REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

O știre FALSĂ despre PARACETAMOL bagă lumea în sperieți pe Facebook! Ce spun medicii despre acest medicament

O știre FALSĂ despre PARACETAMOL bagă lumea în sperieți pe Facebook! Ce spun medicii despre acest medicament

Replica API 13 ianuarie 2018 | 00:54 4828

O informație care circulă, de câteva zile, pe rețelele de socializare i-a panicat pe români. Printr-un mesaj notat ca fiind „URGENT AVERTISMENT!”, românii sunt sfătuiți să nu ingere paracetamolul care are notat pe folii P 500 pentru că ar conține un virus extrem de periculos.

„Aveți grijă să nu luați paracetamolul care vine în scris P / 500. Este un paracetamol nou, foarte alb și strălucitor, iar medicii îl sfătuiesc să conțină virusul "Machupo", considerat unul dintre cei mai periculoși viruși din lume, cu o mortalitate ridicată. Vă rog să împărtășiți acest mesaj, cu toți oamenii de pe lista dvs. de contacte, precum și cu familia, și să salvați o viață- Mi-am făcut partea mea, acum e rândul tău ... Redirecționați așa cum ați primit”, este mesajul care îi alertează pe români.

Această informație nu este o noutate în mediul online. Anul trecut, mesaje asemănătoare au circulat și în alte state, precum Singapore. Și la acea dată, autoritățile sanitare din țările respective au atras atenția că este vorba despre o informație falsă, fără o bază reală, care nu face decât să alerteze populația fără fundament.

Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, ne-a precizat că este vorba despre o informație falsă. „Oricine poate să spună orice prostie în mediul online și informația este luată de bună. Sunt niște metode menite, probabil, să discrediteze o firmă. Ce trebuie să se știe este că Paracetamolul de 500 grame este singurul care există pe piața din toată lumea, acest medicament fiind produs doar în gramajul respectiv. Este singurul din întreaga lume”, ne-a precizat Vasile Rizea. Altfel spus, paracetamolul cu notația P500 este singurul disponibil în farmaciile din toată lumea.

Dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie Constanța, a fost la fel de surprinsă de informația care circulă, subliniind că nu există nicio informare de la autoritățile responsabile din domeniu că ar fi o problemă în privința paracetamolului. „În cazurile în care un medicament este retras de pe piață, primim informări de la Agenția Națională a Medicamentului. Nu am primit nicio informare cu privire la acest medicament”, ne-a precizat medicul de familie constănțean.

În schimb, după cum atrag atenția medicii, ceea ce trebuie avut grijă este să nu se facă exces de paracetamol la copii, căci o doză mare poate fi fatală. „În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, într-un mesaj pe pagina personală de Facebook.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Autoritățile nu au informat populația nici că ”vaccinul” anticovyd ucide. Acum mor pe capete cei care au avut îndrăzneala să fie cobai pe propria piele.
1
0
"Paracetamolul de 500 de grame"??? Adica jum de kg???
2
2
Anunt dedicat idiotilor de pe facebook.
14
0
Cu facebookul vostru ,toti analfabetii scriu pe facebook inainte sa stie sa se spele corect la pizda ,cur...
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212