rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ruşii scot şampania de la rece

Oil Terminal, la un pas de desfiinţare! ANAF a început executarea silită pentru datorii închipuite de 60 milioane de euro

La 3 luni după ce a anulat o decizie prin care Vama Constanţa obliga Oil Terminal la plata unui debit istoric de peste 25 milioane de euro, ANAF s-a răzgândit şi a trecut ieri, 25 august 2014, la executarea silită a companiei de stat constănţene, de această dată pentru datorii în cuantum total de peste 60 de milioane de euro! Dacă procedurile îşi vor cursul firesc, desfiinţarea Oil Terminal devine o chestiune de câteva luni de zile, iar anul 2015 ar putea umple birourile de pe strada Caraiman ale firmei cu vorbitori nativi de limba rusă. Societatea petrolieră nu are aceşti bani (60 milioane de euro reprezintă cifra de afaceri pe doi ani şi jumătate), iar Fiscul s-ar îndrepta automat către averea imobiliară de circa 100 de milioane de euro deţinută de Oil Terminal, la care se adaugă instalaţiile prin intermediul cărora îşi desfăşoară activitatea. Şi, cum la pândă stau nume precum OMV, Rompetrol sau Lukoil, este de la sine înţeles că rămăşiţele Oil Terminal ar fi preluate imediat de către concurenţă, iar România ar pierde un obiectiv strategic chiar şi pentru NATO şi UE, aşa cum este terminalul său de petrol de la Marea Neagră.

Reamintim că "Replica" a prezentat în detaliu scenariul, cât se poate de coerent, potrivit cărora ruşii intenţionează să preia controlul asupra Oil Terminal, fie prin cumpărarea sa (Guvernul Ponta a confirmat în mai multe rânduri discuţiile oficiale cu Executivul de la Moscova), fie, mai simplu, prin desfiinţarea societăţii, apoi ocuparea locului lăsat liber de aceasta, ceea ce pare că se întâmplă chiar în acest moment. Dovezi în acest sens au fost atât apartenenţa foştilor administratori Oil Terminal la sfera de influenţă rusească (în fostul Consiliu de Administraţie, instalat în decembrie 2013, au existat inclusiv angajaţi ai unor companii petroliere ruseşti, vezi link-urile de mai jos), cât şi negocierile purtate de Rompetrol, Lukoil şi, culmea, o altă companie de stat românească, Conpet, pentru transferul activităţii de descărcare ţiţei de la Oil Terminal-ul român la terminalul kazah (adică rusesc) Rompetrol, ceea ce ar fi echivalat cu destructurarea societăţii constănţene. Informaţia a apărut negru pe alb, în raportul de activitate al administratorilor pe anul 2013. Chiar dacă administratorii privaţi "rusofili" ai Oil Terminal au fost înlăturaţi în luna iunie, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) le-a respins planul de administrare, iar printre noii veniţi în CA nu regăsim, la prima vedere, personaje cu profil moscovit, se pare că trăim într-o lume plină de coincidenţe bizare.

Judecătorii consideră executarea silită nelegală, ANAF are alte planuri

E greu de catalogat altfel decizia de ieri, 25 august, a ANAF, când lucrurile păreau a reintra în normal pentru Oil Terminal. "SC Oil Terminal SA informează acţionarii cu privire la faptul că, în data de 25.08.0214, ora 12.30, ANAF- Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili ne-a comunicat Somaţia nr. 1178474/2/18.08.2014, privind începerea executării silite pentru suma de 73.361.451 lei în temeiul titlurilor executorii, respectiv actele de constatare Nr. 504- 508/24.10.2003, Nr. 509/23.10.2003, Nr. 510- 514/24.10.2003, Nr. 516/24.10.2003, Nr. 551/30.10.2003 şi Nr. 557/07.11.2003 emise de Biroul Vamal Constanţa", se arată într-un document emis aseară de societatea de stat constănţeană. Potrivit sursei citate, suma de 73.361.451 lei reprezintă taxe vamale în cuatum de 874.637 lei, TVA în valoare de 70.641.429 lei şi comision vamal de 1.845.385 lei. La această sumă se adaugă şi accesorii de peste 190 milioane lei, astfel încât suma totală pe care ANAF vrea s-o scoată de la Oil Terminal este una absolut colosală, de 265 milioane de lei, echivalentul a peste 60 milioane de euro. 60 milioane de euro, pe lângă cele 25 de milioane euro la care ANAF a renunţat, deocamdată, după ce s-a convins că este vorba despre datorii plătite, ambele sume făcând parte din aceeaşi speţă, respectiv un contract derulat în 2003 de Oil Terminal cu RAFO şi Rompetrol. Lucrurile sunt cu atât mai stranii, pentru că tot vorbeam de coincidenţe care se petrec exclusiv în favoarea ruşilor, oricum ai privi lucrurile, cu cât aceeaşi ANAF tocmai ce anulase o decizie de impunere în acelaşi dosar, iar judecătorii constănţeni constatau şi ei că datoria e plătită încă din 2003. "Referitor la acelaşi debit, un argument în plus în privinţa lipsei sale de actualitate îl reprezintă şi următorul aspect: Autoritatea Naţională a Vămilor- Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa a emis către SC Oil Terminal SA ultima somaţie privind debit şi accesorii cu nr. 3354/07.02.2012 prin care s-a stabilit debitul principal în valoare de 73.361.451 lei, precum şi accesorii în valoare de 192.732.556 lei (calculate asupra debitului de 73.361.451 lei până la data de 31.12.2011), debit pus în executare silită şi împotriva căreia subscrisa a formulat o contestaţie la executare, soluţionată în mod irevocabil de către instanţă (sentinţa civilă nr. 13189/14.08.2012 pronunţată de Judecătoria Constanţa) astfel: "executarea silită pornită împotriva SC Oil Terminal SA este nelegală, dat fiind că debitul imputat acestui agent economic a fost achitat integral de către codebitorul SC RAFO SA. Potrivit principiilor de drept civil, orice datorie se stinge prin plată, fără a efectua legalitatea actului prin care a fost stabilită datoria". SC Oil Terminal urmează să facă în regim de urgenţă toate demersurile legale necesare în vederea opririi executării silite şi anulării titlurilor executorii", se mai arată în documentul semnat de Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal.

Mai crede cineva în coincidenţe? Ruşii vor Oil Terminal. Vor rămâne guvernanţii români la fel de laşi şi corupţi ca întotdeauna?

Reamintim că, săptămâna trecută, Oil Terminal anunţa că trebuie să plătească o cauţiune de 1 milion de lei pentru a putea spera la câştigarea procesului cu ANAF, derulat la Curtea de Apel Constanţa, în care contesta obligaţia de a plăti datorii de peste 111 milioane lei, calculate tot pentru contractul cu RAFO şi Rompetrol din 2003, pentru care este executată silit acum, tot de ANAF, pentru alţi 265 de milioane. Nu ştim ce contracte au putut derula părţile de atunci, dar ANAF a ajuns să ceară acum de la Oil Terminal, pentru o singură tranzacţie de ţiţei din 2003, cu RAFO (apropo, tot al ruşilor) şi Rompetrol, nu mai puţin de 85 de milioane de euro! Practic, nu trebuie să fii mare amator de scenarii conspiraţioniste pentru a sesiza o ofensivă fără precedent, pe toate fronturile, derulată de elemente aparent parte a aparatului statal român împotriva Oil Terminal, având drept scop evident distrugerea companiei constănţene. Odată doborât Oil Terminal la o valoare simbolică, după executarea sa silită sau restrângerea activităţii, va interveni "salvatoarea" privatizare, în care vecinii (deocamdată) noştri estici vor veni ca mari investitori, cum au mai făcut-o în atâtea alte situaţii oferite pe tavă de genialii conducători români. Angajaţi ai ruşilor infiltraţi în conducerea Oil Terminal, negocieri oficiale între entităţi precum Lukoil şi Rompetrol, controlate de statul rus, pentru deturnarea activităţii de la Oil Terminal la Rompetrol, întâlniri discrete la nivel guvernamental pentru cedarea Oil Terminal sub forma unei aşa zise privatizări, la pachet cu Oltchim, dârzenia descoperită de ANAF după 11 ani, fix în acest context extrem de interesa(n)t pentru viziunea expansionistă a Kremlinului, pentru a executa Oil Terminal, toate sunt fapte atestate, care se întâmplă chiar acum. Să crezi că e vorba doar despre coincidenţe, toate adunate în jurul unui obiectiv strategic pentru un stat membru UE şi NATO, într-un moment în care Moscova redesenează geografia Europei, ar fi dovadă de ignoranţă sau inconştienţă.

Cristian ANTON

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/oil-terminal-are-o-noua-conducere-unul-dintre-administratori-angajatul-rusilor-care-detin-terminalul-gpl-din-mangalia-149945/

LINK

marţi, 26 august 2014272
Party Oldies but Goldies - FU(N)KING WITH THE 90's la FORM BEACH CLUB
GANDUL.RO
Jurnalul criminalului din Bascov. A decis să își omoare familia, după ce a aflat că vrea să îl interneze
Comentarii
mai mult...Replica
11 aug 11:58ReplicaVlad Obu, încătușat anul trecut în Mamaia, se dă în stambă în cluburile de fițe de pe litoral! Video

Vlad Obu, tânărul care a fost reținut, anul trecut, de Poliția stațiunii Mamaia, după ce s-a dat în stambă pe...55

11 aug 23:26ReplicaMirela Matichescu nu scapă de probleme, după ce a ridicat ilegal o construcție pe plajă3859
11 aug 00:35ReplicaO fostă angajată la Protecția Consumatorului a ajuns în conducerea ANR3370
11 aug 23:31ReplicaMarian Mitrea și Valentin Ionescu, printre fruntașii de pe lista rușinii cu datorii la ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile...1368

11 aug 00:32ReplicaO femeie din Cumpăna a retrăit vremurile comunismului la o pizzerie3664
11 aug 00:26ReplicaGoidea: Aglomerările de la intrare în Port sunt lucruri normale!1092
11 aug 23:15ReplicaFeodor, 5 ani de închisoare cu executare la rejudecarea dosarului de spălare de bani

Robert Iulian Feodor a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală...787

11 aug 00:19ReplicaDupă Tyga, încă un mega-star vine la Mamaia875
11 aug 00:17ReplicaFenomen astronomic uluitor ce nu trebuie ratat pe cerul Constanței1726
11 aug 00:16ReplicaProfesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cum vor fi verificați aceștia

Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă prevede proiectul legii învățământului...1016

11 aug 00:16ReplicaCompania Petrolieră din Azerbaijan deschide o benzinărie în Lazu1195
11 aug 00:15ReplicaCare sunt cele mai periculoase porțiuni de pe litoralul românesc967
Vremea
27.3°27.3° - 29.1° joi, 11 august 2022
ConstanțaUmiditate: 45%
Vânt: 6.67 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 aug 00:00SportDan Petrescu, înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că...166

11 aug 23:40SportTenis: Simona Halep s-a calificat în optimi la Toronto

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto,...366

11 aug 23:36SportFotbal: Antrenorul Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu FC Rapid până în 2025

Antrenorul Adrian Mutu, instalat la conducerea tehnică a echipei FC Rapid în luna martie a acestui an, şi-a prelungit...266

11 aug 23:25SportCupa Mondială 2022 ar putea începe mai devreme - Situație neobișnuită la turneul din Qatar

Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de...378

Local
11 aug 00:01LocalRazii la Constanța! A curs cu amenzi

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...524

11 aug 00:02LocalAccident cu victimă, în dreptul localității Ovidiu

...640

11 aug 00:03LocalLaurențiu Bădescu, fostul șef al Ambulanței, cercetat penal la sesizarea ANI!

3215

11 aug 00:01LocalProgramul casieriilor RAJA de Sfânta Maria!

RAJA S.A. aduce la cunoștința tuturor abonaților că luni – 15 august 2022, casieriile RAJA și compartimentele...270

11 aug 00:01LocalO nouă ediție „Dancing with the stars” vă așteaptă cu spectacole inedite de film, muzică și dans

Proiectul organizat de Direcția de Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și...368

11 aug 00:03LocalEl este cel de-al cincilea pasager din mașina morții de la Cobadin

Un grav accident a avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 august a.c., în comuna Cobadin. Patru tineri, cu vârstele...4461

11 aug 00:02LocalAu fost reluate căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești

Căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești, au fost reluate în cursul dimineții de miercuri, 10...769

11 aug 00:02LocalSeceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza...430

11 aug 00:14LocalAfaceristul Florin Madar a ”pus ochii” pe activele THR Marea Neagră

1319

Politică
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...340

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431

Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns, miercuri, la 6.431, a declarat ministrul...210

11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard

330

11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...263

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion

ANAF încearcă să-l execute silit pe George Simion, după ce mai multe amenzi primite de acesta în timpul pandemiei...647

11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA

497

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3493

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2726

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4946

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5266

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4119

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8355

Monden
11 aug 11:58MondenCelebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a...202

11 aug 00:00MondenJohnny Depp va fi din nou imaginea parfumului 'Sauvage' de la Dior după câştigarea procesului de defăimare

Johnny Depp, vedeta seriei de filme ''Pirates of the Caribbean'', în vârstă de 59 de ani, pare să fie într-o...143

11 aug 00:00MondenOzzy Osbourne, apariţie surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului

160

11 aug 00:00MondenAna Baniciu, zeița litoralului! Senzuală, în bikini, s-a lăsat pozată de iubitul ei

Ana Baniciu este mai hot ca o zi de vară! Asta demonstrează ultimele imagini pe care le-a postat pe contul de...301

11 aug 00:00MondenFiica lui Will Smith, despre conflictul din noaptea decernării premiilor Oscar

Willow Sith, fiica lui Will Smith cu Jada Pinkett Smith, a rupt tăcerea despre conflictul care a dat peste cap...213

11 aug 00:00MondenDramă la Hollywood! Celebru actor american, acuzat de furt și intrare prin efracție!

Actorul american Ezra Miller a fost acuzat de furt prin efracție după ce a intrat într-o casă din statul Vermont și...175

11 aug 00:00MondenActriţa Anne Heche, în comă după gravul accident de maşină în care a fost implicată

Actriţa de la Hollywood Anne Heche era luni în continuare spitalizată în stare critică, comatoasă şi conectată...212

11 aug 00:00MondenCântăreţul, compozitorul şi producătorul Lamont Dozier, un uriaş al muzicii soul, a murit la 81 de ani

Lamont Dozier, unul dintre cei mai importanţi cantautori şi producători de muzică soul, care a colaborat cu The...143

11 aug 11:37MondenBianca Drăgușanu a încins spiritele pe plaja de la Mamaia

1711

Mapamond
11 aug 00:00MapamondUE: Numărul noilor permise de şedere a crescut în 2021 la nivelurile pre-pandemice

Numărul noilor permise de şedere emise în Uniunea Europeană a urcat anul trecut la nivelurile de dinaintea pandemiei...142

11 aug 00:00MapamondUcraina: Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din estul ţării în ultima săptămână

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au...136

11 aug 00:00MapamondRepublica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

133

11 aug 00:00MapamondZelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de...149

11 aug 00:00MapamondStatele Unite pun capăt măsurilor migratorii contestate ale lui Trump

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca...148

11 aug 00:00MapamondPopulaţia Japoniei scade într-un ritm record

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record - la începutul anului, statul insular avea doar...180

11 aug 11:38MapamondExplozii puternice în zona unei baze aeriene ruseşti din Crimeea

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de...397

10 aug 00:00MapamondNegocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit...282

10 aug 00:00MapamondNouă condamnare la închisoare pe viaţă în cazul uciderii joggerului afro-american Ahmaud Arbery

310

Sănătate
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...147

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea...150

11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

151

11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...243

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă

Grăsimea viscerală este o parte importantă a corpului, deoarece ajută la izolarea și protejarea organelor. Cu toate...285

11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple

Tratamentele de îndepărtarea celulitei sunt în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni se luptă să mențină...185

11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...148

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna

Comisia Europeană (CE) a rezervat, la compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, 15 milioane de doze...145

11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână

142

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT