 2020 | 00:00 976

Mulți dintre pacienții care suferă de afecțiuni cardiace, diabet sau obezitate sunt diagnosticați ulterior și cu una dintre celelalte afecțiuni din această serie. De aceea, studiile urmăresc în mod constant legăturile dintre aceste boli și cum tratarea lor poate scădea riscul de complicații și de activare.

Într-un studiu apărut recent în publicația „Obesity”, cercetătorii fac o conexiune interesantă, pe baza receptorilor de peptide natriuretice, citează doc.ro.

Hormonii natriuretici cardiaci

Peptidul natriuretic atrial (PNA), este un hormon eliberat de fibrele musculare de la nivelul inimii. Principala caracteristică a acestuia este că poate influență tensiunea arterială. Atunci când inima simte o presiune foarte mare la nivelul sângelui, eliberează acest hormon, care circulă până în rinichi, unde favorizează eliminarea sarurilor și a apei în exces, în scopul de a scădea tensiunea.

Surpriză a venit însă atunci când s-a descoperit prezența acestui hormon și în țesutul adipos. Acest lucru sugerează un rol secundar al acestuia, care are legătură cu metabolismul și obezitatea.

Legătura dintre PNA și diabet

Cercetarea despre care vorbim astăzi a urmărit îndeaproape nivelurile PNA în cazurile mai multor subiecți, cu o varietate de indici de masă corporală și sensibilitate mai mică sau mai mare la insulină. Rezultatele au indicat că la pacienții cu indice de masă corporală mare prezentau modificări și în cazul nivelului de peptid natriuretic.

În schimb, la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, care urmau tratamente medicamentoase pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și controlul glicemiei, nivelul PNA din țesutul adipos era mai mic.

Concluzia care duce la studii ulterioare este că tratamentele care țintesc modificările nivelului PNA în organism și în țesutul adipos pot avea efecte atât asupra obezității, cât și asupra pacienților cu diabet.

Bolile cardiovasculare și diabetul

Următoarele statistici prezentate de Asociația Americană a Inimii (heart.org) vorbesc de la sine și arată că există o legătură puternică între bolile cardiovasculare și diabet.

Cel puțîn 68% dintre persoanele de 65 de ani și peste această vârstă, care au diabet, mor din cauza unei forme a bolilor cardiovasculare; 16% dintre acești oameni mor din cauza unui AVC (accident vascular cerebral);

Adulții cu diabet sunt de 2-4 ori mai predispuși să moară din cauza bolilor de inima decât adulții care nu suferă de diabet.

Asociația Americană a Inimii consideră diabetul a fi unul dintre cei 7 factori de risc majori (controlabili) pentru bolile cardiovasculare.

De ce pacienții cu diabet au un risc crescut de boli cardiovasculare?

Diabetul e o boală care se poate trata, dar chiar și atunci când nivelul glucozei din sânge este ținut sub control, glucoză crește foarte mult riscul de boli de inima și de AVC. Iar asta pentru că persoanele cu diabet, în special cele cu diabet de tip 2, ar putea avea următoarele afecțiuni care contribuie și ele la riscul că acești pacienți să dezvolte boli cardiovasculare.

Tensiunea arterială mare (hipertensiunea)

Această a fost de multă vreme recunoscută că fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Studiile arată o asociere pozitivă între hipertensiune și rezistență la insulină. Atunci când pacienții au atât hipertensiune arterială, cât și diabet (ceea ce este o combinație destul de întâlnită), riscul lor de a suferi de boli cardiovasculare se dublează, scrie heart.org.

Colesterol la un nivel anormal și trigliceride cu valori foarte mari

Pacienții cu diabet au adeseori niveluri ale colesterolului care nu sunt considerate "sănătoase": colesterolul LDL ("rău") este mare, colesterolul HDL ("bun") este prea mic, iar trigliceridele ating valori mari. Această triada în privința profilului lipidic apare adeseori la pacienții cu boli coronariene premature. De asemenea, triada de mai sus este caracteristică unei boli lipidice asociate cu rezistență la insulină, numită dislipidemie aterogena sau numită și "dislipidemie diabetică" în cazul pacienților cu diabet.

Obezitatea

Este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și a fost puternic asociată cu rezistență la insulină. Scăderea în greutate poate îmbunătăți riscul cardiovascular, poate să scadă concentrația de insulină și poate să crească sensibilitatea la insulină. Să nu uităm că obezitatea și rezistență la insulină au fost, de asemenea, asociate cu alți factori de risc, inclusiv cu hipertensiunea arterială.

Sedentarismul sau lipsa activității fizice

Să nu uităm că activitatea fizică este un alt factor de risc major (modificabil) pentru rezistență la insulină și pentru bolile cardiovasculare. Exercițiile fizice și pierderea în greutate pot preveni sau pot întârzia instalarea diabetului de tip 2, reduc tensiunea arterială și ajută la reducerea riscului de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108