REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Oraşul Năvodari va avea iluminat public prin panouri solare

Oraşul Năvodari va avea iluminat public prin panouri solare

Replica API 29 mai 2013 | 00:00 186

Matei: "Mult folclor pe marginea Taberei Năvodari. Pentru cine nu este lămurit, terenul nu a fost vândut"

Matei: "Mult folclor pe marginea Taberei Năvodari. Pentru cine nu este lămurit, terenul nu a fost vândut"

Înlesniri la plata taxelor şi a impozitelor datorate bugetului local pentru locuitorii din Năvodari! Asta au decis consilierii locali, reuniţi marţi, 28 mai a.c., în şedinţă ordinară pentru a dezbate proiectele aflate pe ordinea de zi. Extrem de liniştiţi, consilierii au votat în unanimitate toate cele 45 de proiecte iniţiate de primarul Nicolae Matei, dar şi cele două proiecte suplimentare privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2013 al SC Termica Distribuţie Năvodari SA şi asigurarea serviciilor de cazare şi masă pentru 2000 de copii în cadrul SC Tabăra Năvodari SA. "A fost o şedinţă de Consiliu Local bună, cu multe proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, 49 de proiecte importante, la care s-a lucrat foarte mult în comisiile de specialitate de către consilierii locali şi aparatul propriu al primarului. Există înţelegere între toţi consilierii, indiferent că sunt de la PSD, PNL, PNG, PDL. Toţi consilierii lucrează în folosul oraşului Năvodari şi cred că nu am avut nici un vot împotrivă sau abţineri. De altfel, activitatea Primăriei şi a Consiliului Local se poate vedea în oraş, unde se derulează o serie de lucrări, şantiere deschise, în mai multe cartiere ale oraşului. Consilierii, angajaţii primăriei, cu cetăţeni din diferite categorii socio-profesionale, fac echipă bună la Năvodari", a explicat primarul Matei. Consilierii locali au votat "pentru" proiectul nr. 41, privind acordarea sumei de 1.400 de euro studentului Sergiu Petru Iliev. Acesta va avea şansa de a reprezenta judeţul Constanţa la concursul organizat la Agenţia Spaţială Europeană. "Am ajutat financiar un student de la Academia de Aviaţie, prin intermediul unui proiect, cu 1.400 de euro. Ajutăm şi vârfurile societăţii, dar şi persoanele nevoiaşe. Contribuim şi noi la o acţiune caritabilă, cu patru sute de milioane lei vechi, pe lângă efortul Consiliului Judeţean. De ce? Pentru că au fost foarte multe situaţii în care Consiliul Judeţean a ajutat şi cetăţeni ai oraşului Năvodari. Pe 1 iunie, cap de listă este un locuitor al oraşului Năvodari, aflat în nevoie, căruia Consiliul Judeţean îi alocă 370 de milioane. Facem şi noi un efort, să sprijinim această acţiune, este un lucru normal", a explicat edilul Matei.

Tabăra de Copii, trecută în categoria B de impozitare

Consilierii nu s-au arătat "împotrivă" nici în cazul proiectului nr. 9, privind încadrarea pe zone a terenurilor din Tabăra Năvodari în vederea impozitării. "Mult folclor pe marginea Taberei Năvodari. Pentru cine nu este lămurit, terenul din Tabăra Năvodari nu a fost vândut. Nu a fost nici o propunere ca terenul să fie vândut către cumnatul lui Matei sau către o altă persoană. Am obţinut în calitate de primar o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care terenul Taberei de Copii aparţine domeniului privat al oraşului Năvodari. Numai că, gradul de ocupare al terenului este în jur de 8%, sunt foarte multe spaţii verzi, alei, teren de sport şi nu pot să vin cu acelaşi grad de impozitare, adică eu mă impozitez pe mine, şi să compar acelaşi grad de impozitare cu o locuinţă, unde gradul de ocupare al terenului este de 40%. Să protejăm spaţiile verzi, aleile, terenurile de sport, Tabăra de Copii aşa cum este, zonarea a fost trecută în categoria B de impozitare. Consilierii au votat proiectul în unanimitate", a spus Matei. Cât despre proiectul privind înlesniri la plata impozitelor şi taxelor la bugetul local de către năvodăreni, Matei a explicat: "Sunt propuneri ale Direcţiei de Asistenţă Socială. Nici nu ştiu la ce persoane am acordat acele înlesniri. Este treaba Direcţiei de Asistenţă Socială care, în colaborare cu Direcţia Economică, a stabilit ce persoane se pot încadra. Eu, ca primar, împreună cu toţi consilierii, a trebuit să acordăm sprijinul pe care-l aşteptau. Sunt câteva persoane care s-au încadrat".

Proiect cu fonduri europene

Primarul a anunţat şi faptul că un proiect cu fonduri europene urmează să fie implementat în Năvodari. "Un proiect de aproximativ 5 milioane de euro, la care am lucrat foarte mult şi care nu fusese aprobat de Guvernul Boc, în mantatul ministrului de resort al Industriilor, Ion Ariton. Unele proiecte nu au fost eligibile. Am făcut contestaţii, pentru că ajunsese să adune varza cu cartofii şi să compare energia hidro cu energia solară. Depusesem pentru oraşul Năvodari un proiect pentru un iluminat cu celule fotovoltaice, cu panouri solare şi câştigător a fost un proiect pentru energie hidro. După doi ani de analiză, urmare a contestaţiei depuse de mine, am primit notificare că proiectul nostru a devenit eligibil şi încercăm să-l implementăm, cofinanţarea oraşului Năvodari reprezintă doar 2%", a spus Matei. Proiectul constă în montarea unui număr de 3700 de stâlpi de iluminat, cu panouri solare, în toate zonele din oraşul Năvodari, inclusiv în Tabăra de Copii.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108