REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

O vacă a fost modificată genetic pentru a produce lapte cu insulină

O vacă a fost modificată genetic pentru a produce lapte cu insulină

Mariana MURAT 21 martie 2024 | 13:22 533

Cercetătorii au reușit să modifice genetic o vacă pentru a produce insulină în laptele său. Această descoperire neașteptată promite să aducă multe beneficii, oferind speranță și posibilitatea unei surse noi și abundente de tratament pentru milioanele de oameni care trăiesc cu această afecțiune.

 O vaca a fost modificata genetic pentru a produce lapte cu insulina

Echipa de cercetători de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și Universitatea de São Paulo, Brazilia, a reușit să modifice genetic o vacă din Brazilia pentru a produce insulină umană în laptele său. Este important de precizat faptul că insulina este esențială pentru acești pacienți, deoarece ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge.

Cercetătorii au explicat că glanda mamară a vacii a fost folosită ca o "fabrică" naturală pentru a produce eficient proteine, iar acest lucru a fost exploatat pentru a crea o sursă accesibilă de insulină umană.

Ei au introdus un segment de ADN uman care codifică precursorul insulinei active numit proinsulină în nucleii celulari a zece embrioni de vacă.

Mama Natură a conceput glanda mamară ca o fabrică pentru a produce eficient proteine. (...) Putem profita de acest sistem pentru a produce o proteină care poate ajuta sute de milioane de oameni din întreaga lume (...) Scopul nostru inițial a fost să facem proinsulină, și să o purificăm în insulină. Dar vaca practic a procesat-o ea însăși (...) Asta înseamnă că fiecare gram este echivalent cu 28.818 de unități de insulină. Și acesta este doar un litru; Vacile Holstein pot produce 50 de litri pe zi. Puteți face calculul (...) Aș putea vedea un viitor în care o turmă de 100 de capete, echivalent cu o mică fabrică de lapte din Illinois sau Wisconsin, ar putea produce toată insulina necesară țării. Și o turmă mai mare? Ai putea face aprovizionarea întregii lumi într-un an”, a declarat pentru Futurism Matt Wheeler.

După cum se detaliază în lucrarea lor, cercetătorii au introdus un segment de ADN uman care codifică precursorul insulinei active numit proinsulină în nucleii celulari a zece embrioni de vacă.

Din cei zece embrioni, o vițică modificată genetic s-a născut în Brazilia. Odată maturizată, vaca a fost impregnată și stimulată să lacteze folosind hormoni. Spre surprinderea lor, vaca nu numai că a produs proinsulina, ci chiar și insulină în laptele ei.

Scopul nostru inițial a fost să facem proinsulină, și să o purificăm în insulină. Dar vaca practic a procesat-o ea însăși.”, a spus Wheeler.   

Vaca modificată genetic a produs echivalentul unui gram pe litru, ceea ce este o cantitate semnificativă, ținând cont de faptul că un diabetic are nevoie doar de o fracțiune de miligram pe doză.

Asta înseamnă că fiecare gram este echivalent cu 28.818 de unități de insulină. Și acesta este doar un litru; Vacile Holstein pot produce 50 de litri pe zi. Puteți face calculul”, a mai spus Wheeler.

La această scară, Wheeler susține că alte metode de producere a insulinei, inclusiv drojdiile și bacteriile modificate genetic, ar putea fi în curând depășite de bovinele de lapte specializate. Dar pentru a construi un lanț de aprovizionare complet, este nevoie de o modalitate de a colecta și purifica insulina. Potrivit lui Wheeler, totuși, acestea sunt obstacole destul de ușor de depășit.

Aș putea vedea un viitor în care o turmă de 100 de capete, echivalent cu o mică fabrică de lapte din Illinois sau Wisconsin, ar putea produce toată insulina necesară țării. Și o turmă mai mare? Ai putea face aprovizionarea întregii lumi într-un an”, a mai spus cercetătorul, conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108