REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

O octogenară din Eforie şi o elevă fără BAC, folosite de evazionişti cu petrol din Constanţa

O octogenară din Eforie şi o elevă fără BAC, folosite de evazionişti cu petrol din Constanţa

Replica API 25 august 2011 | 00:00 118

Reţea desfiinţată de poliţiştii SIF

Reţea desfiinţată de poliţiştii SIF

O reţea de depozitare şi furnizare a produselor petroliere care efectua operaţiuni fictive, prin care a produs bugetului de stat un prejudiciu de 380.800 lei, a fost destructurată de poliţiştii constănţeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Totul a plecat de la două cisterne care transportau combustibili, oprite întâmplător în trafic, şoferii acestora prezentând pentru marfă documente de transport care conţineau suspiciuni cu privire la furnizor - o firmă din Bucureşti şi beneficiarul produsului - o societate comercială din municipiul Buzău. Din investigaţiile efectuate de poliţişti, a rezultat că produsele petroliere transportate cu cele două autocisterne au fost livrate de la antrepozitul fiscal amplasat în incinta depozitului Oil Terminal din Constanţa, antrepozit aparţinând SC Oil Prod SRL, din localitate, administrată de un cetăţean, de 37 de ani, din Republica Moldova, cu domiciliul declarat în Chişinău. Poliţiştii au confiscat 50 tone de motorină, în valoare de circa 300.000 lei, pe care au lăsat-o în custodia Oil Terminal, precum şi suma de 60.000 lei, găsită într-o maşină deţinută de un reprezentant al Oil Prod SRL, sumă ce nu a putut fi justificată de acesta prin documente legale.

Din primele verificări efectuate de poliţişti împreună cu reprezentanţi ai DRAOV Constanţa, cu privire la actele contabile ale SC Oil Prod SRL, s-a stabilit că, în perioada ianuarie - iulie a.c., au fost evidenţiate operaţiuni fictive, urmare a relaţiilor comerciale derulate cu alte două firme fantomă din Constanţa. Cele două firme fantomă figurează în evidenţele contabile ale Oil Prod SRL atât ca furnizori de materii prime, cât şi beneficiari de produse petroliere obţinute în procesul tehnologic din cadrul antrepozitului, care deţine o instalaţie de procesare a materiilor prime. Din livrările de produse finite supuse accizelor, în perioada mai - iulie a.c., pentru cantitatea de 376,98 tone CLU (combustibil lichid uşor) tip III s-a constatat un prejudiciu estimat faţă de bugetul general consolidat al statului în sumă totală de aproximativ 380.800 lei. În urma verificărilor preliminare efectuate, au rezultat indicii de săvârşire a infracţiunii de evaziune fiscală, reţinută în sarcina a doi cetăţeni, unul de 28 de ani, din Chişinău, şi celălalt de 20 ani, din localitatea Anenii Noi, Republica Moldova, în calitate de administratori ai celor două societăţi comerciale, care nu funcţionează la sediul social declarat din Constanţa. Având în vedere regimul fiscal care reglementează domeniul de activitate al produselor energetice accizabile, în cauză se efectuează verificări şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de achiziţionare de reziduuri de uleiuri minerale de la alţi furnizori decât unităţile prevăzute de lege. Poliţiştii continuă cercetările, existând indicii că prejudiciul este mult mai mare, ţinând cont de numărul foarte mare de societăţi comerciale cu care Oil Prod a derulat tranzacţii.

Petrolul din Constanţa, irezistibil pentru moldovenii de dincoace şi dincolo de Prut

Firma aflată în vizorul poliţiştilor este deţinută de Alexandru Verşinin, de 37 de ani, născut în localitatea Dubăsari, din Republica Moldova, cu domiciliul în Chişinău, în timp ce Oil Prod are sediul în Constanţa, pe strada Ştefan Mihăileanu nr. 45, camera 1, etaj 3, apartament 7. Anterior, firma a funcţionat în Eforie Sud, pe strada Dr. Cantacuzino, nr. 26, până în decembrie 2010; de altfel, nici Alexandru Verşinin nu este primul patron al firmei, Oil Prod fiind înfiinţată, în iulie 2006 de către o bătrânică de aproape 80 de ani, din Comăneşti, judeţul Bacău, care a trecut-o pe numele basarabeanului un an mai târziu, în 2007. Evident, pe "patroana" Ana Dascălu, născută în noiembrie 1933, nu a apucat-o la bătrâneţe cheful de afaceri cu petrol, ea fiind doar intermediara adevăraţilor evazionişti. Iar legăturile dintre motorina de contrabandă din Constanţa şi Comăneşti sunt mai multe. Astfel, în ianuarie 2010, Alexandru Verşinin, foarte probabil şi el doar o "săgeată", l-a împuternicit pe un oarecare Eugen Groapă, de 52 de ani, din Comăneşti, să se ocupe de procedurile legale pentru deschiderea de către Oil Prod SRL a unui punct de lucru în incinta Oil Terminal, Depozit Nord II B. Ulterior, semn că afacerile ilegale cu motorină mergeau "brici", Oil Prod şi-a deschis un punct de lucru şi în Bucureşti, în incinta Camerei de Comerţ a României, în iulie 2011.

Băcăuanul Groapă, specializat în afaceri cu produse petroliere

Din datele pe care le deţinem, acest Eugen Groapă pare a fi mai aproape de evazioniştii propriu-zişi decât moldoveanul Verşinin. Băcăuanul Groapă mai administrează o firmă de comerţ cu produse petroliere în Constanţa, SC Moldo Oil SRL, înfiinţată în octombrie 2009, cu sediul în Complex Lira, de pe strada Dezrobirii. Şi la Moldo Oil SRL, asociat unic este tot un cetăţean din Republica Moldova, Marin Măligă, din localitatea Ustia, raion Gloveni. De asemenea, Eugen Groapă mai controlează o firmă, Construct Industries SRL, cu sediul în Miercurea Ciuc, înfiinţată în februarie 2009 şi patronată de o tânără în vârstă de 25 de ani, din localitatea Sărata, judeţul Bacău. Pentru a sesiza cât de serioasă este şi această afacere, dacă tot vorbeam mai sus de octogenara din Eforie patroană de firmă petrolieră, precizăm că tânăra în discuţie, Vasilica Mădălina Creangă nu a reuşit să ia anul trecut BAC-ul, la un liceu din Bacău, şi nici nu a mai încercat să-şi termine studiile liceale. Apetitul pentru afaceri cu produse petroliere al băcăuanului Eugen Groapă este clar, din moment ce patronul din umbră al firmei descoperite zilele acestea de poliţiştii constănţeni făcând evaziune cu motorină are şi o societate care se ocupă de fabricarea produselor chimice. Se numeşte Chim Group SRL, are sediul în Moineşti şi punct de lucru în Târgu Neamţ. În fine, Groapă mai deţine, alături de alţi asociaţi, care se schimbă periodic, SC Agnet Grup SRL şi Agnet Soft SRL, cu sediile în Târgu Neamţ, respectiv Comăneşti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108